Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Siemens MCM 1707 NTD Zwężony obraz w poziomie

Sebastian-S 29 Wrz 2005 01:27 966 6
  • #1 29 Wrz 2005 01:27
    Sebastian-S
    Poziom 18  

    Cześć.

    Kolega mi takiego podesłał. Efekt jest taki że obraz ma wymiary ok 4 do 5 cm ma środku.
    Niw ma w nim zniekształceń poduszkowych.
    Gdy się załączy menu widać jak by było podzielone na części i występuje po brzegach tego obrazu.
    Wydaje mi się że jest za niskie napięcie zasilające trafko linii wacha się od 12 do 16V w zależności od rozdzielczości.
    Na tranzystor Q406 wchodzi na dren 220V a ze źródła wychodzi te 12-16V .
    zimnych lutów na płycie głównej zabardzo nie widać.
    co dalej robić ?

    0 6
  • #2 29 Wrz 2005 10:21
    shido
    Poziom 19  

    sprawdż dokładnie hota i +B na żarówkę

    0
  • #3 29 Wrz 2005 11:12
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    Regulator napięcia i tranzystory w "drabince" oraz rezystory bezpiecznikowe do sprawdzenia.
    Pozdrawiam.

    0
  • #4 29 Wrz 2005 20:56
    Sebastian-S
    Poziom 18  

    Cześć.

    Napięcie w zasilaniu hota tak jak pisałem 220V , wg schematu podają 195V niewiem czy nie jest za duże - wymieniłem w nim ela.
    Przy sprawdzaniu na żarówce ubiłem IRf740. Ale na początku dawał przy żarówce ok 62V a puźniej tak jakby szedł na 220V żarówa zaczynała ostro świecić i linia szerokości 1cm.
    Gdy napięcie było w tej granicy 62V to na oscyloskopie na trafku sterującym tym irf-m był sygnał w miare prostokątny a następnie zmieniał się w ujemny pik i napięcie wzrastało do 220V.
    Chciałem zamienić hota na sprawdzenie wstawiłem bu2527ax ale go ubiło zaraw przy starcie . Orginalnie jest wsadzony MJF16212 i wygląda na dobry.
    Czy może uc3843 robi taką kaszane .
    Tranzystory załączające posprawdzane diody i napięcia.
    Gdy jest hot zalutowany to napięcie jest ograniczone do 12V na oscyloskopie są dosyć wysokie piki dodatnie i ujemne każde powyżej 50V dalej nie widać wg schematu powinien być sygnał prostokątny.

    0
  • #5 30 Wrz 2005 09:57
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    A przypadkiem nie Przeciążyłeś układu - żarówkę Odpalasz na odpiętym HOT-cie.
    Nie można wówczas dokładnie sprawdzić imp. bo obwód jest otwarty.
    Sprawdź stabilność napięć na samej żarówce.
    Pozdrawiam.

    0
  • #6 30 Wrz 2005 10:13
    aandrus
    Poziom 20  

    podmieniłbym kondensatory w kloektorze hot-a i jego okolicy ale te nanowate.

    0
  • #7 30 Wrz 2005 19:18
    Sebastian-S
    Poziom 18  

    Cześć

    Już nie mam koncepcji posprawdzałem prawie wszystko . Pomierzyłem kondensatory w obwodzie kolektora przed i za cewkami. W układzie sterowania napięciem systemowym. wszystko jest sprawne nie ma się czego doczepić. Nawet dławiki też pomierzyłem.
    Zastanawiam się czy pamięć nie robi takiego numeu.
    Jak pisałem obraz jest wąski ok 4cm a gdy się wywoła menu to po prawej stronie jest początek menu a po lewej koniec a na środko jest obraz.
    Tak jak by była za duża częstotliwośc pracy.

    0