logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa D, 2009r., 5d, 80KM - Jaki olej silnikowy kupić

Danielos898 02 Kwi 2020 13:37 15327 3
REKLAMA
  • #1 18581752
    Danielos898
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Jak w temacie, jaki olej silnikowy kupić do Opla Corsy D, 2009r., 5d, 80KM, benzyna. Przez ostatnie lata był lany Castrol 5W40 C3. Miałem własnie zakupić znów ten olej, ale własnie symbol C3 rzucił mi się w oko. Okazało się, że taki olej przeznaczony jest do aut z filtrem cząstek stałych. Inna alternatywa tego Castrola to A3/B4 - oleje przeznaczone do silników Diesla z wtryskiem bezpośrednim.
    W instrukcji tego auta nie ma bezpośredniego powołania się na te symbole. Wygląda to tak, że wskazany jest olej SAE 5W-30 lub SAE 5W-40 i symbol dexos 2. Jest tylko wzmianka, ze gdy nie jest dostępna jakość oleju dexos, między kolejnymi wymianami oleju można jednorazowo użyć maks 1 litr oleju silnikowego jakości ACEA C3. Ale na następnej stronie instrukcji która dotyczy aut z poza europy ptaszkiem oznaczone są zarówno C3 jak i A3/B4.
    Więc co wybrać? Przypominam, że przez ostatnie 8 lat był lany Castrol 5w40 C3. Auto nie bierze oleju, nigdy nie dolewałem. Przebieg ok. 68 tys. (mam go od nowości).
  • REKLAMA
  • #2 18581771
    świerszcz.UK
    Poziom 22  
    Ocena: 126
    Dexos2 to to samo co C3
    Jest to poprostu oznaczenie/symbol opla
    C3 jest to ogólny wyznacznik oleju niskopopiolowego
    Przeznaczenie do filtrów DPF FAP etc
    Ważniejsze co by cię mogło zainteresować to nie to co jest z przodu na bańce ale to co jest na niej z tyłu
    Każdy producent podaje swoje normy dla oleju które powinien spełniać
    Np VW czy BMW czy MB ma oznaczenia liczbowe np ford fiat ma litery wraz z liczbami
    Czy wlejesz dexos2 czy C3 jest to to samo
    Czy będzie miał oznaczenie C3/dexos2 w twoim aucie nie robi to większej różnicy bo nie posiadasz ani filtra DPF ani FAP tylko zwykły potocznie zwany katalizator
  • REKLAMA
  • #3 18581801
    Danielos898
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    świerszcz.UK napisał:
    Czy wlejesz dexos2 czy C3 jest to to samo

Czyli mogę kupić znów tego Castrola?

Opel Corsa D, 2009r., 5d, 80KM - Jaki olej silnikowy kupić
  • #4 18581830
    świerszcz.UK
    Poziom 22