logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku na Asrock B85M-DGS po instalacji sterowników - Windows 10

Whiskasowy 03 Wrz 2015 21:08 1008 9
REKLAMA
  • #1 14969375
    Whiskasowy
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,

otóż dostałem dzis nowiutki komputer - po zainstalowaniu windowsa przystapilem do instalowania sterownikow z płyt. Wszystko poszło gładko, postanowilem sie zrelaksować przy muzyczce z yt i zonk - w komputerze nie ma dzwięku.

Najezdzajac na ikonke głośniczka pojawia sie "No speakers or headphones are plugged in"
    Jak otworzę Urządzenia do Odtwarzania - mam tam x5 Digital Display Audio (AMD High Definition Audio Device) i nic więcej.
    Próbowałem instalować sterowniki z płyty jeszcze raz, próbowałem sciągnąc najnowsze ze strony realtek i zainstalować - każda próba kończyla się tak samo - Instalacja przebiega bez problemu, prosi o restart a po restarcie nic się nie zmienia.
    W menedzerze urządzien przy Sounds and video and game controlles mam tylko "AMD high definition audio device" , w zakładce System "High Definition audio bus" ; "high Definition audio controller".
    Sprawdzałem coś tam w biosie na tyle ile się znam i niby jest wszystko włączone.

Oczywiście głosniki są podpięte, próbowałem zarówno z przodu jak i z tyłu, to samo z słuchawkami. Jak podłaczyłem TV przez hdmi to działał dzwiek na tv normalnie.

Mój sprzęt:

Windows 8.1

Płyta główna ASRock B85, DualDDR3-1600, SATA3, DVI, D-Sub, mATX (B85M-DGS)

Procesor Intel CORE i5-4460 3.20GHz LGA1150 BOX BX80646I54460 - Haswell Refresh

Jeśli o czyms zapomniałem napisać to z góry przepraszam - jestem juz strasznie wykończony i zdenerwowany tym !
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14969640
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 390
    Jesteś pewien sprawności gniazda karty dźwiękowej, na Linux Live CD problem występuje?
    Wrzuć screen z Menedżera urządzeń z rozwiniętą gałęzią kontrolerów dźwięku, wideo i gier. Masz uruchomioną jakąś aplikację do kontroli dźwięku czy tylko głośnik systemowy?
  • REKLAMA
  • #3 14969655
    Whiskasowy
    Poziom 8  
    Nie bardzo wiem o co chodzi z Linux Live CD, nie mam/mialem nigdy Linux. komputer dziś dostałem od kuriera, na paczce nie bylo sladow wgniecień itd a w środku wszystko było spakowane porzadnie, wiec nie wiem czy jest uszkodzona :( Tylko głosnik podstawowy.
  • #4 14969980
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10450
    Nie widac tutaj karty dzwiekowej. Sprawdz w biosie czy nie jest wylaczona.
  • #5 14970027
    Whiskasowy
    Poziom 8  
    W biosie włączona (próbowałem przestawic z auto na enable i w druga stronę za każdym razem to samo) chyba ze "ONboard HD audio" to nie to.
  • REKLAMA
  • #6 14970120
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Czy w menadzerze masz jakies niezainstalowane urzadzenia?

Jezeli nie to karta moze byc uszkodzona. Sprobuj jeszcze odlaczyc przedni panel audio i sprawdz bez niego (zapamietaj jak byl podlaczony).

Warto sprawdzic czy dzwiek dziala pod linuksem livecd, sciagnij np. ubuntu i uruchom z niego komputer (pendrive/cd).
  • #7 14970251
    Whiskasowy
    Poziom 8  
    Nie ma niezainstalowanych urządzeń. Odłączenie przedniego panelu nic nie zmieniło.

Spróbowałem przeinstalować system i uruchomić go tylko na zingetrowanych kartach, dźwięku dalej nie ma, błąd na głośniczku zmienił się na " No Audio Output Device is installed. " , troubleshooting wykrywa "Hardware changes might not have been detected"\

W menedżerze urządzeń nie ma w ogóle teraz gałęzi kontrolerów dźwięku, wideo i gier dopóki nie zaznaczę "show hidden devices" (po zaznaczeniu dalej nie ma nic wspólnego z realtek)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14970281
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wyglada na uszkodzona karte. Zwroc komputer do sklepu i niech naprawia/wymienia plyte.
  • #9 14970290
    Whiskasowy
    Poziom 8  
    tak też chyba zrobie :/
  • #10 14972118
    Whiskasowy
    Poziom 8  
    Witam ponownie. Kupiłem nową płytę główną i wszystko w porządku. Teraz mam jeszcze jedno pytanie a nie chce nie potrzebnie zakładać kolejnego tematu.

Otóż posiadam obudowę Zalman z1, kartę graficzną gigabyte radeon r9 290, procesor inte i5 4460 i chłodzenie do niryo kupione Zalman cnps5x.

Problem tkwi w tym że przy wlaczonej grze obudowa dość mocno się nagrzewa (ponad normę tak mi się wydaje) i karta graf chodzi dość głośno (wyczytałem że ogólnie te radeony tak chodzą). Temperatury mierzone speedfAnem na core są ok, na gpu do 57st.

Czy obudowa jest za mała/za mało Chłodzenia?

Zamieszczam zdj jak to pomontowalem w środku (może coś źle i jestem głupi)
    Załączniki:
    • Brak dźwięku na Asrock B85M-DGS po instalacji sterowników - Windows 10 1441435495432-1706650688.jpg (1.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem dźwięku na płycie głównej Asrock B85M-DGS po instalacji systemu Windows 10 i sterowników. Po zainstalowaniu systemu i sterowników, komputer nie wykrywał głośników ani słuchawek, a w Menedżerze urządzeń widniał jedynie "AMD High Definition Audio Device". Użytkownik próbował reinstalacji sterowników, sprawdzenia ustawień w BIOSie oraz odłączenia przedniego panelu audio, jednak problem nie ustąpił. Po dalszych próbach, w tym reinstalacji systemu, dźwięk nadal nie działał, a Menedżer urządzeń nie pokazywał kontrolerów dźwięku. Ostatecznie, po wymianie płyty głównej, problem został rozwiązany. Użytkownik zadał również pytanie o temperatury obudowy Zalman Z1 oraz hałas karty graficznej Gigabyte Radeon R9 290 podczas grania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA