logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router do sieci domowej z Neostradą dla 2 PC i laptopa?

czarny_1963 05 Lut 2006 22:15 3166 6
REKLAMA
  • #1 2265217
    czarny_1963
    Poziom 21  
    Ocena: 209
    Witam
    chciałbym zasięgnąć rady fachowców od komputerów a mianowicie mam
    neostrade ,dwa komputery normalne i jednego laptopa ,chciałbym te kompy połączyć w jedną sieć bezprzewodową i nie wiem co kupić za sprzet jaki router ale jeszce chce powiedzieć że chciałbym np. tak żeby odpalić neostrade na jednym kompie nie musiał chodzić drugi żeby po prostu internet chodził niezależnie na każdym komputerze.
    Jaki sprzęt radzicie w miare tanio bo jest tego tyle że już zgłupiałem co mam kupić a nie znam sie aż tak na komputerach i nie chce kupić jakiegoś badziewia żeby potem nie żałować .
    Licze na waszą pomoc.
    acha musze jeszcze dodać że została mi jeszcze w kompie nie wiem jak sie to fachowo nazywa płyta po radiowym internecie moze można to wykorzystać do tej sieci to tyle.
  • REKLAMA
  • #2 2265345
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2323189
    czarny_1963
    Poziom 21  
    Witam
    Wracam ponownie do tematu ponieważ w tym tygodniu juz musze sie zdecydować na zkup jakiegoś routera ale nadal nie wiem co kupić i mysle ze ktoś mi poradzi . Caly czas czytam różne posty i komentaże ale już zgłupiałem całkowicie mam na na myśli trzy typy routerów:

AP PLANET WAP-4000 V2 (108Mbps) FV
    D-Link DSL-G604T Router
    LINKSYS WAG354G-EU ROUTER+ADSL+AP

i jest pytanie który z nich kupić a moze jest jeszcze jakiś inny wart polecenia bardzo prosze o opinie odnośnie tych urządzeń napewno je używacie czy są awaryjne itd. prosze sie podzielić informacjacjami i spostrzeżeniami .
    Dzieki.

jeszcze znalazłem jeden tańszy
    LINKSYS WRT54GL-EU ROUTER 4P+AP+ QoS
  • REKLAMA
  • #4 2331440
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Ja od roku nie używam D-link'a. Instalowałem tego całkiem sporo, ale zawiodłem się. W kilku przypadkach sprzęt nowy, na gwarancji wykonywał takie sztuki, że nie mogłem sobie pozwolić na utratę klientów.

Linksys jest OK. Teraz należy do Cisco największego na świecie producenta tego typu sprzętu. Ja sam w domu mam WRV54G, ale ja potrzebuję działających VPN'ów.

Jest taka wersja WRT54GS. S oznacza speedbooster co przy zastosowaniu odpowiedniej karty daje 30% szybszy transfer.

Tu jest trochę o tych maszynkach http://en.wikipedia.org/wiki/Wrt54gs

Moim zdaniem WRT54G z dowolna literka jest b.dobrym rozwiązaniem. Jeśli mogę coś jeszcze poradzić to kupuj z systemem nie wyższym niż 4, ponieważ do 4 (opartej na linuksie) jest w necie alternatywny system operacyjny.
  • #5 2337453
    felix30
    Poziom 11  
    jeżeli masz tylko możliwość połączenia kompów kablem to zrób to i olej radiówke. Kabel to kabel, jest najbardziej stabilny, radiówka owszem ale tylko tam gdzie nie ma mozliwości fizycznej połączenia kompów kablem. No taka moja mała rada :)
  • #6 2348971
    orko12
    Poziom 11  
    ja osobiscie uzywam do laczenia 2 kompow stacjonarnych + laptop modemu adsl dsl-302t oraz router bezprzewodowy di-524 i wszytko smiga bezproblemowo.Oczywiscie na wszystkich kompach mam system 2000 PRO.
  • REKLAMA
  • #7 2355711
    czarny_1963
    Poziom 21  
    Witam wszystkich
    Czytam wasze rady z zastanawiam sie co kupić i w między czasie urodził sie nowy problem a mianowicie koleżanka chciała zamówić neostrade i powiedzieli jej że na jej lini telefonicznej nie da sie zainstalować neostrady nie wiem czemu ale tak jest , mieszka okolo 250m ode mnie miedzy nami stoi jeden dom i zastanawiam sie jaki sprzet teraz bym musiał kupić zeby np.odemnie podłączyć jej neostrade bezprzewodowo, czy zrobie to na tym routerze który mi proponujecie czy musze kupić coś innego.
    Prosze o jakieś konkretne rady, może ktoś tak komuś udostępnia internet i ma już jakieś doświadczenie .
    Dzięki i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada Neostradę i chce połączyć dwa komputery stacjonarne oraz laptopa w jedną sieć bezprzewodową, tak aby każdy z nich miał niezależny dostęp do internetu bez konieczności uruchamiania jednego komputera jako hosta. Poszukuje taniego, ale niezawodnego routera oraz kart sieciowych Wi-Fi. W dyskusji polecano zakup routera wraz z kartami bezprzewodowymi, zwracając uwagę na marki takie jak D-Link, Planet, Linksys. Zwrócono uwagę, że sprzęt D-Link bywa awaryjny, natomiast Linksys, obecnie należący do Cisco, jest solidnym wyborem. Szczególnie rekomendowany jest model WRT54G oraz jego wersja WRT54GS z funkcją speedbooster, która zwiększa transfer o około 30%. Zalecane jest kupowanie routerów z oprogramowaniem w wersji nie wyższej niż 4, ze względu na dostępność alternatywnego firmware’u opartego na Linuksie. Wskazano, że jeśli jest możliwość połączenia komputerów kablem, to jest to bardziej stabilne rozwiązanie niż łącze radiowe. Jeden z użytkowników podał przykład konfiguracji z modemem ADSL DSL-302T i routerem bezprzewodowym DI-524, która działa bezproblemowo. W dalszej części autor pyta o możliwość udostępnienia internetu bezprzewodowo na odległość około 250 m do innej osoby, która nie może mieć Neostrady na swojej linii telefonicznej, co wymaga dodatkowych rozwiązań sprzętowych lub innego typu routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA