logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] TL-WR841N - Reboot i zonk - Oryginalny soft [unbrick/recovery]

marek003 25 Mar 2020 23:54 1620 12
REKLAMA
  • #1 18560849
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Router jak w temacie wersja 7.2 Oprogramowanie oryginalne ale teraz nie wiem czy było upgradowane. WiFi wyłączone, połączenia tylko po lan. Wan działało z dostawca internetu PPPoE. Adres routera był 192.168.1.1
    Działał non stop parę lat. Miał już wpisanych od dawna parę przekierowań portów. ( i zapełnioną do końca (bodajże 30 sztuk) tabelę przyporządkowań MAC do IP)

Dziś dodałem jeszcze jedno przekierowanie portu. Zapisało się, więc wcisnąłem reboot z potwierdzeniem i się rozłączyłem by sprawdzić czy żądanie połączenia przechodzi przez sieć.
    Niestety router nie wstał. Nie mogę się z nim teraz połączyć. Ani na 192.168.1.1 ani na 192.168.0.1. Jak jestem w danej grupie adresów (IP kompa ustawione ręcznie) program netscan wykrywa tylko mój komputer i nic więcej. Nie reaguje na reset (po włączeniu przytrzymać reset przez 8-10 sek -powinny pomrugać diody a tu nic - żadnej reakcji) oraz na reset typu 30/30/30 (30s po włączeniu trzymając wyłączy trzymając cały czas po kolejnych 30s włączyć i trzymać jeszzce 30s).

Po włączeniu prądu zapalają się wszystkie diody oprócz diody sygnalizującej WiFi. Za chwilę gasną oprócz diody power i po kolejnej chwili zapala się dioda sieci (gniazda) do którego podłączony jest kabel sieciowy. Jak przełożę kabel do gniazda WAN wtedy świeci dioda Wan. Niestety nie mogę się do niego dostać ani poprzez gniazda Lan ani Wan (na IP podane wyżej). Sam komp reaguje na włożenie wtyczki do routera informując jedynie że kabel jest połączony.

Przełącznik resetu sprawdziłem miernikiem (czy łączy) i jest ok. Obok jest przełącznik OSS - on nie działa ale zapewne nie ma wpływu na reset. Poza tym złączyłem jego styki kablem i znów próbowałem resetu niestety bez rezultatu.

Zasilacz wymieniony na nowy, mocniejszy - dalej nic

Ktoś zna może sposoby jak się do niego dostać? Może ma on jakiś inny stały numer poza znaną adresacją albo co? Albo jak go inaczej zrestartować/zresetować.

Nadmienię tylko że z angielskim mam mało do czynienia więc jak by ktoś miał wskazywać jakieś strony to przynajmniej na konkretny jej fragment bym mógł przetłumaczyć w googlach.

Nie mam za wiele czasu na zabawę z tym routerem więc druga rzecz: jaki router polecacie z dobrym (szybkim) serwerem DHCP z DNS i "dużą" tabelą przypisania MAC do IP (czy odwrotnie) ? Nie zależy mi na WiFi
  • REKLAMA
  • #2 18560949
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8238
    Hej. Dysponujesz interfejsem USB - RS232/TTL? Na płycie tych TPLINKów były łatwo osiągalne gniazda portu szeregowego i cały bootlog szedł na ten port, można było też z poziomu bootloadera wgrać nowe oprogramowanie.

Co do routera to dobrze jeśli chodzi o niezawodność oceniam Mikrotik RB750Gr3, jest to router bez radia, ale ma bardzo duże możliwości, chociaż jego konfiguracja, jeśli nie miałeś z innym sprzętem MT do czynienia, potrafi być z początku dość przykra.
  • #3 18561496
    marek003
    Poziom 40  
    Dziękuję za sugestię.

Owszem wczoraj gdzieś na sieci znalazłem opis poszczególnych wyjść/wejść "gniazda" RS232 na płytce routera (zaraz poszukam ponownie)
    Powiedzmy że bym kupił USB - RS232/TTL
    Ale co dalej - już tu jestem zielony. Jakie oprogramowanie / jakie komendy ewentualnie z której strony to pobrać?

Jestem otwarty na nową wiedzę :)

dodane po chwili.
    -----------------------------------------
    Z zasobów strony https://openwrt.org/
    TL-WR841N - Reboot i zonk - Oryginalny soft [unbrick/recovery]
  • REKLAMA
  • #4 18562081
    dt1
    Admin grupy komputery
    Bez żadnych komend da się zobaczyć, jak przebiega proces uruchamiania, na czym się wysypuje, gdzie się robi reboot. W razie czego komendy dla bootloadera są dostępne, będziemy szukać jeśli będzie potrzeba.

Jeśli kupujesz przelotkę, to bierz na układzie FTDI (FT232) i zwróć uwagę, żeby miała możliwość wyboru napięcia 5V/3.3V (większość na FTDI ma, ale sprawdzić warto). Mostki FTDI są najmniej problematyczne i mają największe możliwości, więc warto 5 złotych dopłacić.
  • #5 18581761
    marek003
    Poziom 40  
    Ok już przyszła - więc mam przelotkę/konwerter jak poniżej:
    TL-WR841N - Reboot i zonk - Oryginalny soft [unbrick/recovery]

"Zaraz" mogę podłączyć ją do płytki - rozumiem że RX do TX i TX do RX (masa do masy i napięcie do napięcie)

Muszę tez przestawić w konwerterze napięcie na 3,3V - prawda?

I jeszcze muszę znaleźć opór 10k na "mostek".

Ale jak już wszystko podłącze to co dalej?

Co włączyć w windowsie abym widział proces uruchamiania itp.itd.?
  • Pomocny post
    #6 18582693
    dt1
    Admin grupy komputery
    marek003 napisał:
    "Zaraz" mogę podłączyć ją do płytki - rozumiem że RX do TX i TX do RX (masa do masy i napięcie do napięcie)

Nie podłączaj napięcia.
    RX-TX, TX-RX, GND-GND, na płytce routera musisz, zgodnie z rysunkiem, który znalazłeś, między dwoma skrajnymi pinami (TX, VCC) dołączyć rezystor 10k (pewnie wartość nie jest krytyczna i 15k też zadziała).

Napięcie 3.3V.

Instalujesz sterowniki do tego mostka, a być może system sam wykryje/pobierze/zainstaluje. Urzadzenie pojawi się w menedżerze urządzeń jako dodatkowy port COM. Zapamiętaj jego numer.

Pobierz https://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/w32/putty.exe
    Typ połączenia: Serial, Prędkość 115200, port taki jak zapamiętałeś (wpis w formie COM4, COM5, itd).

Jeśli chcesz sprawdzić poprawność działania samego interfejsu to załóż na nim zworkę między pinami TX a RX. Wtedy ustawiasz Serial, 115200, odpowiedni COM. Jak wpiszesz coś na klawiaturze to powinno się pojawić na ekranie (jest wysyłane przez TX, odbierane przez RX i posłusznie wyświetlane).

Po uruchomieniu putty, wybraniu portu, jak pojawi się czarny pusty ekran terminala włączasz power na routerze i w teorii powinieneś widzieć informacje ze startu jego oprogramowania.
  • #7 18584127
    marek003
    Poziom 40  
    Więc za Twoją pomocą podłączałem wszystko i "sczytałem" proces logowania.

Jest tam jeden "oops" : ->Oops: flash id 0x10215 .

i takie errory:
    SQUASHFS error: sb_bread failed reading block 0x6b2
    SQUASHFS error: Unable to read page, block 1a7b18, size 501f
    Badness in sqlzma_un at fs/squashfs/uncomp.c:139

W załączeniu cały log.

I teraz wpisywać jakieś komendy (odświeżające bloki pamięci czy coś w tym stylu)?
    Załączniki:
    • logowanie rutera.txt (24.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18586039
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pierwszy oops z flash id mało istotny, w routerach, które działają, też się on zdarza (tak wynika z wątków na forach).
    Drugi jest gorszy, może być fizycznie uszkodzony flash. Ale można spróbować wgrać od nowa soft.

Soft masz fabryczny, można najpierw spróbować iść na łatwiznę i sprawdzić, czy nie dysponuje on trybem recovery.
    Dalej tutaj: https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery-w-routerach-tp-link/5519

Jak nie ma takiego trybu, to będziemy próbować przez RSa walczyć z poziomu bootloadera.
  • #9 18586518
    marek003
    Poziom 40  
    Po wciśnięciu przycisku reset włączeniu routera i trzymaniu resetu przez 10 sekund (nawet dłużej) nic się nie dzieje żadna "dodatkowa" dioda się nie włącza. (tylko jest power)

Przy sczytywaniu przy wciśniętym resecie "log" jest prawie identyczny jak bez resetu, różni się jedynie brakiem wpisu:
    Reset button pressed. w 65 linii
    A na końcu pojawia się :
    restoring factory default...
    Reset button pressed.

Przy czym ostatnia linia pojawia się jak puszczę przycisk resetu (odwrotnie niż informuje :) )

Mógłbym jeszcze spróbować "na siłę" (bez objawów spróbować tym sposobem ale nie mogę znaleźć pliku recovery pod mój model WR841N v7
    Wydaje mi się że ten router (w tej wersji) nie ma tej funkcji.

Na stronie openWrt jest coś takiego w sekcji TFTP_install/recovery_via_serial :
    Link do instrukcji
    Tylko że nie do końca to rozumiem. i tam jest bin z bodajże openwrt a ja bym wolał oryginał z tym że mogę się mylić.
    Zaznaczam że mam wersję v7
  • Pomocny post
    #10 18586918
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, sposób na stronie Openwrt jest dobry.
    Znalazłem filmik, co prawda po angielsku, ale to bez znaczenia, bo można sobie obejrzeć i doskonale widzieć na ekranie, co gość robi. Jest to dla modelu 740N, ale to bardzo zbliżony pod względem mechanizmów sprzęt:

https://www.youtube.com/watch?v=zB3ftpNZSlo

Gość ma na nim dobre podejście, bo:
    - nie kasuje ręcznie flasha (nie pomyli się)
    - wgrywa jedynie soft do ramu i instruuje bootloader, żeby wystartował z RAMu, a nie z flasha.
    - po tej czynności można się zalogować (oczywiście nie wyłączając w międzyczasie routera z prądu, bo wtedy będzie znowu próbował start z flasha zrobić) i z menu routera zrobić aktualizację softu, wewnętrzne mechanizmy zapiszą już we flashu wszystko, co trzeba.

Żeby taki motyw zadziałał, przez TFTP trzeba wrzucić starsze oprogramowanie, bo aktualizacja nie pozwoli flashować na tę samą wersję. Na stronie TPL są na szczęście również poprzednie wersje softu. Z filmiku wynika, że nie muszą być one w żaden sposób modyfikowane.

Ściągnij sobie przedostatnią do flashowania przez TFTP i ostatnią do przeflashowania przez interfejs www.
    https://www.tp-link.com/pl/support/download/tl-wr841n/v7/#Firmware

Zwróć uwagę na port, pod który się podpinasz przy procedurze TFTP, będzie to WAN lub LAN1, w zależności od modelu. Potwierdzisz instrukcją ping, jak na filmie, czy masz właściwy port. Zatrzymanie bootowania na bootloaderze wymaga bardzo szybkiego wpisania tpl (i enter) na samym początku (zdaje się, gdy wyświetla napis autobooting in... i odlicza). Pamiętaj też, żeby adresy do komend w bootloaderze (zarówno IP, jak i adres w pamięci, do którego wgrasz plik) zastąpić swoimi w miejscu tych z filmu.

Pewnie stronę OpenWRT przemieliłeś przez translator, więc tam cały opis będzie, spróbuj zobaczyć filmik (zdaje się, że do jego połowy już dotarłeś). Jeśli się na czymś zatrzymasz - pisz, będziemy kombinować.
  • REKLAMA
  • #11 18587123
    marek003
    Poziom 40  
    Udało się :)
    Zanim zauważyłem że odpisałeś czepiłem się sam - myślę i tak "popsuty" to co szkodzi ryzykować i zrobiłem na podstawie info z OpenWrt
    :)
    Masz rację - "przemieliłem" na stronie OpenWrt sekcje TFTP install/recovery via serial. Dodatkowo tą stronę która podałeś wcześniej jeżeli chodzi o serwer tftp Co prawda na tamtej stronie jest uszkodzony link do tftpd32.exe ale wystarczyło wpisać nazwę w google i ściągnąłem. Z tym że wiedza/opis się przydał jak szybko skonfigurować ten serwer. Reszta ze strony OpenWrt sekcje TFTP install/recovery via serial.
    Stwierdziłem że zamiast pliku openwrt podstawie oryginalny plik ze strony tp-link do mojego routera.

Dla potomnych jak ja zrobiłem (w sumie podobnie jak na filmie pokazanym przez dt1) - a nuż się przyda - Bazą wiedzy jest strona OpenWrt.
    Musimy mieć:
    1 putty: https://the.earth.li/~sgtatham/putty/latest/w32/putty.exe
    2 serwer TFTP (Ja pobrałem z cdrinfo): https://www.cdrinfo.pl/download.php?filename=tftpd.zip&id=279101507&baza=soft
    3 Plik wsadu/firmware ze strony tp-linka (zwracajcie uwagę na wersję)
    3 No i sterownik do przelotkę/konwerter jeżeli jest potrzebny (w w10 nie potrzebowałem - sam się znalazł w systemie, natomiast w XP wziąłem ze strony [chyba] producenta chipa https://www.ftdichip.com/Drivers/VCP.htm [VCP driver])

Podłączamy przelotkę i w razie potrzeby instalujemy sterownik. W menadzerze urządzeń odczytujemy przypisany do niej port COM

Plik wsadu z reguły jest spakowany więc rozpakowujemy do jakiegoś katalogu. (mój plik to wr841nv7_en_3_13_9_up(120201).bin
    W ustawieniach karty sieciowej (kablowej) ustawiam ręcznie w protokole IP numer ip na 192.168.1.100 i maskę na 255.255.255.0 reszta bez numerków. (wyłączyłem drugą kartę WiFi)
    Podłączam kabel sieciowy do gniazda LAN routera i włączam go (bez tego serwer TFTP nie widział mi karty)

Odpalamy serwer TFTP (ściągniętej wersji nie musiałem instalować) i po naciśnięciu przycisku Browse wybieram katalog z plikiem wsadowym.
    w drugim okienku wybieram adres mojej karty 192.168.1.100 (czyli na moim kompie tworze serwer TFTP)

Podłączenie przelotki USB do portu routera na płycie głównej było opisane we wcześniejszych postach.

Włączam putty, wybieram serial, ustawiam Port COMx (w moim przypadku COM6- do sprawdzenia w menadżerze urządzeń po podłączeniu przelotki) i szybkość 115200 Wciskam Open

Pojawia się czarny ekran
    Wyłączam i właczam router. Zaczyna się "listowanie". Czekam aż pojawi się linia: "Autobooting in 1 seconds" i mam jedną sekundę aby wpisać "tpl" (bez cudzysłowu)
    Jak nie zdążysz to jeszcze raz wyłącz i włącz. Mi udało się za 3 razem :)

Jak załapie pojawia się linia komend "ar7240>" i "listowanie się zatrzymuje.
    Wpisuje po kolei poszczególne linie po każdej wciskając enter (można kopiować po linii a w oknie putty wcisnąć prawoklik):
    setenv ipaddr 192.168.1.111
    setenv serverip 192.168.1.100
    tftpboot 0x80000000 wr841nv7_en_3_13_9_up(120201).bin

Po tej procedurze powinno pojawić sie ładowanie i krzyżyki a na końcu nr adresu - ja miałem tak jak na stronie Openwrt czyli 3c0000 hex to ważne dla późniejszych wpisów.
    I kolejne linie ZAZNACZAM że mam wersję 7 dla innych wersji są inne komendy lub metody - patrz strona Openwrt:

printenv bootcmd
    erase 0x9f020000 +0x3c0000
    cp.b 0x80000000 0x9f020000 0x3c0000
    bootm 0x9f020000

Za każdym razem czekamy aż polecenie się wykona i pojawi się kolejna linia komend "ar7240>"
    Po ostatniej komendzie router się sam zresetuje i powinien wstać.

U mnie niestety po przeprowadzeniu pierwszy raz procedury było coś nie tak bo router zaczął w kółko rozpoczynać procedurę startu.
    Więc znów po pojawieniu się "Autobooting in 1 seconds" wcisnąłem szybko tpl i przeprowadziłem ponownie procedurę.

I ruszyło tzn rozpoczął start od początku i przeszedł przez całą procedurę startu i zatrzymał się na jakiejś pozycji dużo dalej.

W przeglądarce otworzyłem stronę 192.168.1.1 (taką jaką miał router przed awarią) -akurat wszystko mi się zgadzało z adresacją serwera i routera - patrz setenv ipaddr 192.168.1.111
    setenv serverip 192.168.1.100,
    I otworzył się monit o hasło. I tu ciekawostka hasło pamiętał jakie było przed awarią. W środku też są wszystkie ustawienia jakie były.
    Dla pewności już za sugestią kolegi dt1 (i polecanej strony) będąc już w ustawieniach serwera ponownie wgrałem tą samą wersję firmware (u mnie pozwolił)
    I jak na razie wszystko działa ok.

Kończąc dziękuje koledze dt1 za wskazanie kierunków naprawy i cierpliwość do laika.
  • #12 18587133
    dt1
    Admin grupy komputery
    Dzięki za obszerne podsumowanie :)
    Ty zrobiłeś to metodą taką, jak na stronie OpenWRT, czyli załadowałeś plik do RAM i od razu do flash w tej samej sesji. Na filmiku i w moim opisie post wyżej była metoda pośrednia - załadowanie do RAM, potem bootowanie obrazu w RAM, a dalej aktualizacja oprogramowania już spod WWW. Obie metody można zastosować.

W sumie ta metoda powinna bez większych modyfikacji działać z wieloma podobnymi modelami, a strona OpenWRT to faktycznie kopalnia wiedzy na temat tych routerów :)

Gratuluję pomyślnego przeprowadzenia wcale nie aż tak łatwej naprawy :)
  • #13 18589826
    marek003
    Poziom 40  
    Ok jako że router działa czas zamknąć temat.
    Zaznaczę jeszcze raz że swoje naprawy oparłem na wiedzy ze strony Openwrt, więc pomimo mojego "szybkiego" opisu (np. bez analiz dlaczego takie polecenie a nie inne) proponuję najpierw dokładnie przeanalizować informację tam zawarte a wszystko powinno się wyjaśnić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z routerem TP-Link TL-WR841N v7.2, który przestał działać po dodaniu przekierowania portu i ponownym uruchomieniu. Router nie odpowiadał na próby połączenia ani na reset. Użytkownicy zasugerowali użycie interfejsu USB-RS232/TTL do uzyskania dostępu do bootloadera i monitorowania procesu uruchamiania. Po podłączeniu konwertera i odczytaniu logów, zidentyfikowano błędy związane z pamięcią flash. Użytkownik zdecydował się na wgranie oryginalnego oprogramowania TP-Link przez TFTP, co zakończyło się sukcesem. Wskazówki dotyczące podłączenia, konfiguracji serwera TFTP oraz użycia programu PuTTY były kluczowe w procesie naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA