logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epson Stylus SX115 - Paski na skanie, zaciemniony obraz

FSXmaniak 20 Mar 2020 14:00 708 4
REKLAMA
  • #1 18544878
    FSXmaniak
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Urządzenie wielofunkcyjne Epson Stylus SX115

Witam

Czy takie paski oraz zaciemniony obraz po skanie to jakaś fizyczna wada skanera (np. lampy) czy coś mam źle w ustawieniach programu?
    Sterowniki mam aktualne, ze strony producenta, pod mój OS. Mimo to, pobierałem jeszcze raz, robiłem reinstalację i żadnej poprawy.

Na podglądzie, jak i na samym już wykadrowanym skanie, wychodzą mi takie paski wzdłuż całego dokumentu, a dodatkowo jasny pasek po lewej strony, też przez całą długość. Do tego strasznie ciemny obraz.

W skali szarości trochę lepiej, od biedy można jakiś dokument zeskanować, choć też widać lekkie paski. Jednak na poprawny skan zdjęcia nie ma szans.
  • REKLAMA
  • #2 18545396
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 434
    A kopie jak robi? Przy skanowaniu w kolorze jest tło fioletowe tak jak na zdjęciach?
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • REKLAMA
  • #3 18545567
    FSXmaniak
    Poziom 6  
    Dwa pierwsze obrazki w powyższym poście to skan kolorowy. Teraz spróbowałem skopiować bez PC i jest to samo - biały dokument skanuje i zaczyna drukować całą fioletową kartkę i zaciemnioną treść dokumentu. Przynajmniej się wyjaśniło, że to nie od programu czy sterowników w komputerze.

Jeszcze kilka dni temu skanowało normalnie, elegancko w pełnym kolorze, bez pasków, zaciemnień czy fioletu. Później ze 2 razy mi się zdarzyło, że podgląd zrobiło już na fioletowo, ale samo skanowanie już wyszło normalnie. Teraz całkowicie, jak wyżej na obrazkach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18546314
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 434
    Z tego co opisujesz to problem jest w taśmie łączącej linijkę skanera.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • #5 18547005
    FSXmaniak
    Poziom 6  
    No to chyba muszę się pogodzić z tymi czarno-białymi skanami wyłącznie dokumentów, bo coś tam z biedy jeszcze na nich widać. Jeśli to jest jakieś mechaniczne uszkodzenie, to samemu raczej nic z tym nie zrobię.

Dzięki za pomoc.
REKLAMA