Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV

bihop 24 Mar 2020 12:27 7986 7
    bihop
    Level 12  
    Chyba tutaj mogę ten temat poruszyć.
    Mam Renault Clio z radiem Visteon i chcę wymienić je na inne też fabryczne występujące w tym modelu auta, mianowicie na Media Nav z nawigacją.
    Kostki w obu radiach inne, jestem w trakcie pozyskiwania takich aby zrobić przejściówkę. ( gotowców takich nikt nie oferuje )
    Zastanawia mnie tylko czy radio zagada z moim autem, głównie chodzi o CAN.
    Media Nav ma trochę więcej użytych pinów sygnałowych, natomiast u mnie tylu nie ma.
    Przypuszczam też że Visteon bardziej "rozmawia" przez CAN np. przy każdym włączeniu na chwilę jest komunikat o weryfikacji, nie wiem jak jest z Media Nav.
    Wszystkie sygnały na moich kostkach powinny przypasować do nowego radia.
    Clio jest z 2017 r i z tego okresu byłoby też Media Nav , np LAN5210WR4
    Ma ktoś może w tym temacie jakieś doświadczenia ?
    msib
    Level 10  
    Cześć,
    udało się dokonać podmiany?
    Mam Clio 4 z 2016r, z manualną klimatyzacją i zastanawiam się czy można zrobić update do Media Nav i kamery cofania.
    bihop
    Level 12  
    Tak, udało się podmienić.
    Jest trochę zabawy, opiszę to w tygodniu.
    bihop
    Level 12  
    Przyszedł czas na opis jak to było w moim przypadku z wymianą tytułowego radia, mam nadzieję że ktośœ z tego skorzysta i szybciej upora się z taką przeróbką.
    Oba radia są radiami fabrycznie montowanymi w tym aucie więc można się pokusić o wymianę zachowując fabryczny wygląd całoœci kokpitu. Oryginalnie miałem radio Visteon ale zachciało mi się mieć radio z dużym wyœwietlaczem i GPS, wymieniłem więc na MediaNav.

Aby dokonać wymiany radia Visteon na MediaNav z zachowaniem „fabrycznych” funkcjonalnoœci potrzeba kilku rzeczy.
    1. Oczywiœcie samo radio, ja kupiłem w wersji LAN5210WR5 z 2017 roku, mocowania radyjek są takie same.
    2. Ramkę do deski rozdzielczej, dedykowana pod MediaNav, wystarczy tylko ta częœć zewnętrzna montowana na wcisk.
    3. Antena GPS.
    4. Moduł BIC, dedykowany do współpracy z MediaNAV, ja kupiłem w wersji 283467680R. Dzięki temu modułowi radio „rozmawia” z autem co pozwala na wyśœwietlanie temperatury zewnętrznej na ekranie oraz działa aplikacja ECO mówiąca o stylu naszej jazdy, spalaniu itp.
    5. Odpowiednie wtyczki, gniazda do własnoręcznego polutowania. Radia mają niestety inne gniazda oraz są pewne różnice w doprowadzanych sygnałach.
    6. Trochę zdolnoœci manualnych lutownica, multimetr, wiadomo o co chodzi.

Ramkę radia musimy zmienić bo ramki maja innego rozmiaru otwory na wyśœwietlacz i nie tylko.
    Jak widać na załączonym zdjęciu radia mają też inne wejœścia od tyłu. Trzeba dopasować wtyczki w aucie. Można te w aucie uciąć i dolutować inne, odchodzi nam problem pozyskania dodatkowych gniazd do przejœściówki. Ja wybrałem opcję z przejśœciówką, czyli w aucie nic nie ucinałem, zrobiłem przejśœciówkę.
    Takiej przejœściówki jaka jest potrzebna nigdzie nie dostaniemy. Przynajmniej jak ja szukałem to jeszcze nikt takiej nie oferował. Do wykonania przejśœciówki potrzebujemy wtyczki i gniazda kilku typów. Trudno takie dostać. Udałem się więc na złomowisko aut i na Aliexpress bo w kilku przypadkach nie było innego wyjœcia. Efekty na zdjęciach.
    Moduł BIC podłączamy do magistrali CAN auta i radia. Dodatkowo CAN radia wyprowadzamy na złącze OBD auta. Umożliwi to łączenie się z radiem przez OBD, może się to przydać do aktywacji kamery cofania, zmiany VIN na zgodny z autem i innych modyfikacji. Podłączenie według rysunku zaczerpniętego z sieci. Ogólnie BIC i jego stosowanie to szeroki temat w sieci. Moduł BIC zamocowałem w pobliżu złącza OBD.
    Antena GPS zamocowana jest w pobliżu radia, pod deską.
    W oryginalnych wtyczkach brak kilku sygnałów które MediaNav wykorzystuje.
    Musimy je podciągnąć z instalacji auta. Sygnały te są dostępne w dużym złączu ( siwa wtyczka ) koło pedału sprzęgła przy słupku drzwi, na schematach to złącze nazwano R107.
    Są to sygnały:
    Prędkośœci – -do automatycznej zmiany głoœśnośœci w zależnoœci od prędkośœci pojazdu
    Wstecznego – -do załączenia kamery cofania
    ŒŚwiateł – -automatyczne œściemnianie radia przy załączeniu œświateł drogowych
    Wyprowadziłem sobie również przewody sygnałowe do kamery cofania, to tak na przyszłoœć.
    Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV

Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV Wymiana radia fabrycznego Visteon R013-X87-X98 na Media Nav w Renault Clio IV

Postaram się jeszcze dodać schemat samej przejœściówki.
    msib
    Level 10  
    Cześć, dzięki za informacje. Z racji tego, że okablowanie różni się w zależności od wyposażenia i rocznika, podaj proszę jaką masz wersję Clio.

W moim przypadku przerabiam:
    Visteon r013-x87-x98 na Media Nav 1.0.13.1 (bez nawigacji). Clio ALIZE TCe 90 f.2, PH2, 0,9tce, 2016r., manualna klimatyzacja, brak fabrycznych czujników cofania (dokładane oryginalne bez wpinania do CAN), brak start/stop.

Jak możesz jeszcze dodać schematy przejściówki i dokładnie z których pinów złącza R107 brałeś poszczególne dane. Nie wspomniałeś jeszcze o przycisku PTT (push too talk), namierzyłem w oryginalnej wtyczce 20pin do radia Visteon, że jest to pin 6 i 15 który w wyniku przyciśnięcia przycisku PTT na kierownicy zwiera pin 6 z 15. O ile wiem z pinu 6 radio daje sygnał 5V i podanie go na pin 15 wywołuje funkcję głosową na radiu. W Media Nav nie znalazłem odpowiadających pinów, funkcja musi być inaczej wyzwalana.

Ja ze swojej strony jak wszystko podłączę to napisze swoje przemyślenia.

Na już mogę powiedzieć, że podłączyłem radio Media Nav 1.0.13.1 w wersji bez nawigacji. Póki co podłączyłem głośniki, sygnał ACC, mikrofon, CAN, pilot radia. W moim przypadku radio jest wykrywane przez DDT4ALL i można zmieniać w nim parametry - niepotrzebny jest do tego moduł BIC. Funkcji ECO, czy temperatury póki co nie potrzebuję wyświetlać na media nav, więc pomijam instalację BIC

Brakuje mi sygnałów ze złącza R107 (sygnałów po włączeniu świateł, wstecznego do kamery na przyszłość, prędkość).

Wtyczki wszystkie zakupiłem przez internet, nowe. Podam w kolejnych postach źródła i modele.

Pozdrawiam,
    Michał
    bihop
    Level 12  
    Pytaniem dla mnie pozostaje jak pozbyć się lub przepisać VIN w starym radiu Visteon aby można było to radio podłączyć w innym aucie.
    Może ktoś przerabiał w praktyce ten temat.
    msib
    Level 10  
    Witam,
    w moim przypadku schemat podłączeń jest taki sam jak u kolegi w pliku "Visteon - MediaNav przejściówka.pdf" poza źródłem sygnałów ze złącza R107 (o tym poniżej) oraz nie podłączałem modułu BIC.
    Okablowanie złącza R107 z perspektywy (jak u kolegi- ze zdjęcia) kabli wychodzących od wtyczki.
    Sygnał świateł pozycyjnych +12V to pole żółte kabel niebieski w złączu białym, sygnał wstecznego +12V to pole żółte kabel fioletowy w złączu zielonym, sygnału speed nie wiem jak szukać a rozpiski złącza nie mam.
    Szukanie miernikiem +12V jest dużo prostsze po odkręceniu mocowania złącza R107 od samochodu, zdjęcia szarego mocowania i szukania od strony gniazdka - moim zdaniem lepszy dostęp niż we wtyczce.

Wtyczki i gniazda pozyskałem z aliexpress i allegro:
    Złącze od pilota (sterowanie pod kierownicą): piny żeńskie 1123343-1, wtyczka 1379659-2 FMchip 025 CONN 8 Rectangular Connectors Housings PLUG HSG 8POS 2.20MM
    Wtyczka 24pin: wykorzystałem przejściówkę w wyprowadzeniem sygnałów do kamery cofania (póki co kamery nie instalowałem).
    Gniazdo 32pin: shhworldsea 32pin 0.7MM male female Connector Plug Housing Socket Terminal 1318747-1
    Gniazdo 20pin: FEELDO 1Pc Car CD Audio Stereo Wiring Harness Adapter For Nissan/For Subaru/For Infiniti.
    Wtyczka 12pin: przejściówka ISO do radio Renault tzw. Parrot
    Wtyczka/gniazdo do sygnałów z R107: zwykłe 3pin złącze pozyskane z lokalnego sklepu.

Dodatkowo wyprowadziłem (wlutowałem się w płytę media nav) gniazdo usb do podłączenia telefonu, umieściłem je obok gniazda zapalniczki.