logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Integra INT-GSM - DLOADX rozłączanie, bardzo wolna wymiana danych

Andrzej87 16 Mar 2020 19:13 2430 7
REKLAMA
  • #1 18535681
    Andrzej87
    Poziom 9  
    Ocena: 51
    Witam

Posiadam Integre 64 z INT-GSM z kartą PLAY działająca na zasięgu T-mobile i Orange.
    Podczas połączenia z DLOADX z centralą przez serwer Satel zwykle za pierwszym razem udaje się nawiązać połączenie, ale często je zrywa po kilku minutach. Występuje komunikat- Koniec połączenia. Rozłączono.
    Dodatkowo wymiana danych i ewentualny zapis nowych ustawień do centrali trwa około 15-20 minut (o ile utrzyma się tak długo połączenie).
    Podczas kolejnych prób połączenia połączenie z serwerem Satel zawsze się udaje, ale z systemem łączy się po kilku próbach. Występują różne komunikaty:
    - Połączenie zerwane.
    - ETHM-1 nie gotowy,
    - i inne.
    Jak już się połączy to zrywa połączenie nawet po kilku sekundach.

Wszystko, to jest bardzo irytujące, bo zmiana chociażby jednego parametru trwa nawet godzinę.

Po restarcie komputera połączenie zwykle udaje się za pierwszym razem, ale nadal potrafi zrywać.
    Programowanie za pomocą kabla jest bezproblemowe, jak również połączenie za pomocą INTEGRA CONTROL z komórki.

W czym tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 18537546
    Rysiek9977
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Jeżeli dochodzi do połączenia to problem może tkwić w przesyle danych, może słaby zasięg operatora komórkowego ale wtedy byłby też problem z INTEGRA CONTROL. Bardzo dziwny objaw. A czy przez GUARDX jest podobnie?
    Przyłączę się do tego wątku bo ja w ogóle nie mogę się połączyć? Ja mam integrę 32 i INT-GSM, za pośrednictwem GUARDX łączę się bezproblemowo poprzez serwer SATELA, natomiast przy próbie połączenia poprzez DLOADX łączę się z serwerem SATEL, a następnie informacja "centrala nie gotowa" itp. i następuje rozłączenie. Nie wiem już co jeszcze można zmienić w ustawieniach.
  • REKLAMA
  • #3 18541228
    Andrzej87
    Poziom 9  
    Ocena: 51
    GUARDX nie konfigurowałem i nie próbowałem się połączyć.
  • #4 18541239
    Rysiek9977
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Czy poza ustawieniami w dloadX tj. opcje ogólne i dane dotyczące ID, IME i klucza cos jeszcze jest do ustawienia np. w manipulatorze?
  • #5 19934246
    0rzech
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć

czy coś Wam się udało zrobić z tym zrywaniem połączenia. Mnie już krew zalewa. Mam Integrę 64 i dokupiłem moduł INT-GSM. W skrócie wygląda to tak:
    - przez GuardX się łączę bez problemu, da rade odczytac dane z centrali
    - przez Integra Control na androidzie tez się łączę od razu
    - natomiast przez DLOADX to masakra, albo mnie łączy na chwile i nie moge odczytać ustawień centrali (ciągle jest 0%), a po chwili jest komunikat, że centrala nie odpowiada, albo jest komunikat że moduł nie gotowy itp.

To co zrobiłem, po kontakcie z supportem:
    - update firmware centrali do najnowaszej wersji -> tu ciekaweostka, progrma FLASX bez problemu wykrył centralę i zrobił update, a DLOADX już tego nie ogarnia - jest komunikat "Brak sygnału CTS".

Jeszcze mam pomysł zresetować wszystko do ustawień fabrycznych, bo obecnie i tak nie moge nic ustawić z pomocą DLOADX poprzez kabel / zdalnie.

Wychodzi na to, że było lepiej kupić moduł ETHM zamiast INT-GSM...

Dodam jeszcze, że zakupiłem zewnątrzą antenę. Manipulator pokazuje sieć jako 4G (wcześniej było 2G na antenie wew.).

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 19935825
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    0rzech napisał:
    - natomiast przez DLOADX to masakra, albo mnie łączy na chwile i nie moge odczytać ustawień centrali (ciągle jest 0%), a po chwili jest komunikat, że centrala nie odpowiada, albo jest komunikat że moduł nie gotowy itp.

Ja obstawiam problem z sygnałem z sieci komórkowej, przed chwilą przeprogramowywałem zdalnie centralę z INT-GSM-LTE sieć plus, sygnał 75%. Połączenie/odczyt ustawień trwało około 20 sekund, odczyt zdarzeń 40 sekund.
  • REKLAMA
  • #7 19941709
    0rzech
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Udało mi się w końcu nawiązać zdalne połączenie przez DLOADX.

To co zrobiłem:
    - włożyłem kartę SIM innego operatora do gniazda SIM 2 modułu INT-GSM
    - ustawiłem Wejścia przez DLOADX
    - musiałem wyjąć kartę z gniazda SIM2, bo to moja z telefonu

Pomyślałem, że pewnie na tej karcie w gnieździe SIM 1, moduł ponownie przestanie łączyć się zdalnie przez DLOADX. Okazało się jednak, że działa teraz na tej pierwotnej karcie. Może coś sie zsynchronizowało na tej drugiej karcie i zaczęło działać na pierwszej - szczrze, to nie wiem.

Teraz mam nowy problem - dwie czujki Aqua plus, po skonfiguropwaniu od razu pokazują naruszenie strefy, gdy nic tam się nie dzieje i dlatego musiałem je ustawić w DLOADX jako 'Brak czujki' aby nie wył alarm po załączeniu czuwania. Obie problematyczne czujki nie migają jak do nich macham, a pozostałe działające migają. Rozwiązania jeszcze nie mam, bo na razie próbowałem restart centralki i wyjęcie/włożenie kabelków zasilających w centralce. Może jeszcze sprawdzę kable w samych czujkach... Wcześniej działały prawidłowona tych samych ustawieniach, a jedynie wpinałem moduł INT-GSM w centralce.
  • #8 19942269
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    kood napisał:
    przed chwilą przeprogramowywałem zdalnie centralę z INT-GSM-LTE

I właśnie to LTE w nazwie może być kluczem do sukcesu.

0rzech napisał:
    a jedynie wpinałem moduł INT-GSM w centralce.
    \
    i prawdopodobnie odłączyłem od zasilania te czujki ;)
    Jeżeli będzie miał kolega jeszcze inne pytania proszę jednak założyć swój temat. Ten dotyczy problemów z łącznością.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z połączeniem modułu INT-GSM z centralą Integra 64 przez DLOADX. Często występują zrywania połączenia oraz długi czas wymiany danych, co powoduje frustrację. Problemy mogą być związane z jakością sygnału operatora komórkowego, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników. Niektórzy z powodzeniem łączą się przez GuardX i Integra Control, ale DLOADX sprawia trudności. Użytkownicy sugerują aktualizację oprogramowania centrali oraz testowanie różnych kart SIM. W jednym przypadku zmiana karty SIM na innego operatora pomogła w nawiązaniu połączenia. Problemy z czujkami Aqua plus również zostały zgłoszone, co może wskazywać na dodatkowe trudności w konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA