ja spotkałem się z 2 usterkami :
1 natury mechanicznej - wyrabia się bolec przekręcający kostkę pod stacyjką i nie dociąga styków
2 w skrzynce z bezpiecznilami\przekaźnikami ( nad nogami kierowcy) upala się ścieżka zasilająca elektrozawór - przewód znajdziesz bo jest tego samego koloru co przy elektrozaworze za to nie wiem czy nie lepiej go przepiąć w inny + po stacyjce bo po otworzeniu "wygrzanej" puszki może zrobić się jeszcze gożej (wiecej nie bedzie działać - druk na foliach...)
sprawdż najpierw napięcie ze stacyjki
czy po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC świecą się kontrolki
a przy próbie rozruch gasną ?
jeśli tak to wymień kostkę stacyjki
Z reguly winna jest kostka pod stacyjka, w momencie przekrecenia jej w pozycje rozruch gdy kreci rozrusznik to elektrozawor sie otwiera i jest wszystko ok tylko gdy sie pusci kluczyk i wroci do nrmalnej pozycji stacyjka ( gdy silnik powinien pracowac ) wtedy sie zamyka ze wzgledu na usterke wlasnie kostki.
Pozdrawiam.
W przypadku braku napięcia na elektrozaworze pompy w VW Golf III TDI, najczęstszymi przyczynami są usterki mechaniczne i elektryczne. Należy sprawdzić kostkę pod stacyjką, która może mieć uszkodzony bolec powodujący brak kontaktu, oraz stan przekaźnika i ścieżek zasilających w skrzynce bezpieczników, gdzie mogą występować zimne luty lub przepalenia. Elektrozawór jest sterowany bezpośrednio z komputera silnika, który aktywuje go po prawidłowym odczycie kluczyka z immobilizera. Ostatecznie problem okazał się leżeć w uszkodzonym komputerze silnika. Diagnostyka powinna obejmować pomiar napięcia po stacyjce, kontrolę przekaźników, kostki stacyjki oraz sprawdzenie elektroniki sterującej. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.