logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie Nema17 z GUI w czasie rzeczywistym - Arduino + DRV8825

David1982 26 Mar 2020 12:30 552 6
  • #1 18561677
    David1982
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam,
    Do sterowania dwoma silnikami krokowymi (Nema 17) używam arduino uno wraz z dwoma sterownikami DRV 8825. Silniki mają za zadanie poruszać się w pętli do przodu i do tyłu. Chciałbym sterować tymi silnikami z jakiegoś GUI - chodzi mi tylko o kontrolę prędkości i zmiane położenia - liczby krokow w czasie rzeczywistym bez uprzedniego zatrzymywania silnika i zmiany wartości w kodzie. Czy dobrym rozwiązaniem jest użycie Visual studio czy może użycie np tkinter - biblioteki Python do utworzenia prostego interfejsu a może jakiś inny sposób, możliwie najprostszy żeby tym sterować? Każda rada cenna, dzięki.
  • #2 18561713
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1613
    Ruszasz tymi silnikami bez bazowania? Tzn. nie istotna dla ciebie aktualna pozycja i kierunek obr silnika?
  • #3 18561748
    David1982
    Poziom 5  
    Używam dwóch krancówek do każdego z silników, po prostu pominałem ten wątek ponieważ chodzi mi glównie o sterowanie z jakiegos interfejsu który możnaby bylo w miare prosto stworzyć. Pytam bo nie jestem asem w programowaniu, dopiero zaczynam, na wlasne potrzeby. Utworzenie tej aplikacji nie jest niczym trudnym, kilka przycisków ale chodzi mi o to zeby kod z tej aplikacji reagował na polecenia. Może być to też sterowane z raspberry jesli bedzie to łatwiejsze w sterowaniu.
  • #4 18561757
    kindlar
    Poziom 42  
    Masz port LPT w kompie do przesyłania sygnału DIR, STEP?
  • #5 18561762
    David1982
    Poziom 5  
    Tylko usb i hdmi.
  • #6 18561790
    kindlar
    Poziom 42  
    Jak zamierzasz z kompa wysyłać w prosty sposób sygnały sterujące i jakie urządzenie będzie je odczytywać?
    Proponuję użyć sterownika silników pod Macha3 i napisać sobie kod z pętlą do poruszania silników. W machu można prędkość regulować ale wszystkich silników jednocześnie. Nie wiem czy to ci nie przeszkadza.
    A skoro masz już mikrokontroler dołożyć do niego LCD i potencjometr lub encoder, zmodyfikować kod i masz niewielkim kosztem co zamierzasz.
  • #7 18561866
    David1982
    Poziom 5  
    Najlepiej jesli będzie się to odbywało za pomocą Wi-Fi - Raspberry pi ma wbudowane, wystarczy użyc go jako mały komputer do kontroli Arduino połączone kablem. Można też kontrolować silniki poprzez samo raspberry pi ale łatwiej jest sterować silnikami z arduino. Musze poczytać o tych sterownikach pod Mach 3. Potenciometer może byc tu jakimś rozwiazaniem na predkość ale lepiej by bylo robic to z panelu sterowania. Dzieki za pomysły

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na sterowanie dwoma silnikami krokowymi Nema 17 za pomocą Arduino Uno i sterowników DRV8825, z zamiarem stworzenia prostego interfejsu graficznego (GUI) do regulacji prędkości i pozycji w czasie rzeczywistym. W dyskusji poruszono różne opcje, takie jak użycie Visual Studio lub biblioteki tkinter w Pythonie. Zasugerowano również wykorzystanie Raspberry Pi do komunikacji z Arduino przez Wi-Fi oraz zastosowanie potencjometru lub enkodera do regulacji prędkości. Użytkownik rozważa także użycie oprogramowania Mach3 do sterowania silnikami.
REKLAMA