logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OpenATV 6.4 openVPN - jak zainstalować

caliente 28 Mar 2020 13:10 32370 11
REKLAMA
  • #1 18567029
    caliente
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć,

Jak w temacie mam oprogramowanie openATV 6.4 i mam kilka pytań.
    1.Jak dodać jakiś menadżer openVPN? W sieci nie mogę znaleźć żadnego pliku ipk, znalazłem jedynie komendę "opkg install openvpn". Po wpisaniu jej do terminala, nie pojawił się żaden błąd, coś się zainstalowało, ale co z tego jak nigdzie tego nie widać. Ani we wtyczkach nie ma żadnej nowej pozycji, ani w folderze etc nie ma folderu openVPN. Miałem niedawno oprogramowanie hyperion 7.1 z wbudowanym programem openVPN manager v1.5 i bardzo dobrze działał. Chciałbym mieć coś podobnego na openATV.

2. Połączyłem się z odbiornikiem poprzez dreambox control center, i wszystko by było fajnie gdyby nie fakt, że co prawda połączenie jest
    ale co z tego jak nie mogę korzystać z funkcji ftp
    Ktoś mi wyjaśni ten fenomen dlaczego ftp mówi, że nie ma hasła mimo, że się podłączyłem do odbiornika?

3. Czy na oprogramowaniu enigma2 można zapisać obraz całego systemu tzn. łącznie z wszystkimi ustawieniami, listą kanałów, piconami, dodanymi rozszerzeniami itd.? Jeśli tak to czy ktoś byłby tak uprzejmy i powiedział krok po kroku jak to zrobić? No i jak potem taki obraz zainstalować? Robi się to tak jak normalnie instaluje się system po raz pierwszy na tunerze, czy jakoś inaczej?
  • REKLAMA
  • #2 18569327
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2912
    Zobacz na satedu, tam najprędzej znajdziesz pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 18574316
    VoSooler
    Poziom 13  
    Ocena: 93
    caliente napisał:
    3. Czy na oprogramowaniu enigma2 można zapisać obraz całego systemu tzn. łącznie z wszystkimi ustawieniami, listą kanałów, piconami, dodanymi rozszerzeniami itd.? Jeśli tak to czy ktoś byłby tak uprzejmy i powiedział krok po kroku jak to zrobić? No i jak potem taki obraz zainstalować? Robi się to tak jak normalnie instaluje się system po raz pierwszy na tunerze, czy jakoś inaczej?

Cześć,
    jest taka wtyczka jak Backupsuite (przykład, jest ich wiele), we wtyczce ustalasz sobie miejsce docelowe backupa, ściągasz go sobie na komputera, później wrzucasz pliki na pena i instalujesz jak zawsze soft.

Trzym VPN: https://www.latest-files.com/download.php?act....rar.html&directory=ENIGMA-2/PureVPN-Manager&

Coś jest skopane z ftp, sprawdź w ustawieniach sieci w odbiorniku czy ftp działa.
  • REKLAMA
  • #4 18631546
    Luxor
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    W OpenATV masz wszystko... nie wiem dlaczego tak kombinujesz?
    - Plugins(Feed) do sciagniecia jest - VPN Manager (OpenVPN)
    - pod niebieskim klawiszem znajdziesz - Full Backup - calego Image z ustawieniami, Piconami, itd...
    Pozdrawiam
    OpenATV 6.4 openVPN - jak zainstalować OpenATV 6.4 openVPN - jak zainstalować
  • #5 18633099
    caliente
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Luxor napisał:
    W OpenATV masz wszystko... nie wiem dlaczego tak kombinujesz?
    - Plugins(Feed) do sciagniecia jest - VPN Manager (OpenVPN)
    - pod niebieskim klawiszem znajdziesz - Full Backup - calego Image z ustawieniami, Piconami, itd...
    Pozdrawiam
    OpenATV 6.4 openVPN - jak zainstalować OpenATV 6.4 openVPN - jak zainstalować

W moim openATV nie było czegoś takiego do pobrania z listy pluginów, dlatego szukałem pliku ipk.

Dodano po 6 [minuty]:

@VoSooler
    Ale po co mi nowy soft skoro mam już soft na dekoderze?
  • #6 18636016
    VoSooler
    Poziom 13  
    caliente napisał:
    Ale po co mi nowy soft skoro mam już soft na dekoderze?

Nie rozumiem? Robisz backupa, ściągasz tego backupa na komputer i później jak chcesz wgrać na nowo softa, to wrzucasz go na pena i masz...
  • #7 18639453
    Marek-B
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    WinSCP sobie zainstaluj. Ja korzystam na enigmie i łączę się z każdym image.
  • REKLAMA
  • #9 18642024
    Marek-B
    Poziom 25  
    W moim VU+ Zero 4K backup robi się nie kompletny. Wystarczy podmienić pliki z Oryginalnego image, na te z backupu i wgrać z pena. Wszystkie ustawienia, łącznie z oscamem i skórką z ustawieniami zostają wgrane.
    Terza mogę testować różne image do woli :) Przywrócenie backupa trwa do 5 minut.
  • #10 18643136
    VoSooler
    Poziom 13  
    Marek-B napisał:
    W moim VU+ Zero 4K backup robi się nie kompletny. Wystarczy podmienić pliki z Oryginalnego image, na te z backupu i wgrać z pena. Wszystkie ustawienia, łącznie z oscamem i skórką z ustawieniami zostają wgrane.
    Terza mogę testować różne image do woli :) Przywrócenie backupa trwa do 5 minut.

Aby testowac rozne image nie musisz wgrywac je bezposrednio do tunera. Robisz sobie multiboota lub neoboota (lepszy) na pendrive, ladujesz tam image jakie Ci sie podoba i je testujesz, bez wgrywania na nowo softu do tunera.
  • #11 18649635
    Marek-B
    Poziom 25  
    Mój Neoboot :) Zajeb@#a sprawa. OpenATV 6.4 openVPN - jak zainstalować

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o instalację menedżera OpenVPN w oprogramowaniu openATV 6.4, ponieważ nie może znaleźć odpowiedniego pliku ipk ani wtyczki w dostępnych zasobach. W odpowiedziach sugerowane są różne wtyczki, takie jak VPN Manager oraz PureVPN, a także narzędzia do zarządzania połączeniami FTP, takie jak WinSCP, Total Commander i DCC. Użytkownicy wskazują na problemy z połączeniem FTP, sugerując sprawdzenie ustawień sieciowych oraz hasła. Dodatkowo, poruszane są tematy związane z tworzeniem kopii zapasowych i testowaniem różnych obrazów systemu bez konieczności ich instalacji na tunerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA