logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar Eco Green PTL 1109 - Lampka serwis przy określonym programie

dzejkop07 31 Mar 2020 19:32 3846 10
REKLAMA
  • #1 18576618
    dzejkop07
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Dobry wieczór, problem mam jak na załączonych zdjęciach - najczęściej na programie delikatne pralka "staje", zapala się serwis i tak sobie pralka stoi. Dopiero gdy ją wyłączę całkowicie, bęben się odblokowuje i w środku nie ma wody, nic, wszystko wygląda ok, ale za każdym razem na programach jak zdjęciu pralka staje z lampką serwis i przy tak załączonej kombinacji. Jest to jednak irytujące no i sygnalizuje problem z czymś. Instrukcja wiele nie mówi na ten temat, nie wiem czy to grzałka czy czujnik NTC. Ktoś napotkał podobny problem albo wie, co należałoby wymienić i jaki jest stopień skomplikowania wymiany? Pralka czyszczona środkami do czyszczenia, filtr pompy czyszczony.

Polar Eco Green PTL 1109 - Lampka serwis przy określonym programie Polar Eco Green PTL 1109 - Lampka serwis przy określonym programie

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 18576964
    dzejkop07
    Poziom 4  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 18577123
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    Przepraszam Cię kolego bo błędnie odczytałem kod błędu.
  • #6 18577219
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6908
    Nie, to F13 czyli problem w obwodzie sterowania blokadą pokrywy na module elektronicznym. Najczęściej uszkodzenie zaczyna się w blokadzie pokrywy a elektronika obrywa rykoszetem, ale trzeba wszystko posprawdzać.

Tematem który podlinkowałeś nie kieruj się, tam był zupełnie inny błąd i problem.
  • REKLAMA
  • #7 18577239
    dzejkop07
    Poziom 4  
    Ok, rozumiem, czyli przede wszystkim problem jest z blokadą, wymiana na nową wchodzi w grę? Czy to może jest błąd w elektronice?
  • Pomocny post
    #8 18577283
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6908
    Ja bym najpierw przejrzał elektronikę na ścieżce sterującej blokadą, sprawdził czy są uszkodzenia czy nie, a później podjął decyzję co dalej, Alternatywnie wymienić blokadę na nową, a jeśli będą dalej problemy to atak na elektronikę, a przy braku umiejętności grzebania w elektronice poszukiwanie kogoś kto się tematu podejmie.
  • #9 18577302
    dzejkop07
    Poziom 4  
    Ok, wszystko już wiem. Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 18577913
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3705
    W ten sposób sprawdzisz czy elektronika pralki nie ucierpiała i czy naprawa zakończy się tylko wymianą blokady: https://youtu.be/IgcWOe_Y1lw
  • #11 18577922
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    dzejkop07 napisał:
    czyli przede wszystkim problem jest z blokadą
    Jednak sprawdź jeszcze elektronikę pompy (triak i rezystor SMD) na płycie PCB :D
    Polar Eco Green PTL 1109 - Lampka serwis przy określonym programie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Polar Eco Green PTL 1109, która zatrzymuje się na programie delikatnym, sygnalizując błąd serwisowy. Po wyłączeniu pralki bęben się odblokowuje, a woda nie pozostaje w środku. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie grzałki lub czujnika NTC. Odpowiedzi wskazują na błąd F13, związany z obwodem sterowania blokadą pokrywy, co może sugerować uszkodzenie blokady lub elektroniki. Zaleca się sprawdzenie elektroniki na ścieżce sterującej oraz ewentualną wymianę blokady. W przypadku dalszych problemów sugerowane jest zbadanie elektroniki pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA