logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naczynie przeponowe - montaż naczynia przeponowego

louolo 09 Lut 2017 14:45 62955 4
REKLAMA
  • #1 16264958
    louolo
    Poziom 10  
    Witam. Mam takie pytanie, ponieważ przeszukałem internet i nie jestem do końca pewny, gdzie zamontować naczynie przeponowe?
    Wiem, że na zasilaniu zimnej wody do bojlera. Tylko teraz kwestia, przed zaworem bezpieczeństwa, czy za zaworem bezpieczeństwa?
  • REKLAMA
  • #2 16265610
    tomek3108
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Boiler - naczynie - zawór. Chociaż nie jestem pewien czy ta kolejność ma faktycznie znaczenie. Głównie trzeba zwrócić uwagę żeby nie było możliwości odseparowania grupy bezpieczeństwa od bojlera zaworem kulowym.
  • REKLAMA
  • #3 16265685
    louolo
    Poziom 10  
    moim zdaniem skoro cisnienie rośnie a na manometrze to widac że jest podwyższone czyli jak zainstaluje zbiornik za zaworem zwrotnym a zarazem bezpieczeństwa to zawór wcześniej zadziała a potem dopiero zbiornik bedzie
    moim zdaniem zbiornik powinien być przed zaworem bezpieczeństwa i zwrotnym wtedy cisnienie bedzie działac na naczynie a nie na zawór
  • REKLAMA
  • #4 16275377
    hemicznyali
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    louolo napisał:
    Wiem, że na zasilaniu zimnej wody do bojlera. Tylko teraz kwestia, przed zaworem bezpieczeństwa, czy za zaworem bezpieczeństwa?

Proszę bardzo schemat który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości. Naczynie przeponowe - montaż naczynia przeponowego
  • #5 16275640
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 947
    Schemat jak kolega wcześniej podesłał - jak najbardziej poprawny, czyli patrząc od strony jak płynie woda: zawór odcinający, zawór zawrotny, zawór bezpieczeństwa i naczynko i dopiero zbiornik z CWU.
    Dodam tylko żeby naczynko przeponowe, jak i zawór bezpieczeństwa montować powyżej zbiornika na CWU, tak by przy ewentualnej wymianie nie trzeba było spuszczać całej ciepłej wody ze zbiornika. Nie można dać zaworu (np. kulowego) bo przepisy zabraniają. Można ewentualnie zastosować specjalny zawór/szybkozłącze rewizyjne do łatwego demontażu/ montażu/serwisowania naczynka, np: Afriso ASK:
    Naczynie przeponowe - montaż naczynia przeponowego
REKLAMA