logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Royal TV-7035 - telewizor nie włącza się, świst przy uruchamianiu, niskie napięcie

hellbean 29 Wrz 2005 17:43 1202 5
REKLAMA
  • #1 1859426
    hellbean
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam.
    otoz mam taki problem: jestem w posiadaniu telewizora Royal 7035 tylko niestety telewizor sie nie wlancza. ale dobrze zaczynjac od poczatku przez pewien czas telewizor sie wlanczal ale zaraz po starcie sam sie wylanczal i zaraz pownownie startowal i po tym "zabiegu" juz chodzil normalnie, ale nadszedl dzien gdy sie wylaczyl i juz wiecej nie wlaczyl. teraz przy wlanczaniu jest slychac świst ale zadnej reakcji ze strony TV nie ma. w zasilacz na wejsciu do transformatora sa napiecia rzedu ~0.8V.
    prosze o pomoc co moze byc przyczyna niedzialania telewizora.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1859477
    hellbean
    Poziom 11  
    sprawdzalem tylko napiecia na wejsciu transformatora zasilacza, a co powinnem sprawdzic, zeby mozna cokolwiek zdiagnozowac?
  • REKLAMA
  • #4 1859712
    Arkadiusz Rutkowski
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Najpierw zobacz czy nic nie obciąża przetwornicy ,może odczep linie.Podaj główne elementy w przetwornicy czy na tranzystorze kluczującym przetwornicy masz napięcie?
  • REKLAMA
  • #5 1864446
    hellbean
    Poziom 11  
    sprawa wyglada tak: wymienilem tranzystor na odchylaniu (D1556), mial zwarcie, telewizor ruszyl ale z bardzo slaba ostrosc, po jakims czasie sie wylaczyl ale tylko obraz i chodzi tylko fonia. po wylaczeniu i zalaczeniu ponownie obraz jest ale ma jak wyzej wspomnialem slaba ostrosc.
  • #6 1865718
    zbigniew tomczak
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    zastosuj się do mojego opisu naprawy-Funaj TV usterka- 5 postów niżej-będą dalsze porady....

pozdrawiam****
REKLAMA