logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SIEMENS C62 - ZASIĘG, tylko jak się go wygnie :))

kuczera15 01 Paź 2005 00:54 1677 9
REKLAMA
  • #1 1863477
    kuczera15
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam serdecznie.

Mam na warsztacie 2 szt. Siemens C62 bez zasięgu.

Płyty główne wyglądają na idealne.

Zasięg pojawia się tylko po lekkim wygięciu całej obudowy.

Poniżej zrobiłem fotkę, na której chciałbym prosić, abyście zaznaczyli miejsca do wygrzewania (ile czasu ?) i kwarce (podobno często siadają).

POZDRAWiAM i z góry dziękuję za pomoc:
    TechniX
    Załączniki:
    • SIEMENS C62 - ZASIĘG, tylko jak się go wygnie :)) c62 (7).jpg (82.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1863991
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    powiedzmy od tej dziurki która jest na środku płyty wygrzej wszystkie układziki które są nad nią.Na samej górze ten największy to PA troszke niżej po prawej masz switch to zaczołbym bym od tego aha i jeszcze te ukladziki po lewej stronie styku bateri,grzej tak aby je delikatnie wzruszyć ale naprawde bardzo delikatnie i nie grzej na sucho jak je wzruszysz one wrócą na swoje miejsce,jeśli tego jeszcze nierobileś to musisz być bardzo ostrożny
  • REKLAMA
  • #3 2100453
    bialyziom
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Tez mam c62 z gubiacym zasiegiem. Wygrzalem go jak opisal kolego i nic. Tak samo jak przed grzaniem. Co mozna z nim jeszcze robic??
  • REKLAMA
  • #4 2100921
    malywładzio
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    nie masz konektorka anteny - widzę, że urwany, żadne grzanie nic tu nie da

a jak macie problemy z zasięgiem pomaga wymiana/delikatne czyszczenie styków (tych gumek) na obudowie

Dodano po 4 [minuty]:

wymiana oczywiście obudowy, a nie gumek
    lepsze są te z matową powłoką, a nie te świecące
  • #5 2101270
    jib
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Kumpel miał podobna sytuacje tylko ze w s55 , wygrzał koncówke mocy i jak narazie jest git :)
  • REKLAMA
  • #6 2126134
    bialyziom
    Poziom 21  
    Wygrzalem tego c62 no i teraz sie nie wlczas. Co moglem zrobic nie tak??? Grzalem na 350 stopni.
  • #7 2126668
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    postawiłem juz z 5 sztuk podlewając lekko układ BGA ten ponoizej końcówki mocy pozatym sprawdz jeszcze konektor antenowy.
  • #8 2126940
    bialyziom
    Poziom 21  
    Czym mam podlac i gdzie jest ten konektor antenowy??
  • #9 2128877
    malywładzio
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    tu nie ma konektora
    Załączniki:
    • SIEMENS C62 - ZASIĘG, tylko jak się go wygnie :)) c62__7__133.jpg (75.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2209237
    bialyziom
    Poziom 21  
    U mnie ten konektor antenowy jest. Ale nadal telefon mi sie nie wlacza po tamtym grzaniu. Pamietam ze jak grzalem okolice bateri podtrymujacej to szczeila. Ma to jakies znaczenie??? CO moglem uszkodzic??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonów Siemens C62, które mają brak zasięgu, a zasięg pojawia się tylko po lekkim wygięciu obudowy. Płyty główne wyglądają na nienaruszone. Zalecane jest wygrzewanie układów scalonych na płycie głównej, szczególnie w okolicy centralnej dziurki, w tym układu PA, switcha oraz elementów przy styku baterii, aby delikatnie przywrócić ich pozycję. Należy grzać bardzo ostrożnie, unikając przegrzania i grzania na sucho. Wskazano również na możliwy problem z konektorem antenowym, który może być uszkodzony lub urwany, co uniemożliwia poprawę zasięgu przez wygrzewanie. Dodatkowo pomocne może być czyszczenie lub wymiana gumowych styków na obudowie, a także wymiana całej obudowy na matową, która lepiej wpływa na zasięg niż błyszcząca. Użytkownicy zgłaszali także problemy z telefonem po wygrzewaniu, np. brak włączania się, co może wynikać z przegrzania lub uszkodzenia elementów, zwłaszcza w okolicy baterii podtrzymującej. Wskazano na konieczność sprawdzenia i ewentualnej wymiany konektora antenowego oraz ostrożne podgrzewanie układów BGA, zwłaszcza poniżej końcówki mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA