logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Krups EA 8808 - blokuje się tłoczek wypychający sprasowane fusy.

pikolo123 20 Mar 2020 21:54 1512 5
REKLAMA
  • #1 18546297
    pikolo123
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam. Mam problem z ekspresem Krups EA 8808, po zrobieniu kawy nie podnosi się tłoczek wypychający sprasowane fusy. Rozbierałem go już z 8 razy i nie mogę dojść czemu się blokuje. Jest możliwość że tłoczek się wytarł po bokach i fusy się dostają między ścianki i się blokuje?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18552590
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Witam. Proponuję rozkręcić, wymienić przy okazji uszczelkę w kotle, wyczyścić, nasmarować co trzeba i powinno pomóc. Proszę zwrócić uwagę na mechanizm że sprężyną pod kotłem grzewczym, który odpowiada za wypychanie dolnego tłoka czy swobodnie się obraca, czy sprężyną ok i czy nic nie skorodowało. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18554897
    pikolo123
    Poziom 10  
    Uszczelki już wymieniłem w kotle i pozostałe. Wszystko wyczyszczone i nasmarowane. Jak się zablokowało to rozebrałem i nadal było w dolnej pozycji zablokowane,oddesałem resztki kawy i popchnołem go do góry i poczułem opór na początku. Albo za dużo kawy mieli albo gdzieś te fusy wchodzą między tłok a kocioł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18556073
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Proszę zwrócić uwagę na element wypychające tłok (biały plastik ze sprężyną i metalowym prętem). Sprężyną zapinana z dwóch stron czy tylko z jednej😉. Jeśli było to rozkręcane to po złożeniu może być problem ( jest rada) Plastikowa tulejka na trzpieniu tłoka wyczyszczona przed złożeniem?
  • REKLAMA
  • #5 18557282
    pikolo123
    Poziom 10  
    To też już sprawdzałem i wymieniałem wszystkie uszczelki. Pierwszy raz coś takiego mi się przydarzyło, a naprawiam dosyć często ekspresy rożnych marek. Założyłem spowrotem stary uszczelniacz na boilierze i zrobiłem 30 kaw i na razie działa bez blokowania. Komplety uszczelek kupowałem na eBay ale podejrzewam że to wina tego uszczelniacza w boilierze,złej jakości materiał puchnie od temperatury. Dziękuję za wskazówki.
  • #6 18576675
    pikolo123
    Poziom 10  
    Winny był uszczelniacz w boilierze. ( Słabej jakości)
REKLAMA