logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z YouTube - Słaba jakość wideo, brak możliwości oceniania i zapisywania

Artek_łódź 01 Kwi 2020 21:31 519 3
REKLAMA
  • #1 18580314
    Artek_łódź
    Poziom 17  
    Ocena: 88
    Witajcie,
    Mam nietypowy problem z użytkowaniem YouTube. System świeżo po instalacji - Vista 64-bit Home Premium (wcześniej na 32-Bit nie było najmniejszego problemu) w pełni zaktualizowany, także java, silverlight, flash itp. Problem występuje zarówno na Google Chrome (wersja 49.0.2623.112) jak i na Mozilla Firefox (wersja 52.9.0 ESR). Każdy filmik jest domyślnie odtwarzany w jakości 480 (przy Auto) a moje łącze pozwala na bezproblemowe oglądanie filmików w zdecydowanie lepszej jakości. Kolejna sprawa to brak możliwości lajkowania oraz dodawania filmów do playlisty. Nie można również udostępniać linków, po prostu wygląda to tak jakby strona była w trybie tylko do odczytu. Oto co już zrobiłem:
    - instalowałem przeglądarki na nowo z czyszczeniem rejestru,
    - przeinstalowałem sterownik karty graficznej + zaktualizowałem wszystkie w systemie,
    - czyściłem system i rejestr,
    - sprawdzałem czy system nie jest zainfekowany programem antywirusowym oraz Adaware oraz antimalware,
    - sprawdzałem także ustawienia przeglądarki, w tym w trybie Incognito, próbowałem wyłączać rozszerzenia, instalowałem dodatek Html5.
    Po prostu nic nie działa. Zauważyłam tylko jedną rzecz gdy odinstaluję sterownik od karty graficznej i monitor chodzi w domyślnej rozdzielczości 800 na 600 filmiki automatycznie odtwarzane są w jakości Full HD ale w dalszym ciągu występuje problem ze wszystkim.
    Nie mam już pomysłów. Pomożecie? :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18580416
    p1ot98
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    1. Każdy filmik jest domyślnie odtwarzany w jakości 480 (przy Auto)
    Kilka dni temu Unia wprowadziła ograniczenie przepustowości sieci na jakiś czas i Youtube ma ***domyślnie*** filmy w 480p.
    2. Kolejna sprawa to brak możliwości lajkowania oraz dodawania filmów do playlisty.
    Możliwe że przeglądarki które posiadasz (a Windows Vista już nie jest wspierany i nie aktualizują na niego przeglądarek) po prostu nie wspierają jakiś dodatków, sprawdź też czy przeglądarka obsługuje HTML'a 5. Ale raczej ta pierwsza przyczyna najprawdopodobniejsza.

Źródło do pierwszego punktu: https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/inte...0p-i-uruchamia-sekcje-o-koronawirusie/k5krsh1
  • REKLAMA
  • #3 18580438
    Artek_łódź
    Poziom 17  
    p1ot98 napisał:
    Kilka dni temu Unia wprowadziła ograniczenie przepustowości sieci na jakiś czas i Youtube ma ***domyślnie*** filmy w 480p.

No proszę, dziękuje za informację, jakoś mi to umknęło.
    Co do innych działań to na poprzedniej wersji systemu wszystko działało jak należy, mało tego - zainstalowałem wersję Visty 64-Bit ale musiałem sformatować partycję a wcześniej oglądałem coś na YT i działało bez zarzutu (było to dokładnie parę dni temu). Wygląda to tak jakby coś się nie mogło wczytać albo czegoś brakowało.
    Co do HTML5 to w Chrome można sobie pobrać jako rozszerzenie taki dodatek - przełącznik z Flash na Html ale nic się nie zmienia, przy czym na Flash strona chodzi zdecydowanie szybciej.
    Dodam że jest jeszcze jeden problem - brak możliwości komentowana treści. Wpisuję komentarz i on jakby znika a nie zapisuje się. Dziwne.
  • #4 18581605
    Artek_łódź
    Poziom 17  
    Widzę że na ten problem raczej rozwiązania brak, więc trzeba improwizować. Udało mi się znaleźć informację że aby wszystkie problemy ustąpiły, trzeba zmienić nowy wygląd strony na stary. Dla tych co nie mogą albo nie potrafią edytować skryptów w konsoli, trzeba zainstalować dwie rzeczy:

Mendedżer skryptów jako rozszerzenie do Chrome/Firefox, np. Tampermonkey,

Skrypt YT - Old design:
    https://cable.ayra.ch/tampermonkey/view.php?script=youtube_old_design.user.js

Po tym otrzymujemy stary wygląd YT i wszystko wraca do normy. Mimo wszystko jak ktoś znajdzie sposób na rozwiązanie mojego problemu z chęcią przetestuję.
    Pozdrawiam!
REKLAMA