logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renowacja komputera, czy warto?

maniekaka 22 Mar 2020 15:48 921 14
REKLAMA
  • #1 18550690
    maniekaka
    Poziom 7  
    Ocena: 16
    Witam, chciałbym prosić o radę, miedzy innymi chce wiedzieć czy opłaca mi się cokolwiek wymieniać w komputerze czy lepiej sprzedać całość i zainwestować w coś lepszego , troszkę się znam na komputerach, bawiłem się nawet w biosie, lubię rozkręcać i skręcać ale tak naprawdę pod względem technicznym nie mam o tym zielonego pojęcia. Dlatego zawsze kupowałem już gotowca. Komputer zakupiłem jakieś 3/4 lata temu, no i tak naprawdę zaczyna mnie już męczyć, ponieważ mam to coraz większe chęci by pograć w coś lepszego, do niedawna nie narzekałem , no ale ze względu na kwarantanne, zacząłem instalować coraz to więcej gier i się niestety zawiodłem, np. taki COD war zone, tnie się tak strasznie ze straciłem wiarę w mój komputer. Postaram się podać pełna specyfikacje , jakbym o czymś zapomniał to proszę mnie upomnieć. Dodatkowo zostaje też kwestia obudowy, jest strasznie mała, zdarzyło mi się otworzyć komputer by go troszkę oczyścić i tam jest wszystko tak na ścisk zrobione że jak bym chciał dostać się do ram to muszę specjalną pokrywę odkręcać. Przejdźmy do sedna sprawy, Najbardziej by mnie interesowała renowacja bo wiadomo zawsze to troszkę taniej i mogę to robić po trochu raz kupie to potem to i jakoś się uzbiera sprzęt, Ale czy WARTO?

Zastosowanie - jak już pewnie wiecie interesują mnie gry, jestem maniakiem komputerowym i mógłbym siedzieć przy grach godzinami. Dlatego idziemy pod tym kontem.

OC/Overclocking - Jak już mówiłem jestem słaby w te klocki, nigdy nie podkręcałem nic w kompie i nie zamierzam , moim zdaniem jest to niebezpieczne a przynajmniej dla takiej osoby jak ja, wole nic nie zepsuć :-D

Jeżeli chodzi o parametry :
    Płyta główna - Lenovo / SDK0J40700 WIN 3258074644207
    Procesor - Intel(R) Core(TM) i5-7400 CPU @ 3.00GHz Mobile
    Pamięć - 8103 DDR4
    Grafik - GeForce GTX 1050 2GB
    Dysk Twardy - 1TB
    Typ obudowy - Mini Tower
    Zasilacz - Wydaje mi się że 210w
    Model komputera - Lenovo ideacentre 510 - 15IKL

Proszę o szczere odpowiedzi, bez hejtu :-D jeżeli chodzi o koszty, wiadomo im mniej tym lepiej, ale zawsze mogę kupować co miesiąc po 1 rzeczy i jakoś się uzbiera, dlatego proszę o najlepsze rozwiązania. dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18550709
    pan nielektryk
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Najlepiej byłoby wymienić kartę graficzną, ale zasilacz jest ograniczeniem bo nie wiadomo czy uciągnie. Przy mocniejszej karcie będzie potrzeba więcej RAMu. Warto bybyło też dodać dysk ssd. Wszystko zależy od tego ile możesz przeznaczyć na modernizację komputera, lecz prawdopodobnie nic się więcej nie wciśnie do małej obudowy.
  • Pomocny post
    #3 18550861
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Mógłbyś wymienić kartę graficzną ale zasilacz może być za słaby do wydajniejszej karty, z kolei zasilacz może być niestandardowy pasujący tylko do obudowy Lenovo. Tak więc, jeśli nie zadowoli Cię wymiana na GTX1650 (bez "Super") 4GB DDR5 75W, to będzie kombinowanie z zasilaczem albo do wymiany cała jednostka.
    Dysk SSD warto by też dokupić.
  • Pomocny post
    #4 18551264
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Dobrze Ci koledzy piszą, obciąłeś sobie dość znacznie możliwość zrobienia upgrade tym zasilaczem. Jedyne możliwości upgrade masz kupując GTX 1650 lub GTX 1650 Super. Ta druga jest chyba lepiej wyceniona, kosztuje 800zł i można kupić modele do 75W, bez dodatkowego zasilania. Możliwe, że to nawet sensowna karta w tym przedziale cenowym, musiałbyś sprawdzić.

Nie zrozum tego jako przytyk, ale ten komputer to dość nietrafiony wybór. Procesory Intela serii 7 już w chwili premiery były przestarzałe i ściągnęły na Intela sporo krytyki. Po tej generacji Intel wypuszczał i5 już 6 rdzeniowe i to ma dzisiaj jakiś sens, chociaż nawet te 6 rdzeniowe i5 nie są polecane z uwagi na zatrważającą konkurencję w postaci Ryzenów 1600 AF, które za 450zł oferują 6 rdzeni i 12 wątków. AMD dość chamsko podcina Intela cenami. To oczywiście nie powoduje, że Twój i5 nie nadaje się do niczego, pewnie jeszcze sporo pociągnie. Ale w wielu grach będzie powodował spadki klatek.
    A z powodu mocno słabego zasilacza ciężko wsadzić tam lepszą kartę graficzną. Nijak nie nadaje się to do dłubania :D Mógłbyś wrzucić zdjęcie tabliczki znamionowej tego modelu?

Jeśli masz budżet i wymagania, to możesz myśleć o przesiadce na coś nowszego, a jak nie to pewnie jeszcze trochę pograsz po zmianie karty graficznej na te wymienione wyżej
  • #5 18551955
    maniekaka
    Poziom 7  
    pan nielektryk napisał:
    Przy mocniejszej karcie będzie potrzeba więcej RAMu.

gdzieś wyczytałem że ten model posiada 2 sloty na ramy z czego 1 jest zajęty, czyli jeżeli kupie kostkę 1x8gb dużo zmieni mi to w ilości klatek/s? i czy te ramy są wymagane przy zmianie karty graficznej na lepszą?

pan nielektryk napisał:
    Warto bybyło też dodać dysk ssd

W jakimś konkretnym celu? czy tylko po to aby mieć więcej miejsca na dysku? bo suma sumarum i tak przy zmianie karty prawdopodobnie będę potrzebował nowego zasilacza ale wtedy jaka moc co najmniej? bo tak na logikę mój aktualny pracuję na 210w z czego rozchodzi się to na płytę główną + dysk twardy + dvdrom + karta graficzna (która mniemam też jest podpięta na 6 pin bodajże.) a dodam jeszcze dysk SSD i w sumie zamienię kartę na mocniejszą?

bolekis napisał:
    Tak więc, jeśli nie zadowoli Cię wymiana na GTX1650 (bez "Super")

co masz na myśli mówiąc ( bez super ) reasumuje że to nowszy model? ale czyli że nie będzie pasował czy jak?

bolekis napisał:
    to będzie kombinowanie z zasilaczem

suma sumarum i tak wolę go chyba wymienić , lepsze to niż spalony komputer :-D

bolekis napisał:
    albo do wymiany cała jednostka.

Co masz na myśli mówiąc cała jednostka???

n.vision napisał:
    Jedyne możliwości upgrade masz kupując GTX 1650 lub GTX 1650 Super.

Jesteście pewnie że te karta wejdą mi do tej obudowy? bo jeżeli nie ma takich samych wymiarów jak mój gtx1050 to myślę że marne szanse, jak już mówiłem ta obudowa jest tak kur... okrojona że tak naprawdę karta na styk mieści się do obudowy :-P

n.vision napisał:
    To oczywiście nie powoduje, że Twój i5 nie nadaje się do niczego, pewnie jeszcze sporo pociągnie. Ale w wielu grach będzie powodował spadki klatek.

Szczerze ci powiem że przez te ponad 3 lata nie miałem żadnych zarzutów co do niego, ponieważ nawet aktualne gry 2018-2020 dają rade śmigać na 60fpsach na średnich ustawieniach, co jestem w szoku normalnie, ale wiecie jak to jest, chciało by się więcej i lepiej :-)

n.vision napisał:
    A z powodu mocno słabego zasilacza ciężko wsadzić tam lepszą kartę graficzną. Nijak nie nadaje się to do dłubania

Właśnie tego obawiam się najbardziej, dobrać teraz odpowiedni zasilacz który przypasuje do obudowy, i jeszcze kartę , i dodatkowe ramy??? musiałbym go rozkręcić wpierw i sprawdzić dokładnie jak to wygląda chodziarz może coś w necie znajdę jeszcze, jakieś zdjęcia.

n.vision napisał:
    Jeśli masz budżet i wymagania, to możesz myśleć o przesiadce na coś nowszego

Widziałem już konkretne komputery za 3k takie które myślę na kolejne 3 lata wystarczą, jeżeli dało by rade opchnąć mój w rozsądnej cenie, to chyba lepiej sprzedać a potem dołożyć i kupić nowy? czy to aby nie wyjdzie taniej? skoro sama karta graficzna ma mnie kosztować 800zł do tego nowy zasilacz pewnie conajmniej 300zł, do tego kostka ram? (150zł?? strzelam) to już by była prawie połowa nowego komputera i to z dużo lepszymi podzespołami, kartą graficzną etc...

I ostatni kwestia, a jak by w ogóle obudowę zmienić? i wtedy się bawić ?? czy to w ogóle da radę zrobić z tym co mam w środku???

Dodano po 12 [minuty]:

n.vision napisał:
    Mógłbyś wrzucić zdjęcie tabliczki znamionowej tego modelu?

Renowacja komputera, czy warto? Renowacja komputera, czy warto?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18552346
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Markowe komputery mają dość ograniczone możliwości rozbudowy, ponieważ producenci nie dają zapasów mocy, miejsca czy wytrzymałości albo, co gorsza (dla użytkownika), montują komponenty niezgodne ze standardami branżowymi.
    Dlatego, jeśli granice rozbudowy określone przez producenta nie wystarczają, lepiej sprzedać całą jednostkę (czyli cały komputer) i kupić coś innego. U Ciebie granicami rozbudowy grafiki jest ilość miejsca w środku, co nie jest takie ważne bo karty z danej serii można kupić w różnych rozmiarach, oraz dostępna moc zasilacza. Wymiana zasilacza może być jeszcze trudniejsza bo, obok innych rozmiarów, może on posiadać inne złącze zasilania do płyty więc będziesz mógł wymienić... na inny Lenovo.

GTX 1650 dlatego się nadaje bo da znaczący przyrost wydajności, nie przekracza poboru mocy GTX-a 1050 (75W) a kupić ją można nawet w wersji niskoprofilowej więc z miejscem też nie powinno być problemu - coś się dobierze. GTX 1650 Super to nie jest lepsza wersja 1650 tylko całkiem inna seria kart - z innym procesorem graficznym, innym rodzajem pamięci i innym też poborem energii wynoszącym 100W (dodatkowe złącze zasilania 6-pin).

Dysk SSD zakup dla własnej wygody. HDD jest wąskim gardłem spowalniającym cały system. Sprawdź czy na płycie masz złącze M.2.

Dodano po 8 [minuty]:

Dla zilustrowania tego, o czym pisałem powyżej - zdjęcie płyty głównej :
    Renowacja komputera, czy warto?
  • Pomocny post
    #7 18552356
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Miałem na myśli raczej tabliczkę znamionową zasilacza, pewnie nie wybrzmiało to z mojej wypowiedzi. Będzie można sprawdzić, ile faktycznie pociągnie ten zasilacz - wyrażenie "210W" jest bardzo niejasne, nie wiadomo czy to jest moc ciągła łączna, czy np. moc szczytowa, itd.

Twój aktualny komputer też mógłby wystarczyć na 3 lata, gdyby nie był po prostu średnio trafionym zakupem. Pewnie kupiony w czasach kryptowalut, kiedy GTX 1050 były dwa razy droższe, niż by wskazywala na to ich wydajność, a Intel wypuścił tę felerną serię 7 swoich procesorów. Do tego wpuściłeś się w maliny z zasilaczem

Czy możesz wymienić obudowę? No możesz, ale wtedy z zasilaczem. Możesz wszystko wymieniać jak Ci się podoba, co chcesz. Moja opinia jest taka, że to wszystko straszne kombinowanie i jeśli nie znasz się, to sugeruję iść albo w sprzedanie wszystkiego i wymianę na nowe(jeśli masz budżet oczywiście, na elektrodzie na pewno ktoś Ci pomoże wybrac nowy sprzęt), albo w wymianę samej karty graficznej.

Może zadaj sobie dwa pytania: czego oczekujesz od takiego sprzętu i ile jesteś w stanie na to wydać? ;) To wtedy coś zacznie się rozjaśniać, bo na razie strasznie to wszystko zamotane
  • #8 18552577
    atomic99
    Poziom 34  
    Ocena: 338
    @maniekaka Zmiana zasilacza to podstawa, kupisz taki adapter, albo zrobisz sam wyjdzie taniej.
    https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-zasilacza-lenovo-24pin-na-10p-8937769581

Możesz zamontować klasyczny zasilacz ATX jakiej mocy Ci się zamarzy.

Najprawdopodobniej klasyczny zasilacz wejdzie też do tej obudowy Lenovo, ale możesz zmierzyć czy wejdzie klasyczny zasilacz ATX o wymiarach 13,8 x 8,6cm

Po wymianie zasilacza, na pewno dodanie 2 kości pamięci jeżeli obecnie jest 1
    + dysk SSD na system ~250GB
    + zmiana karty graficznej (sprzedając starą odzyskasz trochę funduszy)

Kolejność modyfikacji:
    1. zasilacz + adapter
    2. dysk SSD + pamięć
    3. karta graficzna

Obudowę masz taką ?
  • REKLAMA
  • #9 18553055
    maniekaka
    Poziom 7  
    atomic99 napisał:
    Obudowę masz taką ?

Dokładnie taka sama.

@n.vision
    Postaram się w wolnej chwili otworzyć komputer i zrobię zdjęcie i podeśle.

n.vision napisał:
    Może zadaj sobie dwa pytania: czego oczekujesz od takiego sprzętu i ile jesteś w stanie na to wydać? To wtedy coś zacznie się rozjaśniać, bo na razie strasznie to wszystko zamotane

Nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć ci na pytanie, jestem w stanie wydać pieniądze, ale..
    Głownie chodzi mi o to czy to się będzie po prostu opłacać na dłużej, wole zainwestować troszkę więcej ale chce mieć na dłużej i lepsze korzyści z tego. Tzn. już ci wyjaśniam, Powiedzmy że pominiemy obudowę, i pójdziemy w to co napisał @atomic99 czyli zasilacz + adapter, dysk SSD, karta graficzna. Sprawdzałem mniej więcej jak to wygląda cenowo i suma za całość +,- wychodzi około 1k, jeżeli sprzedam swoją kartę co może być trudne zwróci mi się jakieś 400zł ( mało prawdopodobne ) wtedy koszt wychodzi jakieś 600zł, w sumie nie tak źle, i jeżeli mi to znacznie poprawi działanie wielu gier to super, czemu nie?

Aktualny komputer wyceniam na + , - 1700?? myślę że nawet za tyle mógłby być problem sprzedać.

Jeżeli uda się znaleźć odpowiednie części do mojego komputera będzie on trochę lepszy, na pewno poprawi wydajność wielu gier, ale tez zahamuje dalsze działania z nim związane w przyszłości, ponadto czy uważacie że to wystarczy na co najmniej 3 lata? patrząc jak technika gier idzie w górę to jestem przerażony, gry wymagają już kart graficznych powyżej 8GB, dodatkowo jak ma się do tego moja płyta główna i procesor? jest ona na tyle dostateczna że pociągnie z nowym dokupionym sprzętem? i czy nie będzie mi to spowalniało ogólnie nowych gier aż zanadto, powiedzmy aktualnie gry wymagają procesora i7+ a ja mam słaby i5.

Jeżeli sprzedał bym komputer, byłbym w stanie dodać te 1k do nowego, z tego co patrzyłem za te 3k jestem w stanie już kupić torpedę. Ale tylko jeżeli sprzedam stary. Wtedy koszty wynoszą mnie powiedzmy tysiąc, nie bawię się w wymienianie, zamawianie, podłączanie, i też nie wiadomo co z tego później wyniknie. Jak będą działać gry i w ogóle.
    Druga opcja to wymiana sprzętu, jeżeli sprzedam samą kartę, wydam jakieś 600-700zł, więc patrząc na to optymistycznie lepiej chyba wymienić całą jednostkę. Nie wiem po prostu jak to się ma do mojej płyty i procesora po prostu.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi bo już bardzo dużo mi dały do myślenia, wiem na czym stoję mniej więcej. Tylko chce znać waszą opinię czy bawilibyście się w wymianę sprzętu czy całej jednostki??
    Jeżeli nie sprzedam komputera nie wydam teraz 3k, i będzie to wszystko stało tak jak stoi, a druga opcja jeżeli nie sprzedam ( Podkreślam nie sprzedam karty ) Będę w stanie tak czy inaczej dokupić nowe części.

Może moje odpowiedzi są trochę dla was niejasne, mam pieniądze i planuje na to na pewno coś przeznaczyć ale jestem również oszczędny i staram się myśleć na przód.
    Jest takie powiedzenie . Zastaw się a Postaw się.
  • Pomocny post
    #10 18553909
    atomic99
    Poziom 34  
    maniekaka napisał:
    ... czyli zasilacz + adapter, dysk SSD, karta graficzna. Sprawdzałem mniej więcej jak to wygląda cenowo i suma za całość +,- wychodzi około 1k, ...

Co dokładnie liczyłeś ?
    Za 1k, to sama karta graficzna a gdzie tu jeszcze porządny zasilacz i dysk SSD ?

maniekaka napisał:
    ...Aktualny komputer wyceniam na + , - 1700?? myślę że nawet za tyle mógłby być problem sprzedać. ...

Wyceniać to sobie możesz i na 5000zł, a realnie jest warty około 1000, MAX 1200zł, i to też dobrego kupca trzeba by było za tyle znaleźć.

Niestety to gotowiec i wartość płyty głównej, zasilacza i obudowy jest bardzo mała, ze względu na niekompatybilność ze zwykłymi standardami.

@maniekaka Ściągnij program CPU-Z i wstaw screeny z zakładek CPU, Mainboard, Memory, SPD (odpowiedni slot), Graphics
  • #11 18554184
    maniekaka
    Poziom 7  
    atomic99 napisał:
    Co dokładnie liczyłeś ?
    Za 1k, to sama karta graficzna a gdzie tu jeszcze porządny zasilacz i dysk SSD ?

sprawdzałem na szybko bo jeszcze staram się zagłębić w temat i ceny. ale że tak karta 1k to śmiechłem XD ceny wahają się w przedziale 500-700zł, w sumie to znalazłem nawet nową za 550zł z paragonem i gwarancją ;-), dysk ssd samsunga to koszt jakieś 180-250zł i do tego zasilacz za 300zł do tego sprzętu to myślę że świat i ludzie :-D czyli suma sumarum jest 1k.

• Pomocny post
    #12 18554436
    atomic99
    Poziom 34  
    @maniekaka Ale o jakiej karcie Ty piszesz za 550zł ?

Jak chcesz coś konkretniejszego i o wiele bardziej wydajniejszego od tego co masz obecnie to :

GTX 1660 Super 6GB DualFAN (nie ma sensu obecnie brać karty z 4GB VRAM)
    Ewentualnie GTX 1660 6GB, ale różnica jest niecałe 100zł więc totalnie nie ma sensu.

Ostatecznie można też RX 590 8GB , za niecałe 900zł można coś wyhaczyć.

Więc raczek licz :

Grafika 1100zł
    SSD 250zł
    RAM 8GB DDR4 2400MHz 150zł
    Zasilacz np: SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold 300zł
    Adapter ATX 50zł

to masz 1850zł - 350zł zwrot za grafikę: 1500zł

Za 2-3lata inwestujesz w obudowę, płytę + procesor, resztę przekładasz z tej zmodernizowanej konfiguracji i dalej sprzęt ogarnia wszystko.

Komputer w obecnej konfiguracji sprzedajesz za 1000-1200zł (raczej ciężko będzie tyle wyciągnąć), żeby złożyć coś sensownego musiał byś dołożyć jeszcze ze 2k,
    z planem modernizacji masz cały czas działający komputer, nawet jak byś wcześniej sprzedał grafikę to przez 1-2 tygodnie możesz popracować na zintegrowanej.

Do obecnej płyty głównej jest nowa wersja BIOSu [O2TKT61A - 04 Dec 2019],
    więc pewno jak by dobrze poszukał dało by radę zamontować jakiś procesor i7.
  • #13 18554658
    maniekaka
    Poziom 7  
    atomic99 napisał:
    @maniekaka Ale o jakiej karcie Ty piszesz za 550zł ?

Myślałem że chodzi ci o GTX1650 4GB tak jak w temacie było poruszane że to jedyny konkretny model? :-)

[b]atomic99[b/]
    Kupowałbyś po trochu? czy zmieniłbyś cały sprzęt od razu?
    Mam trochę zgryz bo to co mówisz jest bardzo prawdziwe, tak jak patrze po cenach i w ogóle, a głownie chodzi mi o to że tak jak mówisz sprzedam kompa za powiedzmy 1k muszę dołożyć 2k do kupienia całego kompa. A jeżeli będę robił to po trochu wydam w skali całego sprzętu 1400zł (1750zł jeżeli nie sprzedam karty samej) do tego dochodzi płyta główna + procesor + obudowa no i suma sumarum wyjdzie mi na to samo około 3k, no to tak naprawdę sam sobie odpowiedziałem na pytanie :-D

chyba że się mylę. ale powiedzmy taki sprzęt ---> https://allegro.pl/oferta/komputer-gamingowy-do-gier-32gb-rx-570-8gb-ssd-win-8726908192 jest opcjonalnie dobry? i można powiedzieć że z mojego aktualnego komputera po przeróbkach zrobię coś bardzo w podobie za te pieniądze? Jeżeli tak, to w sumie chyba bardziej opłaca się pobawić, ulepszać sprzęt , modernizować i przy okazji zaciągnąć trochę wiedzy :-P

Czy uaktualnienie BIOSu teraz mi coś pomoże ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 18554691
    atomic99
    Poziom 34  
    Tak wyjdzie Ci 3k ale, płyta główna + procesor + obudowa - kupujesz za około 2 lata

Zdecydowanie NIE NIE NIE i jeszcze RAZ NIE !!! te "sprzęty" składaki z allegro zdecydowanie NIE

maniekaka napisał:
    ... Czy uaktualnienie BIOSu teraz mi coś pomoże ?

Raczej zaszkodzić nie powinno (jak zostanie umiejętnie wykonane, co w przypadku Lenovo jest dość proste, kliknąć nic nie tykać samo się robi, tylko żeby prądu nie zabrakło),
    może ewentualnie poprawić stabilność działanie sprzętu.

maniekaka napisał:
    ... czyli zasilacz + adapter, dysk SSD, karta graficzna. Sprawdzałem mniej więcej jak to wygląda cenowo i suma za całość +,- wychodzi około 1k, ...

Co dokładnie liczyłeś ?

maniekaka napisał:
    Dobrze chyba mi wystarczy wiedzy aby stworzyć coś fajnego. Na pewno będę tworzył nowy temat abyście mnie wsparli co do wyboru konkretnego sprzętu, żebym przypadkiem czegoś nie spier... :-D póki co raczej już wszystko wiem. Wielkie dzięki, stawiam browar jak coś :-D

@maniekaka Mogłeś jeszcze w tym temacie pytać o podzespoły, proszę bardzo :

https://www.x-kom.pl/p/524609-karta-graficzna...eforce-gtx-1660-super-ghost-oc-6gb-gddr6.html
    https://www.x-kom.pl/p/400623-dysk-ssd-crucial-250gb-25-sata-ssd-mx500.html
    https://allegro.pl/listing?string=M378A1K43CB...t-cl-eyesa2-engag-dict-ctx-gl-53-ele-1-5-0320
    https://allegro.pl/oferta/adapter-zasilania-a...MI1aq-wKiy6AIVER0YCh1m-AWDEAQYAyABEgLDu_D_BwE
  • #15 18555282
    maniekaka
    Poziom 7  
    Dobrze chyba mi wystarczy wiedzy aby stworzyć coś fajnego. Na pewno będę tworzył nowy temat abyście mnie wsparli co do wyboru konkretnego sprzętu, żebym przypadkiem czegoś nie spier... :-D póki co raczej już wszystko wiem. Wielkie dzięki, stawiam browar jak coś :-D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad opłacalnością modernizacji swojego komputera zakupionego 3-4 lata temu, który nie spełnia już jego oczekiwań w grach, takich jak COD Warzone. W odpowiedziach sugerowane są wymiany komponentów, w tym karty graficznej (GTX 1650 lub GTX 1650 Super), zasilacza oraz dodanie dysku SSD i pamięci RAM. Wskazano na ograniczenia wynikające z małej obudowy i niestandardowego zasilacza, co może utrudnić modernizację. Wiele osób zaleca sprzedaż całego komputera i zakup nowego zestawu, zwłaszcza że obecny sprzęt ma ograniczone możliwości rozbudowy. Użytkownik rozważa różne opcje, w tym koszty i potencjalne zyski z modernizacji w porównaniu do zakupu nowego komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA