Witam szanowne grono.
Zakupiłem silnik jednofazowy 2.2 kW i chciałbym podłączyć do niego przewód. Jest kostka na 2 przewody wiec podłączyłem przewód 2 żyłowy do kostki i do kontaktu no i zadziałał mi bezpiecznik. Silnik jest nowy .Czy ktoś pomoże w czym rzecz i jak to podłączyć??
Kostka jest na 2 przewody dlatego dałem na probe 2 żyłowy tak żeby tylko go uruchomić silnik sprawdzić jak działa, no i w momencie podłączania do kontaktu zrobiło zwarcie.
Poza tym silnik ze względu na swą moc powinien być zasilony przez stycznik jednofazowy. Termik raczej ocalał, jego styki wytrzymały. Ten stycznik to pewnie ze względu na wyłącznik termiczny. Jego styki dadzą rade rozłączyć, załączyć cewkę stycznika. Rozłączanie i załączanie mocy 2.2kW na pewno mu nie posłuży. Można tak jak autor napisał, ale to z pominięciem termika.
Podłączyłem tak jak Pan podpowiedział i silnik się uruchamia. Dziękuje za podpowiedz. A jak mogę sprawdzić czy ten termik się uszkodził podczas zwarcia??
A jak mogę sprawdzić czy ten termik się uszkodził podczas zwarcia??
Wszystko zależny jaki tam Masz termik (bimetal czy termistor), Można je sprawdzić (z pewnym prawdopodobieństwem) omomierzem. Bimetal będzie miał zwarcie a termistor pewną rezystancję.
Prawdopodobnie tam Masz bimetal.
✨ Użytkownik zakupił silnik jednofazowy o mocy 2.2 kW i napotkał problem z jego podłączeniem, co skutkowało zadziałaniem bezpiecznika. W odpowiedziach zasugerowano, że do prawidłowego podłączenia silnika należy użyć przewodu trójżyłowego (3x), gdzie faza powinna być podłączona do U1, neutralny do U2, a przewód ochronny (PE) do obudowy. Użytkownik obawiał się, że zwarcie mogło uszkodzić silnik, jednak odpowiedzi wskazały, że najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ jedynie termik. Dodatkowo, dla silnika o takiej mocy zalecano użycie stycznika jednofazowego, aby uniknąć przeciążenia termika. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu wskazówek silnik działa poprawnie i pytał o sposób sprawdzenia stanu termika. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.