logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy dysk SEAGATE ST000LM015 "cyka" podczas pracy

dem0nix 24 Mar 2020 00:28 1152 5
  • #1 18555407
    dem0nix
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Zakupiłem niedawno nowy, zafoliowany dysk twardy SEAGATE ST000LM015. Zakup był od osoby prywatnej. Bazując na stronie producenta, gwarancja minęła bodajże rok temu. Dysk był luźny, tj. bez opakowania z kartonu, ale szczelnie zapakowany (nieotwarty):

Podłączyłem HDD, nie był zainicjowany, wszystko wygląda w porządku więc zainicjowałem. Zacząłem przerzucać dane na dysk. Wracam po paru godzinach sprawdzić postęp i moją uwagę zwróciło "cykani" zakupionego dysku. Przewertowałem internet, brzmi nieco podobnie jak "click of death" ale nie wiem czy jest to możliwe na teoretycznie nowym dysku...

Zamieszczam dwa nagrania, jedno z rozruchu systemu Power_..mp3 (418.77 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. (system stoi na SSD), drugie po kliknięciu "zamknij" system Power_O...mp3 (142.04 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.. Nagrywałem zaraz przy dysku, stąd słychać dość głośno, w rzeczywistości są cichsze, ale słyszalne. Najgłośniejsze są słyszalne bez problemu.

Poniżej zamieszczam również screeny z HDTune oraz zdjęcie ze skanowania powierzchni dysku z MHDD. W związku z tym, że dysk wygląda na nowy, a ma oznaki agonii mam dwa pytania:
    Czy objawy cykania / tykania są niepokojące i powinienem dysk reklamować / zwrócić?
    Czy możliwe jest zresetowanie dysku (logi SMART) czy chociażby "odinicjowania" dysku? Innymi słowy - mogłem zostać oszukany?

Error Scan:

Error Scan - speed map:

Health:

Benchmark:

Random acess:

File benchmark:

Extra tests:

MHDD
  • #2 18555578
    witold04
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Dysk mógł zostać upuszczony lub inne nie widoczne uszkodzenie.
    Jaki masz obecnie system plików tego dysku ???
    Nie wiem dokładnie jak jest w windows ale np: w linux jest tak pasek startu, Dyski, ustawienia dysku, zobacz na ile jest ustawiony APM i czy masz włączoną pamięć podręczną zapisu.
    Mi HDD z laptopa podobnie cykał i pomogła zmiana systemu plików z ext4 na XFS no ale to linux.
    Jak masz system plików NTFS zmień dla testu na np: exFAT może coś da. ale uwaga stracisz dane z tego dysku.
  • Pomocny post
    #3 18555624
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Oczywiście że można SMART wyzerować i ze starego trupa zrobić "nowy" dysk.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2920810.html#14082582
    Jak ten dysk jest nowy to ja jestem baletnica.
    Zwracaj i żądaj zwrotu kasy.
    Dyski kupuje się nowe z gwarancją producenta.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 18555780
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 648
    Aby cokolwiek zrobić z tym dyskiem najpierw trzeba go odblokować.
    Dlatego zasadność opłacalności takich operacji jest znikoma biorąc pod uwagę cenę dysku.
    Te dyski są bardzo niskiej jakości zarówno pod względem mechanicznym jak i programowym i stąd te problemy. Wymień to na coś od WD albo Toshiby.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • Pomocny post
    #5 18555803
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2335
    Dyski nowe dostępne są wyłącznie u autoryzowanych dystrybutorów. Czasem dyski prawie nowe można kupić w sklepach, gdzie praktykuje się wymianę dysków twardych na SSD, co do leżaków magazynowych i rezerw gwarancyjnych jestem już bardzo sceptyczny. Takie rzeczy się zdarzają, ale to skromny odsetek ofert opisywanych w ten sposób. Kupując kilkuletni dysk od osoby prywatnej nie powinieneś mieć wątpliwości, że jest to dysk używany. Nie masz też pewności, czy to na pewno osoba w 100 % prywatna - często handlarze mają też konta prywatne, gdzie upłynniają gorszy towar aby nie psuć sobie reputacji konta firmowego. Nie sądzę, by został upuszczony - w tym modelu mechanika jest tak delikatna i tak fatalnie rozwiązana, że dysk po upadku by się nie uruchomił. A czyszczenie SMARTów i foliowanie używanych dysków, by je sprzedać jako nowe jest bardzo popularnym sposobem oszukiwania klientów. Równie łatwo też kupić jako nowy dysk z napisem "certified repaired". Zresztą kiedyś jeden sprzedawca, któremu zwróciłem na to uwagę, miał bezczelność mi naubliżać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA