logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C62 - Naprawa wyrwanego złącza baterii i migającego podświetlenia

EndrYou 04 Wrz 2006 15:44 1010 9
  • #1 2986085
    EndrYou
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Dostałem siemensa c62 z wyrwanym gniazdem bateri praktycznie razem z polami lutowniczymi.
    Przylutowałem złacze do tego co po nich zostało tel włącza sie łapie zasięg ale cały czas mruga podświetlanie lcd, jak włącze jakąś polifonie to głośniczek charczy a w rytm tego charczenia przygasa podświetlanie.
    Z racji tego że dało sie zauważyć przelotki od pola lut + w głąb płyty wydaje mi sie że poprostu gdzieś niedochodzi napięcie jeśli ktoś wie gdzie można by sie podpiąć krosem to prosze o pomoc.

Pozdrawiam
  • #2 2986445
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    jak jest naderwany laminat na płytce głównej to ja bym już szukał takiej płyty głównej. :cry:
  • #3 2989444
    EndrYou
    Poziom 12  
    coś ty taki pesymistyczny marcin eh , myśle jednak że jest to do zrobienia.
  • #4 2989716
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    zasilanie w tym modelu powinno iść bezposrednio do PA więc można podlutować sie tam plusem..np napewno jest gdzieś w pobliżu duży kondensator.
  • #5 2989902
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    zrobić można wszystko tylko jest pytanie czy to ma sens
  • #6 2992688
    ftb
    Poziom 35  
    można wogóle nie naprawiać płyt tylko dawać nowe .Post dotyczy naprawy fona a nie wymiany
  • #7 2996579
    EndrYou
    Poziom 12  
    thx ftb
    Pod pa niedochodzi napięcie!!!!!!!!!!!!!! jutro walne krosa jak mi czas pozwoli i powinno śmigać (niema to jak naprawiać w pracy własne tel. eh)
  • #8 3000015
    EndrYou
    Poziom 12  
    Tel. śmiga dobry pomysł ftb, ja bym sie chyba niekapnoł żeby sie podpiąć pod PA ale cóż trzeba sie podszkolić w architekturze tel.
    Pojawił sie za to nowy problem niema zasięgu.
    Mam nadzieje że to tylko końcówka
    I tu pytanie c62 to raczej nie siemens chyba bardziej se (końcówka RF3110) czy będzie pasować z jakiegoś ericsona?
  • #9 3001994
    ftb
    Poziom 35  
    przede wszystkim czy fon widzi sieć na ręcznym czyli czy działa RX.Jeśli nie widzi sieci to zacznij od anteny,styku jej do płyty,gniazda anteny zewnętrznej,diplexera..mozna sprawdzić czy nr Imei nie jest zmieniany i wgrać też pewny jakis soft.
  • #10 3565075
    EndrYou
    Poziom 12  
    Odpuściłem sobie ten tel. sprzedałem za 30pln na allegro, temat zamkniety

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telefonie Siemens C62 doszło do wyrwania gniazda baterii wraz z polami lutowniczymi na płycie głównej. Po przylutowaniu złącza telefon włącza się i łapie zasięg, jednak podświetlenie LCD cały czas miga, a podczas odtwarzania polifonii głośnik charczy, a podświetlenie przygasa w rytm dźwięku. Podejrzewa się brak doprowadzenia napięcia z powodu uszkodzonych przelotek i laminatu. Wskazano, że zasilanie powinno iść bezpośrednio do końcówki mocy (PA), gdzie można podlutować się plusem, np. w pobliżu dużego kondensatora. Po podłączeniu zasilania pod PA telefon działał, lecz pojawił się problem z brakiem zasięgu, co może wynikać z uszkodzenia końcówki RF3110. Zalecane jest sprawdzenie anteny, styku anteny do płyty, gniazda anteny zewnętrznej, diplexera oraz weryfikacja numeru IMEI i ewentualne wgranie oprogramowania. Ostatecznie telefon został sprzedany bez dalszej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA