logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Głuchy Siemens RK 651 (SANGEAN ATS-803A / RadioShack DX-440)

PiT-a 16 Mar 2020 19:13 1227 5
REKLAMA
  • #1 18535680
    PiT-a
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry
    Zdobyłem radio Siemens RK 651. Jego bracia bliźniaki to: SANGEAN ATS-803A (to jest pierwowzór - najoryginalniejszy oryginał) i RadioShack DX-440, te 3 radia są identyczne w sensie: brak istotnych różnic. Niektóre z Siemensów są zablokowane powyżej 26,1MHz i nie posiadają gniazd anteny zewnętrznej (bo u "her Flików" verboten!) ale to nie problem, tym zajmę się później. Problemem natomiast jest to,że mój egzemplarz jest prawie głuchy, prawie bo bez zarzutów odbiera jedynie na UKF-ie (FM) lecz na tym mi zupełnie nie zależy. Na pozostałych zakresach LW, MW, SW czyli cała AM odbiornik jest głuchy, słychać lekki szum który niewiele się zmienia w miarę strojenia. Nawet na LW 225kHz cisza (jak zrobić głośniej to lekki szum) podczas gdy inne radia w tej samej lokalizacji o tej samej porze doby i na tych samych antenach grają aż podskakują. Przełączniki rastrowy i antenowy są sprawne i w odpowiedniej pozycji (wiem o ich istnieniu). Czy ma ktoś z szanownych kolegów pomysł jak to "ugryźć"?
    Pozdrawiam serdecznie
    P.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18536500
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    PiT-a napisał:
    Dzień dobry
    Zdobyłem radio Siemens RK 651. Jego bracia bliźniaki to: SANGEAN ATS-803A (to jest pierwowzór - najoryginalniejszy oryginał) i RadioShack DX-440, te 3 radia są identyczne w sensie: brak istotnych różnic. Niektóre z Siemensów są zablokowane powyżej 26,1MHz i nie posiadają gniazd anteny zewnętrznej (bo u "her Flików" verboten!) ale to nie problem, tym zajmę się później. Problemem natomiast jest to,że mój egzemplarz jest prawie głuchy, prawie bo bez zarzutów odbiera jedynie na UKF-ie (FM) lecz na tym mi zupełnie nie zależy. Na pozostałych zakresach LW, MW, SW czyli cała AM odbiornik jest głuchy, słychać lekki szum który niewiele się zmienia w miarę strojenia. Nawet na LW 225kHz cisza (jak zrobić głośniej to lekki szum) podczas gdy inne radia w tej samej lokalizacji o tej samej porze doby i na tych samych antenach grają aż podskakują. Przełączniki rastrowy i antenowy są sprawne i w odpowiedniej pozycji (wiem o ich istnieniu). Czy ma ktoś z szanownych kolegów pomysł jak to "ugryźć"?
    Pozdrawiam serdecznie
    P.

Do ugryzienia moze sie przydac .
    https://www.manualslib.com/download/1138711/Sangean-Ats-803a.html
  • REKLAMA
  • #3 18537958
    PiT-a
    Poziom 8  
    O tak, to się zawsze przyda! Dziękuję.
    Niemniej jednak zupełnie nie wiem jak znaleźć i usunąć usterkę? Znam objawy i mogę domniemać jedynie, że radio może być rozstrojone w torze AM lub, że sygnał z anteny nie dociera do AM-owego odbiornika. Jeśli rzeczywiście radio jest całkowicie rozstrojone to do jego ponownego zgrania potrzebne są częstościomierz i generator oraz coś co w instrukcji określają jako SSVM podłączane do głośnika (cokolwiek to jest?). Niestety nie posiadam takich instrumentów. Jeśli natomiast sygnał z anteny gdzieś po drodze zanika bo radio np upadło to także nie wiem gdzie tej przerwy szukać?
    Nie znam historii tego urządzenia.
    Uprzejmie proszę o sugestie: gdzie szukać usterki i jak ją usunąć?
    Dziękuję i pozdrawiam
    P.

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:

Uaktualnienie objawów:
    Rozebrałem to radio i wyczyściłem. Tam gdzie mi się wydawało, że są jakieś kiepskie luty poprawiłem np na taśmach między płytkami. Obejrzałem dokładnie czy nie ma jakiś pękniętych elementów, wyrwanych nóżek, przewodów czy taśm. Nie stwierdziłem takowych.
    Po złożeniu radio zaczęło cicho i z zakłóceniami ale jednak odbierać PR pr1 jest na 228kHz także z przesunięciem. Na falach krótkich i średnich również usłyszałem jakieś stacje nie wiem czy z przesunięciem bo nie znam częstotliwości nadawania tych stacji. Niestety to wszystko bardzo cicho i w szumach. Radio ma pięcioLED-owy wskaźnik mocy odbieranego sygnału lecz żadna z odebranych stacji nie zapaliła nawet pierwszej diody. Wskaźnik jest sprawny, na UKF-ie czyli w FM-ie działa bez zarzutu. A i jeszcze jedno zauważyłem, że po przełączeniu na stereo w FM-ie ofc. w słuchawkach słychać zmianę tak jakby rzeczywiście było dekodowane stereo ale balans nie działa. Nie wiem czy ta usterka może mieć coś wspólnego z tą niską czułością/głuchością? Nie mniej jednak występuje.
  • REKLAMA
  • #4 18546007
    PiT-a
    Poziom 8  
    Dzień dobry
    Czy można zamiast generatora użyć stacji radiowej o znanej częstotliwości?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18546619
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    PiT-a napisał:
    Dzień dobry
    Czy można zamiast generatora użyć stacji radiowej o znanej częstotliwości?

W moim zalaczniku od strony13 jest i sa kolejne stopnie sprawdzania testow poszczegolnych sekcji ,funkcji odbiornika moze to naprowadzi .
    Powiem ze sygnalu do testowania uzywam samochodowego transmitera z ktorego wyrzucilem zasilacz 12V a podpialem zlacze USB. Podpinam pod laptop z generatorem sygnalowym i wiem gdzie jestem .Szybki test .
  • #6 18560438
    PiT-a
    Poziom 8  
    Ok, rozumiem. W instrukcji serwisowej jest szczegółowy opis testów ale nie posiadam koniecznych urządzeń pomiarowych ani, co chyba ważniejsze doświadczenia także w moim przypadku problem jest nierozwiązywalny. Radio nie jest cenne ani wygodne (to SDR) tak więc może spocząć w spokoju (RIP). Dziękuję za poświęcony mi czas i naprowadzenie na instrukcję serwisową.
    Pozdrawiam serdecznie!
    P.
REKLAMA