logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego

temet 13 Cze 2021 17:46 864 10
  • #1 19477997
    temet
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego
    Witam
    Kupiłem to radio na bazarze, jest ono w takim stanie jak przedstawiają zdjęcia, być morze jest ono z jakiejś szafy ale nie wiem. Szukałem w internecie ale nic nie znalazłem, jest podobne ale to nie to. Mam prośbę o podpowiedź dotyczącą podłączenia przewodu zasilającego do tego radia. Wychodzą z niego trzy przewody z ocynowanymi końcówkami, przewód biały, czerwony i zielony, co widać na zdjęciu nr. 1, a na zdjęciach nr. 2 i 3 zaznaczyłem gdzie który z tych przewodów dochodzi.
  • #2 19478040
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1321
    W/g mnie to czerwony i biały są zasilaniem - idą na wyłącznik.
    Zielony, z odczepu 220 V transformatora, to przewód do silnika gramofonu. Niezależnie od napięcia zasilani podaje na silnik 220 V AC.

Dodano po 19 [minuty]:

Może to ten:
    https://www.radiomuseum.org/r/siemens_prd20_stereo.html
  • #3 19478078
    temet
    Poziom 6  
    Czyli według ciebie był przy nim jeszcze gramofon. Co do podłączenie to zrobię jak mówisz biały i czerwony do wtyczki a zielony zaizoluję. Jak zadziała to dam znać.
    Dzięki wielki i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 19478120
    jozgo
    Poziom 42  
    temet napisał:
    Czyli według ciebie był przy nim jeszcze gramofon.

I chyba jeszcze telewizor:
    https://www.radiomuseum.org/r/siemens_pf11pf_1.html
    To chyba ten model? Radio wychylane.
    Widok chassis zgodny z Twoimi zdjęciami.

Dodano po 9 [minuty]:

Tak to on.
    Czerwony (rt) i biały (ws) to zasilanie.
    Zielony (gr) to zasilanie silnika gramofonu.
    Ze strony Radiomuseum mozna pobrac schemat i opisy.
  • #5 19478504
    temet
    Poziom 6  
    Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Jest efekt, radio zaświeciło. Podłączyłem kolumny pod te gniazda z tyłu ale słychać tylko ciche granie z transformatorów głośnikowych. A po podłączeniu do tego gniazda głośnikowego u góry jednej kolumny zaczęło grać normalnie. Opisałem to gniazdo na zdjęciu gdzie wpiąłem tą kolumnę.
    Nie wiem czy to prawidłowo bo nie za dobrze idzie mi czytanie schematów, dlatego nie podłączałem drugiej kolumny. Proszę o podpowiedź.
  • #6 19478598
    jozgo
    Poziom 42  
    Nie wiem od której strony liczyć wyprowadzenia z tego gniazda, ale jest tak
    1. masa
    2. przełącznik A
    3.wyjście I-szy transformator głośnikowy
    4. przełącznik A
    5. przełącznik B
    6. wyjście II-gi transformator głośnikowy
    7. przełącznik B
    8. 6,3 V AC - do żarówki
    9. masa
    Czyli jedna kolumna 1. - 3. druga kolumna 1. - 6. lampka sygnalizacyjna 8. - 9.
    Przełączniki A, B włączały chyba głośniki wysokotonowe. Wlączaly cewki filtrów? Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego

Dodano po 3 [minuty]:

Sprawdź który to styk 8. Łatwo go rozpoznać bo przewód od niego idzie do obwodu żarzenia lamp.
    Po tym poznasz od której strony liczyć styki gniazda.

Dodano po 19 [minuty]:

Poprawiałem to ale teraz juz jest opis OK.
  • #7 19478961
    temet
    Poziom 6  
    Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Radio Siemens, model nieznany - podłączenie przewodu zasilającego Witam
    Z moich oględzin wynika że zdjęcie nr 4 źle opisałem, jest odwrotnie tak jak na tym teraz nr 5.
    A co do styku nr 8 na tym zdjęciu to jest doprowadzony do lampy ECL 86. Czyli wynika z tego że grała ta kolumna na styku nr 2 i 6. Jeszcze mam takie pytanie odnośnie tych gniazd głośnikowych z tyłu zdjęcie nr 6 bo nie spotkałem się jeszcze z takim typem. Chodzi mi o to że wpinałem kolumnę, jeden przewód w otwór minusowy- ten szeroki a drugi w jeden z tych plusowych i później zmieniłem na drugi plusowy i słychać było tylko cicho z transformatorów głośnikowych.
    Tak ogólnie to chodzi mi o to żebym mógł podłączyć te dwie kolumny i żeby ono grało i tu mam prośbę do Ciebie jeśli oczywiście zechcesz, żebyś mi powiedział pod które styki na tym zdjęci nr 5 mam wpiąć jedną i drugą kolumnę.
    A co do elektroniki to nie podyskutujesz ze mną za bardzo bo nie jestem w tym dobry.
  • #8 19478987
    jozgo
    Poziom 42  
    temet napisał:
    Z moich oględzin wynika że zdjęcie nr 4 źle opisałem, jest odwrotnie tak jak na tym teraz nr 5.

Tak. Liczone tak jak nóżki lamy czyli patrząc od dolu. Teraz OK.
    temet napisał:
    pod które styki na tym zdjęci nr 5 mam wpiąć jedną i drugą kolumnę.

Pisałem:
    jozgo napisał:
    jedna kolumna 1. - 3. druga kolumna 1. - 6. lampka sygnalizacyjna 8. - 9.

1. to masa - wspólna dla kolumn. Masa też 9. Była tu i do 8. podłączona żarówka 10 V/0,2 A. - lampka sygnalizacyjna.
    Może być też I-sza kolumna 1. - 3. II-ga 9. - 6. (1, i 9. to masa).
    Do tego drugiego 7-mio stykowego gniazda był wpięty potencjometr balansu 500 k (styki 3, 4, 5).
    Pokretlo jego jest nad skalą, więc musi być od niego też wtyczka.
  • #9 19479054
    temet
    Poziom 6  
    Dzięki.
    Jeśli chodzi o potencjometr balansu to wtyczka jest, a odnośnie tej lampki sygnalizacyjnej to co ona ma sygnalizować i czy trzeba ją podłączać. Po pracy wszystko sprawdzę i się odezwę.
    Pozdrawiam
  • #10 19479072
    jozgo
    Poziom 42  
    temet napisał:
    odnośnie tej lampki sygnalizacyjnej to co ona ma sygnalizować i czy trzeba ją podłączać.

Nie trzeba jej podłączać. Nie wiem do czego słuzyla.
    Opisana jest jako Betribasazeige czyli sygnalizacja działania.
    Moze byla przy gramofonie? Włączala się razem z radiem.
    Pisałem o niej bo była na schemacie podłączenia głośników.
  • #11 19479933
    temet
    Poziom 6  
    Znalazłem trochę czasu żeby napisać bo, a to praca później trochę mi zeszło z tym radiem i jeszcze ten nieszczęsny mecz do którego brak słów. Teraz do rzeczy, wszystko wyczyściłem, przemyłem poprawiłem kilka połączeń i poskręcałem. Mogę tylko powiedzieć że Sam byś był mile zaskoczony.
    Radio gra bardzo ładnie i odbiera dużo stacji, jeszcze tylko muszę dorobić do niego górę, tył i spód ale to drobnostka. Tak że JOZGO jeszcze raz wielkie dzięki. Muszę dodać że mało jest takich ludzi zaangażowanych na forach jak Ty i to nie dlatego że mi pomogłeś ale czytałem sporo innych tematów z Twoim udziałem.
    To by było wszystko chyba że masz jakieś pytania to z chęcią odpowiem.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił radio marki Siemens, którego model nie jest znany, i poszukiwał pomocy w podłączeniu przewodu zasilającego. Z dyskusji wynika, że czerwony i biały przewód są przeznaczone do zasilania, natomiast zielony służy do zasilania silnika gramofonu. Po podłączeniu radia, użytkownik zauważył, że radio działa, ale dźwięk z głośników był cichy. Uczestnicy dyskusji pomogli w identyfikacji styków gniazd głośnikowych oraz podłączeniu kolumn, co ostatecznie doprowadziło do poprawnego działania radia. Użytkownik podziękował za pomoc i potwierdził, że radio gra dobrze i odbiera wiele stacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA