logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Regulator pokojowy Tech ST-292 - Załączanie się kotła regulatorem dwustanowym

andijaw 31 Mar 2020 18:09 16017 9
REKLAMA
  • #1 18576334
    andijaw
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam.

Posiadam kocioł pelletowy obsługiwany sterownikiem marki Tech. Dodatkowo w salonie mam bezprzewodowy regulator pokojowy dwustanowy Tech ST-292 v2 który w momencie niedogrzania załącza mi kocioł. Urządzenie działa na częstotliwości 868 MHz. Do wyboru jest 55 kanałów pracy.

Mam taki problem, że kocioł oprócz tego, że załącza mi się wtedy kiedy powinien, robi to również w innych, nieregularnych, bezpodstawnych momentach. Zrobiłem wszystko co serwis mi wskazywał jako możliwą przyczynę włącznie z aktualizacjami, zmianami kanałów pracy i wymianą regulatora pokojowego na nowy jednak nawet na nowym jest ten sam problem. Teraz jako ostateczną ostateczność kazali mi włączyć między zaciski kondensator 100nF. Tam na wyjściu z odbiornika od tego regulatora nie ma prawie napięcia. Działa to na zasadzie zwierania się styków. Regulator daje sygnał, odbiornik zwiera przekaźnik co załącza kocioł, ten sam efekt daje zwarcie zacisków zworką.

Niestety czasami mi się kocioł załącza bez sygnału z regulatora, tylko chciałbym aby mi ktoś wyjaśnił co daje w takim przypadku filtrowanie kondensatorem 100nF na wyjściu z odbiornika bezprzewodowego?
  • REKLAMA
  • #2 18576427
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    Kondensator pewnie ma zewrzeć indukowane prądy aby nie było fałszywych załączeń.
    A co do losowych załączeń to może tak być że sam kocioł załącza pompę podczas 'przerwy'. W moim jest coś takiego jak czas odłączenia pomp i chyba czas pracy pomp. I to powoduje że pompa włącza się nawet gdy niby nie powinna. Może to o to chodzi?
  • REKLAMA
  • #3 18576482
    andijaw
    Poziom 11  
    Tu nie chodzi o załączenie pompy. Regulator rozpala kocioł i ten kocioł mi się rozpala i od razu wygasza przez jakieś niepożądane sygnały. Na darmo traci pellet i co ważniejsze prąd bo grzałka ma dużą moc tylko po to by go za chwilę wygasić.

Tylko czy to jest załączanie napięciem, prądem czy jak mi się wydaje tylko zwarciem styków?
  • REKLAMA
  • #4 18576520
    grzeskk
    Poziom 35  
    Załączenie jest zwarciem styków przez które przepływa jakiś mały prąd. Może przewody połączeniowe są długie i leżą blisko innych i stąd łapie zakłócenia?
  • #5 18576546
    andijaw
    Poziom 11  
    Przewód był krótki, teraz jest trochę dłuższy, ale to dlatego, że przeniosłem odbiornik bliżej regulatora jednak nadal to około 2,5m, wcześniej było z 1,5m. Wokół są pompki wiatraki itp. tylko. Czyli faktycznie ten kondensator może pełnić tam pozytywną rolę. Inna kwestia czy rozwiąże problem, ale myślałem, że nawet w zamyśle jest tam zbędny.
  • #6 18576630
    grzeskk
    Poziom 35  
    a czy próbowałeś całkiem odłączyć ten przewód od sterownika, czy też by załączał?
  • #7 18576641
    andijaw
    Poziom 11  
    Nie, bo wtedy będę miał zimno w domu. :-)
    Spróbuję jeszcze z tym kondensatorem tylko chwilę to potrwa bo nie mam gdzie kupić.
    Jak będzie cieplej na dworze i będę w domu cały dzień to spróbuję odkręcić przewód całkiem. Tylko to mi nie rozwiąże problemu.
  • #8 18576832
    grzeskk
    Poziom 35  
    Zobacz czy nie można odwrócić logiki w sterowniku i zmienić zestyk czynny na bierny.
  • #9 18576847
    andijaw
    Poziom 11  
    W sterowniki nic nie można. Można tylko zaznaczyć lub odznaczyć opcję użycia regulatora pokojowego.
  • REKLAMA
  • #10 18621061
    andijaw
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany za pomocą poleconego przez serwis Techa kondensatora ceramicznego 100nF.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kocioł pelletowy z regulatorem pokojowym Tech ST-292 v2, który załącza kocioł w nieprzewidzianych momentach. Pomimo prób rozwiązania problemu, w tym wymiany regulatora i zmiany kanałów, kocioł nadal się załącza losowo. Użytkownik rozważa zastosowanie kondensatora 100nF, co zostało zasugerowane przez serwis, aby zredukować zakłócenia. Po wymianie kondensatora problem został rozwiązany, co potwierdza skuteczność tej metody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA