logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyjścia z daca i interfejsu audio na jedno RCA monitorów

Dolce 01 Kwi 2020 18:04 1089 12
REKLAMA
  • #1 18579517
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 175
    Witam.
    Posiadam interfejs audio Focusrite Scarlett 4I4 i chcę podłączyć jego wyjścia (Line Outputs) do monitorów Adam A5X. Monitory mają po jednym wejściu niezbalansowanym (RCA) i zbalasowanym (tylko XLR, nie kombi).
    Wejścia RCA monitorów mam już podłączone pod daca. Pozostały wolne jedynie wejścia zbalansowane XLR. Nie chciałbym przepinać kabli (do słuchania muzyki stosuję daca a przy nagrywaniu Focusrite).
    Jak w takiej sytuacji najlepiej wykonać podłączenie interfejsu Focusrite do monitorów? Czy jest możliwość i sens podpięcia wyjść z interfejsu do wejść monitorów XLR? A może lepiej zastosować rozdzielacz przy wejściach RCA monitorów? Które rozwiązanie będzie lepsze lub czy jest jeszcze jakiś inny sposób?
    I jeszcze jedno pytanie, powiązane z poprzednim. Zapewne jest możliwość wykonania podłączenia wyjścia niezbalansowanego do zbalansowanego jak i zastosowania rozdzielacza dla wejścia RCA. Czy takie rozwiązania nie spowodują jednak z jakiś względów pogorszenia jakości sygnału/brzmienia?
    Będę wdzięczny za porady, pozdrawiam.

Zdaje się, że Focusrite Scarlett 4I4 ma wyjścia zbalansowane więc problem z głowy :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18582466
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Już zamówiłem wtyczki, jakiś sensowny kabel ekranowany mam w domu. Wykonam kabel typu XLR - TRS i powinno działać. Coś tego typu:
    Link
    A w czym jest przydatny splitter tego typu, który przestawiłeś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18583409
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Do jego wejść podłączasz źródła sygnału, czyli w Twoim przypadku np. do wejść 1 L/R interfejs a do wejść 2 L/R DAC (do wejść 3 L/R np. jakiś odtwarzacz CD) a z jego wyjść L/R, podajesz sygnał na monitory. Pokrętłem selektora wybierasz, z którego wejścia (1, 2, lub3) chcesz podać sygnał na monitory.

To co chcesz zrobić, czyli i interfejs i DAC jednocześnie na stałe podłączyć do wejść monitorów będzie skutkowało tym, że jak na monitory będziesz podawał sygnał np. z interfejsu, to ten sam sygnał będzie obciążał wyjście liniowe DAC-a i odwrotnie. Może (choć nie musi) to prowadzić do uszkodzenia układu wyjściowego któregoś z urządzeń.

Pozdrawiam.
  • #5 18583525
    Dolce
    Poziom 22  
    Czy wejścia w monitorze (RCA i XLR) są ze sobą połączone, nie posiadają separacji?
    Jeśli tak to faktycznie sygnał podawany z jednego urządzenia (daca lub interfejsu) będzie się pojawiał na drugim urządzeniu.
    Jak sprawdzić, czy można podłączyć oba urządzenia na monitor, jest jakiś bezpieczny sposób?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18585102
    DjMapet
    Poziom 43  
    Sprawdzisz to, jak podasz z jakiegoś źródła dźwięku sygnał na wejście XLR jednego monitora a jego gniazdo RCA UNBALANCED IN, połączysz z gniazdem UNBALANCED IN drugiego monitora.

Pozdrawiam.
  • #7 18587516
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję, sprawdzę czy sygnał przechodzi poprzez złącza.
  • #8 18587638
    DjMapet
    Poziom 43  
    Pojawi się, bo oba gniazda są złączami wejściowymi jednego przedwzmacniacza, tyle że jedno jest symetryczne a drugie niesymetryczne.
    W manualu napisano, że sygnał można podać na wejście "XLR lub RCA" a nie na "XLR oraz RCA".
    Pin1 do masa/ekran w jack
    Pin2 czyli + do czubka w jack
    Pin3 czyli - do pierścienia w jack.

Pozdrawiam.
  • #9 18587658
    Dolce
    Poziom 22  
    Rozumiem, to trochę słabo.
    W takim razie mogę korzystać jedynie albo z daca albo z interfejsu. Przyszłościowo czeka mnie zakup slpittera, bo bez niego prędzej czy później dojdzie do kolizji.

Mam jeszcze jedno pytanie, już związane z wykonaniem kabla TRS-XLR.
    Na monitorach mam oznaczenie dla wejścia XLR:
    1 GND
    2 +
    3 -
    W Internecie znalazłem natomiast poniższy sposób podłączenia:

Jeśli sugerować się kolorami żył na powyższym rysunku to pin3 a nie pin2 XLR powinie być podłączony do + (czyli do RING TRS). Być może to jednak na rysunku kolory kabli nie oznaczają biegunowości a jedynie służą do lepszego zorientowania się w jaki sposób połączyć ze sobą piny wtyczek XLR i Jack stereo.
    Czy wykonać połączenie dużego jacka stereo z XLR wg powyższego rysunku czyli TP-2, RING-3, Sleeve-1?

Tutaj jest jeszcze oznaczenie jacka stereo jako tip, ring i sleeve, poprosiłbym o sprawdzenie poprawności:

Podsumowując mam wątpliwość, czy wejście symetryczne przedwzmacniacza monitora Adam A5X (którego przypadku "+" jest podłączony do pinu2 gniazda XLR a "-" do pinu3 tegoż gniazda XLR) należy przyporządkować odpowiednim pinom Jacka stereo (chodzi o tip i ring bo sleeve to "stała" masa) czy też to bez znaczenia.
  • #10 18587699
    DjMapet
    Poziom 43  
    Połączenia na schemacie są ok.

Pin1 do masa/ekran w jack
    Pin2 czyli + do czubka (TIP) w jack
    Pin3 czyli - do pierścienia (RING) w jack.

pozdrawiam.
  • #11 18587727
    Dolce
    Poziom 22  
    Bardzo dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie.
    Czy w przypadku wyjść symetrycznych z urządzeń np. takich jak interfejsy audio, tip i ring TRS również jest spolaryzowane, tak jak wejście symetryczne XLR?
    Jeśli tak to z rysunku połączeniowego wynika, że TIP to "+" a RING to "-". Czy tak jest w praktyce?
  • #13 18587790
    Dolce
    Poziom 22  
    Bardzo dziękuję za pomoc, pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada interfejs audio Focusrite Scarlett 4I4 i chce podłączyć go do monitorów Adam A5X, które mają wejścia RCA (niesymetryczne) oraz XLR (symetryczne). Użytkownik zadał pytanie o najlepszy sposób podłączenia, unikając konieczności przepinania kabli między DAC a interfejsem. Odpowiedzi sugerowały użycie splittera z selektorem wejść, co pozwoli na jednoczesne podłączenie obu urządzeń do monitorów. Wskazano również, że wejścia RCA i XLR w monitorach mogą być połączone, co może prowadzić do problemów z sygnałem, dlatego zaleca się sprawdzenie, czy sygnał z jednego wejścia nie obciąża drugiego. Użytkownik planuje wykonać kabel XLR-TRS i uzyskał potwierdzenie, że połączenia pinów są poprawne. Dodatkowo, potwierdzono, że w przypadku wyjść symetrycznych TRS, pin TIP odpowiada za sygnał "+" a pin RING za "-".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA