Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Amplituner Onkyo TX-SR606 - Brak dżwięku w głośnikach

01 Kwi 2020 16:06 135 2
  • Poziom 24  
    Sprzęt pewnego dnia zatrzeszczał i zniknął dźwięk.
    Na wyświetlaczu wszystko jest OK, stacje radiowe można dostroić, RDS działa. Ale w głośnikach całkowita cisza.
    Końcówki mocy wyglądają na sprawne. Nie wyświetla się protect, nie ma napięć stałych na wyjściach na głośniki.
    W załączniku zamieszczam schamat z którego korzystam.
    Skupiłem się na układzie Q5501 R2S15211FP. Jest to układ przełączający sygnały z wejść i z tunera wewnętrznego, oraz tone i volume control.
    Stacja radiowa dostrojona, na pinach 59 i 60 Q5501 jest sygnał audio radia. Na pinach 17 i 19 całkowity brak sygnału.
    Q5501 ma symetryczne zasilanie, według schematu +8,2V i -8,2V. Na tych nóżkach mam niższe napięcia bo +6,6V i -6,6V. Ale analizując schemat wydaje mi się że takie powinno być.
    I teraz ciekawostka. Gdy mam włączone radio i sondą oscyloskopu dotykam pinu 43 ( clook ) i w tym momencie "robię coś" w sterowaniu - np. poreguluję głośnością to w głośniku pojawia się cichy głos radia. Niestety pomimo regulowania ( na wyświetlaczu zmienia się poziom głośności ) głośność się nie zmienia. Wystarczy że odłączę sondę oscyloskopu i np. poreguluję głośnością momentalnie znika głos. Taki efekt występuję tylko na zimno, po kilku minutach w prądzie nie można już sprowokować takiego działania.
    Zdecydowałem się wymienić ten układ - R2S15211FP - niestety po wymianie jest nadal tak samo.
    Ręce mi już opadają, czego się jeszcze czepiać?
    Podmieniałem C5551.
    Sygnał na 42 i 43 pinie wydaje się prawidłowy, nie jest to SDA i SCL, jest tam stan niski i w momencie przełączania źródła sygnału lub regulacji głośnością pojawia się paczka sygnału.
    Gdy "odblokuje się " sygnał na pinach 17 i 19 pojawią się ładny sygnał audio o poziomie ok 2Vss, nie powinny głośniki grać głośno wtedy? Mam w głośniku ledwo słyszalny dźwięk.
    Mój opis jest lekko zagmatwany - jeśli będzie trzeba, będę starał się wytłumaczyć na bieżąco gdyby ktoś potrzebował.
    Układ R2S15211FP był dość drogi, wydawało mi się że wymiana pomoże a tu zonk!
    Pomocy!

    Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, sygnał AMUT pin 14 P302 jest stan wysoki. Gdy odlączę ten pin i uruchomię sprzęt z podłączoną końcówką oscyloskopu pod pin 43 R2S - CLOCK to sygnał w głośniku jest głośny - ale nadal brak regulacji. Zatem dodatkowo procesor Q701 - strona 8 instrukcji - wycisza.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • Poziom 32  
    Pradwdopodobne uszkodzenie procesora DSP - bardzo czesta usterka w amplitunerach.
  • Serwisant
    Witam

    Poczytaj ten temat

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11718616#11718616

    Jeżeli wszystkie napięcia ok pomierzone to po odczytaniu informacji z service masz przy DSP ???to możliwe ,że jest uszkodzony lub puściły połączenia bga , można go troszkę podgrzać.
    DEBUG MODE-1

    1.Press and hold down DISPLAY button, then press ON/STANDBY button while the unit is powered ON. ...
    2.Press TONE+ button within 3 seconds above, the version number of 1st DSP is displayed. ...
    3.Press DISPLAY button while the 1st DSP version is displayed. ...
    4.Press ON/STANDBY button to finish.