logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie innego routera do ONT operatora internetu

szymi9 23 Mar 2020 14:28 2997 5
REKLAMA
  • #1 18553557
    szymi9
    Poziom 2  
    Witam,
    Od grudnia posiadam internet światłowodowy 100/100 z routerem i zewnętrznym ONT od dostawcy. Niestety co jakiś czas jest zrywane połączenie internetowe przez Wi-fi (2.4Ghz). Zastanawiam się nad zakupem innego routera - Tp-link Archer C6. Jak wygląda procedura wszystkich ustawień z nowym routerem. Czy samo połączenie przewodem ethernet z routerem i Ont wystarczy do prawidłowego działania usługi?

Z góry Dzięki
  • REKLAMA
  • #2 18553596
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Skoro zależy ci na wifi to zakup AP np Unifi AP AC Lite.
    Wszystko zależy jaką funkcję pełni to ONT - router/bridge
    Taka najszybsza odpowiedz, ale komunikacja wifi zależy od wielu czynników i bez diagnozy problemu to jest wróżenie z fusów.
  • REKLAMA
  • #3 18553660
    szymi9
    Poziom 2  
    Aktualnie posiadam od operatora Router Huawei i ONT które są połączone kablem Ethernet. Chciałbym zastąpić ten router Huawei na Tp-linka. Wolałbym zmienić cały router ponieważ ma tylko 1 port GE. Dlatego pytam jak wygląda połączenie nowego routera z ont. Czy trzeba coś konfigurować, czy samo połączenie ont-port Wan routera wystarczy?
  • REKLAMA
  • #4 18553662
    hermes-80
    Poziom 43  
    Podaj model tego ONT, model Huaweia.
  • REKLAMA
  • #5 18553735
    szymi9
    Poziom 2  
    Huawei HG8310m
  • #6 18554446
    hermes-80
    Poziom 43  
    A model routera?

Dodano po 7 [minuty]:

Ja mam podobne ONT tylko z firmy ZTE, zażyczyłem sobie ustawienie w bridge po czym dostałem parametry do zestawienia PPPoE na własnym routerze. Jeśli masz dodatkowy router to też możesz mieć podobne zabezpieczenie i bez możliwości spisania hasła i loginu nie ustawisz swojego routera. Oczywiście możesz mieć tylko konfiguracje podsieci przesyłaną przez DHCP.
    Niestety będziesz musiał się skontaktować z ISP i dowiedzieć się jak to ma skonfigurowane jednak ja bym na twoim miejscu celował w porządny AP od Unifi.
REKLAMA