logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat?

Rafcio_3D 22 Mar 2020 17:34 1485 9
REKLAMA
  • #1 18551087
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Ocena: 59
    Witam, muszę skonstruować filtr aktywny do wzmacniacza do subwoofera, którym będę mógł regulować wzmocnienie oraz odcięcie pasma, docelowo będzie on na TL072, ale na razie dysponuje tylko TL082.
    Najlepiej jakby miał regulacje odcięcia 20Hz - 220Hz.
    Zrobiłem taki schemat, wzorowałem się na schemacie z gotowego wzmacniacza do car-audio.

Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat?

Dlaczego zastosowane tam są cztery kondensatory po 100nF zamiast jednego o zbliżonej wartości? Mogę je zastąpić jednym np. 470nF?

W jaki sposób mogę zmieniać zakres regulacji pasma? Domyślam się że musiałbym pozmieniać wartości niektórych elementów, tylko których?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18551143
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    akurat w tym zastosowaniu nie zauwazysz roznicy miedzy TL072 a TL082 a nawet 741.
    Klaniaja sie podstawy budowy filtrow, poszukaj sobie informacji na temat ich dzialania, interesuja cie aktywne filtry dolnoprzepustowe i pasmowoprzepustowe.
    Mozesz uzyc np LTspice i zasymulowac sobie ten uklad aby sprawdzic wplyw konkretnych elementow.
    Pozdrawiam
  • #3 18553037
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Dobra znalazłem trochę informacji na ich temat i z tego co przeczytałem to pierwsza cześć mojego schematu to filtr dolnoprzepustowy. Ale druga cześć nie wiem za co służy, pierwszy potencjometr jest od zmiany wzmocnienia a drugi podwójny od częstotliwości odcięcia. Chyba ze wszystko pomyliłem...

Nie znalazłem jednak informacji dlaczego są tam cztery kondensatory zamiast jednego. Ani które elementy zmienić aby przesunąć zakres odcięcia

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Dobra już ogarnąłem, zamieniłem cztery kondensatory na jeden i przy zwiększaniu jego pojemności zmniejsza się zakres przenoszonego dźwięku.

Nie potrafię dojść którą wartość zmienić aby zmieniła się stromość zbocza. np na -12dB (trudno to zmierzyć oscyloskopem w programie...)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18553656
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    jest to uklad drugiego rzedu:
    https://www.electronicshub.org/active-low-pass-filter/
    https://www.electrical4u.com/active-low-pass-filter/
    na czestotliowosc filtru maja wplyw dwa rezystory (u ciebie to potencjometr) oraz kondensatory jeden w sprzezeniu (C3-C6) drugi do masy (C7,C8)
    Pierwszy czlon na U1A to dopasowanie impedancji - ona tez bedzie wplywala na czestotliwosc gdzyz pierwszy rezystor jest pod jej wplywem.
    Zastosowano 4 kondensatory gdyz tak bylo latwiej dobrac odpowiednia pojemnosc, 400nF wyszlo pewnie z obliczen.
    Jezeli chcesz miec wieksze nachylenie musisz dac filt wyzszego rzedu.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18554000
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3012
    Filtr 18-200Hz. Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat? Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat? Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat? Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat? Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat? Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat? Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat? Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat? Przedwzmacniacz (filtr) na TL072 - czy dobry schemat?
  • REKLAMA
  • #6 18566254
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuje za odpowiedzi, wiesz może jakie jest nachylenie zbocza w tym filtrze na twoich schematach?
  • Pomocny post
    #7 18568624
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3012
    24dB / okt.
  • #8 18608989
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Dzięki za pomoc :) Zrobiłem jednak przedwzmacniacz z mojego schematu, wszystko działa jak trzeba.
    Mam jeszcze takie pytanko czy wiecie może jak obliczyć, narysować tą krzywą na wykresie która pokazuje od jakiej częstotliwości pasmo jest obcinane?

Może macie jakiś program który mi to ładnie policzy i wyrysuje.
  • #10 19915994
    Rafcio_3D
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję za przydatne informacje, filtr z mojego schematu sprawdza się bardzo dobrze.

W przyszłości rozważę skonstruowanie tego bardziej skomplikowanego.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał schematu aktywnego filtru dolnoprzepustowego do subwoofera, który umożliwiałby regulację wzmocnienia oraz częstotliwości odcięcia w zakresie 20Hz - 220Hz, planując użycie układu TL072, ale dysponując jedynie TL082. W dyskusji omówiono zastosowanie czterech kondensatorów 100nF w schemacie, które można zastąpić jednym kondensatorem o większej pojemności, oraz wpływ wartości elementów na stromość zbocza filtru. Użytkownik dowiedział się, że nachylenie zbocza można zwiększyć, stosując filtr wyższego rzędu. Po eksperymentach z własnym schematem, użytkownik potwierdził, że filtr działa poprawnie i poszukiwał narzędzi do wizualizacji charakterystyki częstotliwościowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA