logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ubuntu 16.04 - Modem ZTE MF820 LTE znika, gammu/smsd, co robić?

perlowy_kasztelan 16 Mar 2020 18:56 573 2
REKLAMA
  • #1 18535635
    perlowy_kasztelan
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Hej

Mam bramkę sms opartą na Ubuntu 16.04 LTS z Modemem ZTE WCDMA Technologies MSM MF820 4G LTE. SMSy są wysyłane przy pomocy gammu i smsplay.
    Niestety po około dobie modem "znika" z systemu, wiadomości wpadają do kolejki a po zalogowaniu i próbie wysłania smsa z poziomu konsoli pojawia się:
    Brak odpowiedzi w wyznaczonym czasie. Prawdopodobnie telefon nie jest podłączony.

Niby modem jest widoczny w systemie:
    Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Kod: Bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Pomaga jedynie fizyczne wyciągnięcie go z komputera.

Czy ktoś z Was spotkał się może z takim problemem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18537094
    n6210
    Poziom 29  
    Ocena: 169
    Nie znam tego modemu, ale sprawdź w logach czy nie nastąpiło krótkie rozłączenie modemu (ponowna enumeracja) lub zmiana trybu jego pracy (o ile masz coś takiego logowane). Port daje radę prądowo? Te modemy potrafią pociągnąć trochę prądu i jak USB nie wyrabia modem może się zawieszać. Z prób to zmiana portu USB na inny (czasami styki nie kontakują za dobrze), podłączenie przez zasilany HUB, jeżeli jest na kablu próba bez kabla (bezpośrednio do portu), jak masz w kompie port wysokoprądowy to w nim spróbuj.
    Test na innym kompie/systemie czy zachowa się tak samo o ile możliwe. Kiedyś miałem modem Huawei który odmiawiał pracy z EEEPC, ale po podłączeniu go przez stary HUB 1.1 zadziałał... skoro idą tylko SMSy bez danych to w sumie tez opcja do przetestowania.
  • #3 18740093
    perlowy_kasztelan
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Trochę czasu minęło ale chyba znalazłem rozwiązanie. Podłączyłem modem przez hub-a usb wtedy korzysta z innego modułu

Podpięty bezpośrednio
    Driver=ehci-pci
    Podpięty przez hub
    Driver=hub
REKLAMA