logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW GOLF III TDI - brak napięcia na elektrozaworze w pompie, co sprawdzić?

białas 2300 30 Wrz 2005 22:55 5473 6
REKLAMA
  • #1 1863186
    białas 2300
    Poziom 11  
    Nadal mam problem z moim tdi brak napięcia na zaworku w pompie co może to powodować ??? Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 1863267
    małek
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    ja spotkałem się z 2 usterkami :
    1 natury mechanicznej - wyrabia się bolec przekręcający kostkę pod stacyjką i nie dociąga styków
    2 w skrzynce z bezpiecznilami\przekaźnikami ( nad nogami kierowcy) upala się ścieżka zasilająca elektrozawór - przewód znajdziesz bo jest tego samego koloru co przy elektrozaworze za to nie wiem czy nie lepiej go przepiąć w inny + po stacyjce bo po otworzeniu "wygrzanej" puszki może zrobić się jeszcze gożej (wiecej nie bedzie działać - druk na foliach...)
  • REKLAMA
  • #3 1864552
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    sprawdż najpierw napięcie ze stacyjki
    czy po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC świecą się kontrolki
    a przy próbie rozruch gasną ?
    jeśli tak to wymień kostkę stacyjki
  • #4 1865233
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Z reguly winna jest kostka pod stacyjka, w momencie przekrecenia jej w pozycje rozruch gdy kreci rozrusznik to elektrozawor sie otwiera i jest wszystko ok tylko gdy sie pusci kluczyk i wroci do nrmalnej pozycji stacyjka ( gdy silnik powinien pracowac ) wtedy sie zamyka ze wzgledu na usterke wlasnie kostki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1865344
    Itek
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Bardzo często pada przekażnik zimne luty i brak zasilania .

Przelutować lub wymienić na sprawny.
  • REKLAMA
  • #6 1905265
    białas 2300
    Poziom 11  
    Witam i dziekuje wszystkim za pomoc winowajca okazał się komputer silnika. Pozdrawiam
  • #7 1905482
    Top Gun
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    i si nie dziwie, ze komputer, skoro elektrozawor jest sterowany bezposrednio z komputera gdy prawidlowo odczyta kluczyk z immobilizera.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku braku napięcia na elektrozaworze pompy w VW Golf III TDI, najczęstszymi przyczynami są usterki mechaniczne i elektryczne. Należy sprawdzić kostkę pod stacyjką, która może mieć uszkodzony bolec powodujący brak kontaktu, oraz stan przekaźnika i ścieżek zasilających w skrzynce bezpieczników, gdzie mogą występować zimne luty lub przepalenia. Elektrozawór jest sterowany bezpośrednio z komputera silnika, który aktywuje go po prawidłowym odczycie kluczyka z immobilizera. Ostatecznie problem okazał się leżeć w uszkodzonym komputerze silnika. Diagnostyka powinna obejmować pomiar napięcia po stacyjce, kontrolę przekaźników, kostki stacyjki oraz sprawdzenie elektroniki sterującej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA