logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować trzaski przy przełączaniu korektora w wzmacniaczu lampowym?

czarymary44 28 Mar 2020 20:11 372 4
REKLAMA
  • #1 18567992
    czarymary44
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Cześć!

Buduję wzmacniacz lampowy ale problemem nie jest układ samego wzmacniacza ale jego sterowanie.

Piszę z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu, którym jest stuk czy też trzask powstający przy przełączaniu wejścia wzmacniacza na pracę bezpośrednią albo poprzez korektor barwy.
    Stuk/trzask jest szczególnie słyszalny przy włączaniu z korektora. Pewnie dlatego, że załączanie styków przekaźnika trwa dłużej niż zwalnianie.
    Poniżej zamieszczam schemat połączeń i opis.

Jak wyeliminować trzaski przy przełączaniu korektora w wzmacniaczu lampowym?

Przekaźnik TONE/DIRECT realizuje główne zadanie.

Przekaźnik IN/GND ma wyciszać sygnały płynące do wzmacniacza, tak aby po włączeniu wzmacniacza gdy lampy nie są jeszcze dostatecznie rozgrzane i gdy powoli narasta napięcie zasilające (to realizuje filtr w zasilaczu), nie było słychać zniekształceń. Po wyłączeniu zasilania, ma on zewrzeć wejście do masy aby nastąpiła cisza, a nie praca jeszcze na naładowanych kondensatorach zasilacza.

Przekaźnik TONE/DIRECT powinien wykonać swoją pracę z małym opóźnieniem (0,2-0,4 sek), tak by w tym czasie przekaźnik IN/GND zdążył na moment zewrzeć wejście wzmacniacza do masy. W ten sposób chciałbym uniknąć stuku.

Przy wyłączaniu korektora (przejściu w tryb bezpośredni) układ może działać natychmiastowo. Oczywiście ideałem byłoby gdyby wtedy także wyciszał chwilowo wejście wzmacniacza aby uniknąć stuku ale tak jak pisałem wyżej, stuk w membranach jest mniej dokuczliwy przy wyłączaniu korektora.

Domyślam się, że mógłbym rozwiązać to na np na trzech 555 ale wydaje mi się to niezbyt dobrym pomysłem i układ mógłby być niestabilny. Może ma ktoś pomysł jak to ogarnąć prostym sposobem? Może jakieś przerzutniki, bramki? Procek nie wchodzi w grę bo to raczej przerost formy...
    Z góry dziękuję za zaangażowanie w sprawę.
  • REKLAMA
  • #2 18568503
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Witam
    czarymary44 napisał:
    Może jakieś przerzutniki, bramki? Procek nie wchodzi w grę bo to raczej przerost formy...

Można kombinować na przerzutnikach czy 555, ale taki np.:Attiny13 ma 8 nóżek i do takiego zadania można go nagonić bezproblemowo.

Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 18570593
    czarymary44
    Poziom 10  
    Ok. Powiedz proszę czy taki układ nie "sieje" do źródła napięcia? Chciałbym zasilić go z napięcia używanego także do żarzenia.
    Ponadto układ byłby wlutowany na płytkę, na której będzie obecne napięcie 450V. Nie bezpośrednim sąsiedztwie układu ale będzie. Czy to stanowi problem?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18570737
    kicajbas
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Chyba że jest coś o czym nie wiem, ale ani uC nie jest źródłem zakłóceń ani nie jest wrażliwy na obecności innych napięć ( mowa tu o "normalnych" napięciach bo do takich dajmy na to napięć "samochodowych" trzeba podchodzić nieco inaczej ale też działa)
    Jakie jest napięcie żarzenia?

Pozdr.
  • #5 18570762
    czarymary44
    Poziom 10  
    Żarzenie ma 6,3VAC na lampach. Dla układów sterowania (przekaźniki itp) zostanie wyprostowane i ustabilizowane na 5V.

Nie mam pojęcia o programowaniu mikrokontrolerów. Mógłbyś polecić jakieś źródło wiedzy? Najlepiej kanał na YT w j. polskim.
REKLAMA