logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykorzystanie istniejących gniazdek głośnikowych w restauracji 120m2

Francze 22 Mar 2020 15:25 705 24
REKLAMA
  • #1 18550620
    Francze
    Poziom 5  
    Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem nowy na forum, pierwszy post. Sprawa wygląda w następujący sposób.

Jestem w trakcie wykańczania restauracji w budynku odziedziczonym po rodzicach. Zbieram się do zakupu sprzętu grającego. W sali 120 m2 i 3,10m wys. w rogach pomieszczenia pod sufitem, zostały po montowane 4 gniazdka głośnikowe , które zbiegają się w jednym miejscu. Niedawno odkryłem, że krążą między nimi najzwyklejsze elektryczne 3x2.5.....

Moje pytania - Czy da się to wykorzystać w jakikolwiek sposób? Prześlę to dźwięk czy lepiej od razu przerobić na gniazdka i pomyśleć o systemach bezprzewodowych?

Jakikolwiek system by to nie był, co polecacie na taką sale? Jaka moc głośników, z jakiego sprzętu ma to grać? Od razu mówię, jestem laikiem. Wiem jedynie, że przy większych imprezach, przy których ta sala byłaby do tańca, ludzie przywożą własny sprzęt, a na co dzień zależy mi, żeby ludziom, którzy będą tam jeść i wypoczywać, muzyka grała w przyjemny dla ucha sposób, ew. Gdy zagra to trochę głośniej, nadal byłoby to ok dla ucha przeciętnego nie melomana . :)

Liczę się z kosztami rzędu kilku tys. zł. Jasna sprawa, że każda oszczędność mnie ucieszy..

W razie potrzeby jakichś dodatkowych danych, proszę pytać. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18550711
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Ocena: 688
    Ad1 to jest drut czy skrętka ? ogólnie miedź to miedź :)
    co do głośników to pytanie czy mają być sufitowe czy jakieś normalne kolumny stojące wiszące ?
  • REKLAMA
  • #3 18550780
    Francze
    Poziom 5  
    Drut. Słyszałem, że czym więcej drucików w skrętce, tym lepiej..a tu ino 2 plus uziemienie.

Normalne, wiszące, pod sufitem.
  • #4 18551232
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Do takich głośników to takie przewody będą ok :) co do mocy wzmacniacza, to trzeba zobaczyć jaką moc i impedancje mają głośniki i do tego się dobierze wzmacniacz :)
  • #5 18552156
    Francze
    Poziom 5  
    Dzięki wielkie za zainteresowanie się tematem :) Wiem, że to pytanie na zasadzie 'jaki kupić sobie samochód' ale ponieważ się na tym nie znam, to pytam. Skoro kwestie rozprowadzenia dźwięku mamy za sobą, to w takim razie.. co dalej? Jakiej mocy te głośniki? Ew. Inne parametry? Szukać zestawu czy kompletować? Konkretne marki, czy nie ma to aż takiego znaczenia? Tak jak mówiłem, nie ma to być sprzęt estradowy, ale niech będzie miłe dla ucha.
  • #6 18552682
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Szczerze to Hi-Fi z tego nie będzie :) w sumie każdy wzmacniacz powyżej realnych 40W wysteruje takie głośniki. Warto wtedy kupić głośniki o mocy minimum 1,5x większej niż moc wzmacniacza. Zaczał bym od głośników a potem dobrał wzmacniacz. Ile ma być tych głośników 2 czy 4 ?
  • #7 18552715
    Francze
    Poziom 5  
    Mają być 4 głośniki
  • #8 18552783
    CodeBoy
    Poziom 33  
    To musisz poszukać amplitunera, przynajmniej 5.1 aby podłączyć 4 głośniki. Najbezpieczniej kupić głośniki 8 ohm. Bo obecnie amplitunery nie bardzo chcą współpracować z 4 omami (ekologia)
    Można tez poszukać jakiegoś starego wzmacniacza stereo który ma przełącznik głośników z opcją A+B, tylko że w takim przypadku, może być problem z gwarancją. Więc lepiej kupić coś współczesnego z gwarancją koszt myślę że max 2000zł do tego jakieś głośniki i możesz działać.
    popatrz co Ci sie podoba pasuje i pokaż co wybrałeś, zobaczymy czy będzie pasować.
  • #9 18553158
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Uzasadnij ekologią impedancje głośników 4 omy.

Dodano po 2 [minuty]:

No i amplituner 5.1 to bzdura.
  • #10 18553235
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Zbigniew 400 napisał:
    Uzasadnij ekologią impedancje głośników 4 omy.

Dodano po 2 [minuty]:

No i amplituner 5.1 to bzdura.

ad1 mniejsze zużycie energii elektrycznej przez urządzenie. Taka dyrektywa UE :)
    ad2. to co proponujesz tańszego z gwarancją ?
  • #11 18553309
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Uzasadnij mniejsze zużycie energii. Matematycznie.

Dodano po 1 [minuty]:

Amplituner 5.1 przody ma mocne tyły nie.
  • REKLAMA
  • #12 18553344
    CodeBoy
    Poziom 33  
    A co ja UE jestem ?, fakt jest taki ze 90% produkowanego sprzętu obecnie jest na kolumny 8 ohm. mało który producent pozwala łącznie z utartą gwarancji pozwala na przełączenie na 4 om. niektórzy pozwalają (np Marantz i Denon) Mi wyliczenia nie są potrzebne, jak chce kolumny 4 om, to mam stare stereo i sobie na nich gram

ad2. wiedza z lat 90 ? budzimy się :) nie wiem ile sprzętów Audio oglądałeś, większość współczesnych ma identyczne końcówki mocy przynajmniej dla 5 kanałów. ja mam ustawione w Denonie, że tyły grają głośniej niż przody :) wszystkie 7 końcówek na takich samych parach tranzystorów :) możesz sobie moce ustawiać w menu do wyboru i koloru :)

Ja nie twierdzę że moje rozwiązanie jest idealne i możesz zaproponować inne może lepsze i tańsze, to jest forum i polega to na rozmowie. a nie na pisaniu nie bo nie.
  • #13 18553495
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1717
    W tego typu obiektach, zasadniczo stosuje się rozwiązania typu nagłośnienia radiowęzłowego 100V. Sporo o tym i na forum i w sieci.
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=naglosnienie+radiow%C4%99z%C5%82owe

Poza tym, kolumny/głośniki rozmieszczone tylko w czterech rogach pomieszczenia o pow. 120m2, na pewno nie zapewnią w miarę równomiernego pokrycia dźwiękiem całej powierzchni.

Ale wybór należy do inwestora.

Pozdrawiam.
  • #14 18553654
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Code Boy.
    Jezeli cokolwiek piszesz to musisz mieć uzasadnienie.
    Co ma Unia do 4 omów. Jak piszesz ze ma to podaj przepis tego dotyczacy.
    A juz mniejsze zuzycie energii wzmacniacza na 8omów to brak wiedzy.

Kino domowe 5.1 z zalozenia tyły ma słabsze niz przody.
    A amplituner z wszystkimi równymi kanałami nie można nazwać 5.1.

Wracając do tematu najlepszym i najtańszym rozwiazaniem jest duza ilość głośników sufitowych 110V i dedykowany wzmacniacz.
    Kiedyś zastosowałem klasyczny wzmacniacz 8 om do takich głośników
    i całkiem dobrze grało.
  • REKLAMA
  • #15 18554036
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Zbigniew 400 napisał:
    Code Boy.
    Jezeli cokolwiek piszesz to musisz mieć uzasadnienie.
    Co ma Unia do 4 omów. Jak piszesz ze ma to podaj przepis tego dotyczacy.
    A juz mniejsze zuzycie energii wzmacniacza na 8omów to brak wiedzy.

Kino domowe 5.1 z zalozenia tyły ma słabsze niz przody.
    A amplituner z wszystkimi równymi kanałami nie można nazwać 5.1.

Wracając do tematu najlepszym i najtańszym rozwiazaniem jest duza ilość głośników sufitowych 110V i dedykowany wzmacniacz.
    Kiedyś zastosowałem klasyczny wzmacniacz 8 om do takich głośników
    i całkiem dobrze grało.

Ad1. Przeczytaj sobie strony producentów i ich tłumaczenia, może kłamią nie wiem. Co mnie to obchodzi ? Wiem jakie są fakty amplitunery i wzmacniacze na 4 ohmy zniknęły. a jeśli jest selektor, to z napisem na Twoją odpowiedzialność. Może chodzi o inne części, może transformatory, może o radiatory ? Nie wiem piszę co jest na rynku.

Ad2. to błędne założenie i nie mające nic wspólnego z obecnym trendem na rynku, i znów pytanie o sens do producentów, może rynek tego potrzebuje ? Kiedyś było tak jak mówisz, ale nie było ATMOS i innych systemów do dźwięku 3D. Teraz 90% amplitunerów ma końcówki równej mocy. A że się nie zgadzasz z nazwą to napisz do producenta że mu nie wolno, może posłucha ?

I tak jak pisze ja nie chce wchodzić w polemikę czemu tak jest, ja siedzę w nowym audio od lat i widzę trendy, tak jak możesz się bić że czemu wraca czarna płyta, bo Tobie się to nie podoba :) Jak będzie więcej takich klientów jak Ty to może zmienią się trendy, na razie widać że są zupełnie inne :)

- Końcówki mocy: 7

Parametry
    PIONEER VSX-LX302
    Rodzaj Amplitunery
    Ilość końcówek 7
    Moc8 [W] 2K 131
    Moc4 [W] 2K 78

niech to Cie zastanawia, na 4 omach jest dużo słabiej niż na 8, zazwyczaj jest na odwrót, ciekawe dlaczego ?
  • #16 18554075
    Francze
    Poziom 5  
    Rozumiem, że przy systemie radiowęzłowym nici z wykorzystania istniejącego okablowania? Czy warto rozciągać kable w narożach i montować dodatkowe głośniki? To nie będzie dyskoteka, ale nie chciałbym też, żeby cała robota nie dała satysfakcjonującego efektu.
  • #17 18554091
    CodeBoy
    Poziom 33  
    No i znalazłem :)

Choć oznaczenia na tylnej ściance tego wprost nie sugerują, to wertując instrukcję obsługi, można jednak dotrzeć do zaszytego w menu selektora impedancji. W ustawieniu fabrycznym powinniśmy podłączyć kolumny 8-omowe.

Przy takim obciążeniu moc w stereo jest wysoka – 2 x 131 W, ale topnieje do 5 x 48 W i 7 x 33 W. Po przełączeniu selektora na 6 Ω obciążyliśmy końcówki 4 Ω. Moc jest wtedy wyraźnie niższa (podobnie jak u Denona), w trybie dwukanałowym 2 x 78 W, w wielokanałowym – 5 x 43 W albo 7 x 24 W.
  • #18 18554131
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1717
    Francze napisał:
    przy systemie radiowęzłowym nici z wykorzystania istniejącego okablowania?

Niekoniecznie, ale najpierw napisz, czy jest na tej sali możliwość zamontowania głośników sufitowych - czyli sufit jest typu podwieszanego (np. płyta karton-gips, deski itp?), czy np. betonowy?

Pozdrawiam.
  • #19 18554204
    Francze
    Poziom 5  
    Nie ma możliwości, nad salą strop terriva.
  • #20 18554226
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Można kable ukryć w kacie sufit ściana a głośniki dac na ścianue.

Dodano po 10 [minuty]:

Zaglądnąłem do inztrukcji vsx
    Pleciesz bzdury bo nie czytasz uważnie
    Przy obciążeniu 8om moc na kanał 100W
    Przy obciążeniu 6om moc na kanal 170W
    Co jest zgodne z teorią budowy wzmacniaczy.

Dalej czekam na odpowiedz dlaczego wzmacniacz 4 omowy pobiera wiecej mocy niz 8 omowy.
  • #21 18554484
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Zbigniew 400 napisał:
    Można kable ukryć w kacie sufit ściana a głośniki dac na ścianue.

Dodano po 10 [minuty]:

Zaglądnąłem do inztrukcji vsx
    Pleciesz bzdury bo nie czytasz uważnie
    Przy obciążeniu 8om moc na kanał 100W
    Przy obciążeniu 6om moc na kanal 170W
    Co jest zgodne z teorią budowy wzmacniaczy.

Dalej czekam na odpowiedz dlaczego wzmacniacz 4 omowy pobiera wiecej mocy niz 8 omowy.

Nie wiem jaka czytasz instrukcje, tu masz źródłowy artykuł o wzmacniaczu który podałem za przykład:
    https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/amplitunery-av/2823-pioneer-vsx-lx302
  • #22 18554504
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Czytalem z manuala a nie z wypocin jakiegos specjslisty.
  • #23 18554543
    CodeBoy
    Poziom 33  
    Zbigniew 400 napisał:
    Czytalem z manuala a nie z wypocin jakiegos specjslisty.

Uhm, czyli kolega teoretyk, tu są zrobione realne pomiary a nie marketing z instrukcji :)

A co do pytanie o moce 4 i 8 to dokładnie mój drogi kolego chodzi o tranzystory końcowe, jak jest ograniczona moc na 4 omach, to można wstawić tranzystory na niższe napięcie a co za tym idzie tańsze w produkcji. Do tego można zaoszczędzić na produkcji transformatorów i wyżyłować elektronikę. a to wszystko nazywa się czysty zysk :)
  • #25 18554894
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ale pleciesz.
    Dla danej mocy wzmacniacza transformatory są praktycznie identyczne
    mocowo, dla 4 i 8 omów.
    Moze bys trochę przypomnial sobie elektrotechnikę.

A pomiary nie mogą zaprzeczać teorii bo to świadczy o błędach.

Dalej czekam na uzasadnienie o pobieranej mocy w zalezności od 4 lub 8 omów dla takiej samej mocy oddanej.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wykorzystania istniejących gniazdek głośnikowych w restauracji o powierzchni 120 m2. Użytkownik zadał pytanie dotyczące możliwości podłączenia głośników do przewodów elektrycznych 3x2.5, które zostały zainstalowane w pomieszczeniu. Uczestnicy forum sugerowali, że do nagłośnienia lepszym rozwiązaniem może być system radiowęzłowy 100V, który zapewni równomierne pokrycie dźwiękiem. Wskazano na konieczność doboru odpowiednich głośników i wzmacniacza, z zaleceniem, aby moc głośników była co najmniej 1,5 razy większa niż moc wzmacniacza. Użytkownik planuje zainstalować cztery głośniki, a dyskusja obejmowała również kwestie dotyczące impedancji głośników (8 ohm) oraz możliwości montażu głośników sufitowych. Wskazano na różne modele wzmacniaczy, które mogą być odpowiednie do tego zastosowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA