logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktywny filtr dolnoprzepustowy ze zmienną filtracją.

raqszpaq 01 Kwi 2020 20:14 450 7
REKLAMA
  • #1 18579985
    raqszpaq
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Chcę wykonać układ przedwzmacniacza pomiarowego. Celem jest zamiana ładunku elektrycznego pochodzącego z czujnika piezoelektrycznego na sygnał napięciowy odpowiednio wzmocniony i odfiltrowany. Potrzebuję zrobić aktywny filtr dolnoprzepustowy, w taki sposób, aby za pomocą przycisków móc zmieniać częstotliwość graniczną. Czy w takim przypadku wchodzi w grę podłączenie kondensatorów o odpowiednich pojemnościach do odpowiednich przycisków w taki sposób, aby za ich pomocą wybierać, który kondensator jest włączony w pętle sprzężenia zwrotnego wzmacniacza? Czy takie myślenie nie ma sensu? Z góry dziekuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 18580035
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    WItam,
    nie bardzo wiem czy chesz aby ci pomoc w budowie tego filtra o nieokreslonych parametrach czy pytasz tylko o sens twojego rozwiazania z przalaczaniem kondensatorow.
    Jezeli to przelaczanie musi byc za pomoca przyciskow ale nie wiadomo czy "+" "-" czy np. 1248 - binarnie, to jak chcesz to przelaczac? przekaznikami czy tranzystorami.
    Jezeli kondensatory sa w sprzezeniu zwrotnym to bedzie utrodnione i niepotrzebnie skomplikuje uklad.
    Raczej zastanow sie na zastosowaniem potencjometrow cyfrowych ich sterowanie z mikrokontrolera i masz swoje przyciski jakie chcesz, moga byc w sprzezeniu zwrotnym. Ale nadal nie wiadomo o jakim zakresie przestrajania mowimy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18580097
    raqszpaq
    Poziom 6  
    Dziękuje za odpowiedź.
    Parametrów nie podawałem bo chodzi mi o sam tok rozumowania. Myślałem o przyciskach, które załączały by odpowiednie tranzystory a te układ z kondensatorem. Przełączanie ma być binarne. Jeden włączać, drugi wyłączać. Chodzi mi o przełączanie się pomiędzy częstotliwościami 300Hz, 1kHz, 4kHz.
  • #4 18581063
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    przelaczanie binarne nie ma nic wspolnego z tym ze denen jest wlaczony a drugi sie wylacza.
    Ciebie poprostu interesuje kilka przyciskow z ktorych kazdy zalacza inny kondensator/czestotliwosc filtru.
    Po pierwsze wybierz rodzaj filtru, osobiscie wole przelaczac rezystory chyba ze zakres jest duzy. Po wybraniu konfiguracji bedzi emozna rozwazyc co i jak przelaczac.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 18581433
    raqszpaq
    Poziom 6  
    Ok, zatem interesuje mnie zmiana częstotliwości granicznej poprzez fizyczne przyciski. Na wejście wchodzi ładunek, który powinien zostać przekształcony na sygnał napięciowy. Chciałbym wykonać filtr na wzmacniaczu operacyjnym TL071, ponieważ jest dość popularny. Sygnał powinien być również dpowiednio wzmocniony. Czy wykonanie takiego podstawowego układu zapewni mi wzmocnienie oraz filtracje dolnoprzepustowa na jednym opampie? Sygnał wyjściowy powinien być wzakresie +-5V. Czy taki schemat zapewnia któreś z moich powyższych założeń? Oczywiście po odpowiednim dobraniu wartośći RC. Aktywny filtr dolnoprzepustowy ze zmienną filtracją.
  • REKLAMA
  • #6 18581706
    viayner
    Poziom 43  
    Witam,
    nie jestem przkonany czy TL0xx sie sprawdza w tym zastosowaniu, chociaz maja dosc duza impedancje wejsciowa wymagana w tym wypadku, moze cos do poczytania:
    http://www.ti.com/lit/an/sloa033a/sloa033a.pdf
    https://www.researchgate.net/figure/Charge-am...impedances-at-both-operational_fig6_265036087
    Pozdrawiam
  • #7 18582602
    raqszpaq
    Poziom 6  
    Dzięki za podrzucenie cennych informacji. Chciałem dobrać sobie elementy do mojej potrzeby i mam kilka kolejnych pytań. Tworząc wzmacniacz ładunkowy, który jest równocześnie filtrem dolnoprzepustowym natknąłem się na mały problem. Moją pierwszą częstotliwością graniczną (poźniej chciałbym ją zmieniać) jest 300Hz. Na tej podstawie dobrałem R2 oraz C2. R2 = 500k, C2=1nF. Z noty katalogowej czujnika piezoelektrycznego wyczytałem jego pojemność C1=1,38nF. Na tej podstawie obliczyłem C3 = C1||C2 (według artykułu wstawionego post wyżej). C3=2,38nF. W nocie katalogowej czujnika nie znalazłem nic o jego impedancji. Nie wiem zatem jak dobrać rezystor R3, którego wartośc powinna wynosić R3=R1||R2. Zastanawia mnie w jaki sposób liczy się wzmocnienie w takim układzie, ponieważ występujący w artykule wzór wskazuje na K=deltaC1/C2. Nie rozumiem czym jest delta C1 w odniesieniu do czujnika. Czy ktoś potrafi mi to wszystko w jakiś sposób wyjaśnić? Chcę nauczyć się tego wszystkiego i staram się gromadzić informacje. Człośc mojego czujnika to 5,10 pC/ms^-2. Na podstawie tego muszę dobrać wzmocnienie w taki sposób aby uzyskać na wyjściu napięcie z zakresu +-5V. Aktywny filtr dolnoprzepustowy ze zmienną filtracją.
  • #8 18582879
    viayner
    Poziom 43  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy aktywnego filtra dolnoprzepustowego w układzie przedwzmacniacza pomiarowego, który ma przekształcać ładunek elektryczny z czujnika piezoelektrycznego na sygnał napięciowy. Użytkownik planuje zastosować przyciski do zmiany częstotliwości granicznej filtra, co wywołuje pytania o sensowność przełączania kondensatorów w pętli sprzężenia zwrotnego wzmacniacza. Uczestnicy sugerują użycie potencjometrów cyfrowych oraz omawiają wybór elementów, takich jak wzmacniacz operacyjny TL071. Pojawiają się również pytania dotyczące doboru wartości rezystorów i kondensatorów oraz obliczania wzmocnienia w kontekście czujnika piezoelektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA