logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PC nie wykrywa urządzeń audio

Pistrix 01 Kwi 2020 19:29 888 2
REKLAMA
  • #1 18579820
    Pistrix
    Poziom 2  
    Witam,
    ostatnio zauważyłam, że komputer nie wykrywa sprzętów audio.
    Z panelu przedniego nie wykrywa nic - ani mikrofonu, ani słuchawek. Tak samo z tyłu, gniazda z dźwiękówki z płyty głównej nic nie wykrywają.
    Po nieco głębszej analizie doszłam do wniosku, że być może jest to wina sterowników, których, że tak powiem.. no właśnie, nie ma?
    Korzystam z AsRock B150A-X1, więc na wstępie pobrałam sterowniki audio ze strony producenta. Zainstalować się zainstalowało, ale żadnej różnicy nie było. Potem spróbowałam jeszcze pobrać sterownik z oficjalnej strony Realtka (ALC 829) i nadal nic.
    Skończyło się formatem, który nadal nic nie pomógł ¯\_(ツ)_/¯
    Niestety, nie mam pojęcia od kiedy występuje problem. Normalnie głośniki grają razem z osobną kartą dźwiękową (Xonar DGX, co zabawniejsze u nich wejście mikrofonowe również nie działa z jakiegoś powodu).
    System to Windows 10 64bit, regularnie aktualizowany. Jeśli potrzebujecie więcej danych, żeby coś wskórać, to piszcie.
    Na wstępie wrzucam screen z menadżera i z folderu Realtka (z którym myślę, że jest problem):

PC nie wykrywa urządzeń audio
    PC nie wykrywa urządzeń audio

W środku obu folderów są jedynie pojedyncze aplikacje (Rtkupd64, RtlUpd64), które się nawet nie uruchamiają.
    Za wszelką pomoc - z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18579836
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    Jak chcesz, żeby to działało jak nie ma realteka w managerze? :D
    Włącz realtek w BIOS.
  • #3 18579868
    Pistrix
    Poziom 2  
    Oho, o tym nie pomyślałam.
    Zrobiłam prawie wszystko.. a tu się okazało, że w BIOSie wyłączyło mi dźwięk :'D
    Wielkie dzięki za pomoc, następnym razem zrobię szerszy research :D
REKLAMA