logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router i karty WiFi do Neostrady wybrać? Koszty i działanie w domu

nelik1987 29 Wrz 2005 17:27 2712 7
REKLAMA
  • #1 1859390
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 429
    mam neo w domu. Chciałem już dawno kupić do tego router ale stwierdziłem ze nie chce mi się ciągnać kabla do kolejnego pokoju gdzie mam kompa i chciał bym mieć neta w ogródku to mam zamiar zainwestować w WiFi. Teraz chodzi mi o zestaw 3 kart sieciowych i routera do neo też bezprzewodowego. Teraz mam pytanie co mam wybrać w dobrej cenie??? no i czy to bedzie wszytsko działać bo nie mam w ogóle doswiadczenia z WiFi czyli czy kompy bedą mogły się łaćzyc z netem bez problemu no i czy wszytskie beda miały neta ...

ile takie coś mozę kosztować najtaniej a ile tak względnie czyli taki sprzęt troszke droższy
  • REKLAMA
  • #2 1860223
    Nerwus
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Ogolnie powiem tak. Konfiguracja jest banalna. Calosc zestawu zalezy od lacza jakie posiadasz. Ale moim zdaniem mozna kupic najwolniejszy dostepne sprzety wi-fi czyli 11b. 1MB/s spokojnie zaspokoi wszystkie potrzeby. Musisz zwrocic uwage na to czy router ma wbudowany modem adsl i czy pracuje na lini zwyklej czy tylko na cyfrowej. Wiekszosc tanich ma albo modem na cyforwa linie albo brak takiego modu. Wtedy nie zbedny jest modem zewnetrzny z wyjsciem ethernet lub zmiana lini na isdn. Karty jak karty. Przydala by sie jakas antenka szczegolnie do router zeby mial dobry zasieg. Popatrz po sprzecie d-link, linksys. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1860557
    aigo
    Poziom 11  
    Witam. Mam w domu sieć na Linksys WAG54G + @ kompy na LAN-ach, 1 z XP 2-gi win 2000 + laptop na WIFI 54MB. Całość działa ok, wymiana plików, drukarka. Koszt WAG54G to teraz ok 450zł, karty sieciowe widziałem już za 13zł za sztukę!. do tego kable. U mnie 1 komp chodzi na prostym, a 2-gi na skrosowanym. Zadnych problemów. Prosta konfiguracja. Tylko w antenkę do AP bym zainwestował.
  • #5 1862063
    niunio_a
    Poziom 11  
    a ja mam takie pytanie

mam w domu neo i moj sasiad ktory mieszka ok 1 km ode mnie chcialby odebrac moj internet co musze kupic?

u siebie na dach antene? tak? ale jaka..?

u niego tez antene ale jaka? jak to wszystko polaczyc?
  • REKLAMA
  • #6 1862726
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 429
    po pierwsze to nielegalne a po drugie czy to się bedzie wam oppłacało?? tzn sąsiadowi?? aha i pamietaj ze żeby zainstanił przesył to anteny muszą sie widzieć więc jeśli jest jakiś lasek albo coś to nie ma szan na przesłanie sygnału
  • REKLAMA
  • #7 1863788
    Michal997
    Poziom 12  
    Zgadza sie jest to nielegalne, neostrade mozna dzielic ale tylko w obrebie jednego lokalu. A co do routera to polecam ci goraco sprzet Linksysa. Przy kupnie sprzetu musisz sie zastanowic czy bedziesz korzystal tylko z internetu czy zalezy ci tez na wysokoich transferach miedzy kompuerami.
  • #8 1873542
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Ja posiadam w domu D-Linka DI-624+ posiada router z AP i wbudowanym switch (koszt około 230zł) i polecam co prawda nie mam neo ale bez problemu można podlączyć modem z wyjściem ethernet
    ja mam łacze radiowe przez zewnetrzego AP ovislinka 1120 co sygnał idzie od nadajnika oddalony o 6km.
    Sadze ze dla ciebie optymalnym rozwiazaniem bedzie Router ADSL Asmax AR 804 GU koszt około 310zł

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do domowego internetu Neostrada z zamiarem rozszerzenia zasięgu bezprzewodowego zaleca się zakup routera ADSL z wbudowanym modemem kompatybilnym z linią analogową, np. Asmax AR 804 GU lub D-Link DI-624+. Konfiguracja takich urządzeń jest prosta, a do zapewnienia dobrego zasięgu warto zainwestować w antenę zewnętrzną. Karty sieciowe WiFi można kupić tanio, nawet za kilkanaście złotych, a standard 802.11b (11 Mb/s) jest wystarczający do podstawowego użytkowania. Droższe modele, jak Linksys WAG54G, oferują wyższe prędkości (54 Mb/s) i stabilność połączenia, co jest korzystne przy wymianie plików i korzystaniu z drukarki sieciowej. Należy pamiętać, że dzielenie Neostrady z sąsiadem na odległość około 1 km jest nielegalne i wymagałoby specjalistycznych anten kierunkowych oraz widoczności linii sygnału. Koszty sprzętu wahają się od około 230 zł za podstawowy router do około 450 zł za bardziej zaawansowane modele. Przy wyborze sprzętu warto rozważyć, czy priorytetem jest tylko dostęp do internetu, czy również szybkie transfery między komputerami w sieci lokalnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA