Bardzo dziękuję. To, że naczynie musi być przepływowe to bardzo cenna wskazówka której zupełnie nie byłem świadomy!
A czy naczynie przepływowe, aby poprawnie działało nie wymaga odpowiedniej instalacji (czy nie powinno być przykręcone "bezpośrednio" na rurze, w której płynie woda?).
Pytam, ponieważ w mojej instalacji naczynie jest podłączone na wystającej rurce (tak jakby na dedykowanym "wysięgniku"), w którym na zdrowy rozum na co dzień woda nie płynie.
Mniej więcej jak na poniższym schemacie:
Takie wyprowadzenie jak na rysunku jest potrzebne, bo rurka z wodą cwu idzie przy samej ścianie, więc żeby przykręcić naczynie trzeba się od ściany trochę odsunąć. Poza tym trzeba obejść rurkę od CO, która jest jakieś 5 cm wyżej.
To przyłącze będę modernizował (bo muszę wymienić zawory), dlatego mogę zrobić je tak, żeby było dobrze - odsunąć od ściany i odpowiednio podnieść. Jeśli naczynie będzie przepływowe, chyba lepiej byłoby podłączyć to np. tak:
Pytanie, jak maksymalnie długi może być króciec przyłączeniowy między trójnikiem a naczyniem (zaznaczony fioletowym kolorem i strzałką), żeby cyrkulacja odbywała się poprawnie?
Pozdrawiam!