logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić lub sprzedać uszkodzony dysk Seagate ST380020A 80GB?

~sojer 01 Paź 2005 10:27 4641 10
REKLAMA
  • #1 1863802
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Witam
    Padł mi ostatnio dysk twardy Seagate ST380020A - 80GB.
    Zaczeło się od tego, że miał on 8MB bad blocków i czasem gubił jakieś pliki, pewnego razu włączyłem go i był komunikat, że brakuje plików do startu Windows. Postał tak miesiąc czasu, bo nie byłmi potrzebny, aż tu ostatnio włączam go kompletnie nic nie startuje. Dysk jest widoczny w biosie, ale nie moge nic zrobić z dyskiem C. W PQMagic usunołem partycje D i E, ale C nie mogłem ruszyć, bo jakiś błąd odczytu wyskakiwał. Próbowałem załatwić go Killdisk'iem, ale staje zawsze na 31% procesu.
    Da się to jakoś naprawić? Albo może zna ktoś firmy we Wrocławiu skupujące uszkodzone dyski twarde?

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• REKLAMA
  • #3 1864056
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    ~sojer napisał:

...Da się to jakoś naprawić? Albo może zna ktoś firmy we Wrocławiu skupujące uszkodzone dyski twarde?

Witam,
    Szanse na naprawienie są raczej nikłe...
    Można spróbować wyzerować (zapisać zerami) dysk i następnie sprawdzić rezultaty tej operacji przy pomocy MHDD...
    .
    Sprzedać dysk najlepiej na Allegro, lub eBay'u

Mikippp

PS jak jest wersja Firmware tego dysku?
  • REKLAMA
  • #4 1864074
    ~sojer
    Poziom 27  
    Propo zerowania to chyba robił Killdisk, ale on stawał na 31%, nawet po całonocnej pracy.
    Firmware 3.34
  • #5 1864081
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Ja przeskanował bym ten dysk HDD Regenerator-em. Nie jeden dysk w ten sposób postawiłem w 100% na nogi.
  • #6 1866311
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- to chyba dysk U6 5400 obr/min
    - no i zawsze staje na 31%, z biosu jest widziany.
    - a co podaje terminal dyskowy ?
    - można także ograniczyć ilość głowic ale to zabawa na kilka dni.
    - przetestować dysk programem mhdd, ten program nie korzysta z funkcji BIOS-a, funkcja F4 lub też wykonać loga binarnego MAKELOG.
    - wersja mhdd to 4.6
  • REKLAMA
  • #7 1867309
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1584
    99none napisał:

- a co podaje terminal dyskowy ?

mam pytanie odnośnie tego terminala - co jest absolutnym minimum ze sprawnych elementów na elektronice by skomunikować się z dyskiem ?

tzn: jest komp, płytka z interfejsem (inwersja sygnałów na 74LS14), uwalony dysk -> co musi być sprawne w nim aby się z nim dogadać ?
    np. dwa dyski U6 ST340810A firmware 3.99 nie wykrywane w biosie (nad jednym bios myśli ale sie poddaje , drugi dysk wogóle jest olewany jakby go nie było ; w jednym gotuje sie sterownik Smooth na płytce, coś minimalnie słychać w środku jakiś świst ale żadnego chrobotania głowic; podwójny stabilizator jest OK (2.5V oraz 3.3V)).
    Czy wystarczy ten duzy układ przy złączu IDE taktowany kwarcem obok i RAM oraz Flash (zakładając że są sprawne i mają poprawne zasilanie) ?

[ na płytce są: duży układ naniesiony techniką BGA przy zlączu IDE ; Smooth 100143434 potem obok przetwornica back-boost na zintegrowanym w jednej obudowie SO8 (dioda Schottky + pMOSFET) i dławiku ; Flash ; chyba RAM i na koncu przy zlączu do głowic układ NECa w 100-nogowej obudowie TQFP ; no i ten podwojny stabilizatorek ]
  • REKLAMA
  • #8 1867356
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    dysk z laptopa po zrobieniu MAKELOG programem Mhdd 4
    czy taki dysk nadaje sie do pracy .
    + program czytajacy logi to mhddlogvwr.exe
    Załączniki:
    • Jak naprawić lub sprzedać uszkodzony dysk Seagate ST380020A 80GB? Jarek1_dysk.jpg (107.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak naprawić lub sprzedać uszkodzony dysk Seagate ST380020A 80GB? Jarek_dysk.jpg (102.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1867527
    ~sojer
    Poziom 27  
    Trochę trwało zanim znalazłem pełną wersję HDD regenerator. Całą noc się skanował. Wynik to przeskanowane 2MB dysku, 460 bad sektorów, z czego tylko 350 naprawionych i proces stanął w miejscu. Próbowałem zacząć trochę dalej - od 24GB i podobna sytuacja. Chyba już nic z tego nie będzie, a dysk czeka aukcja na allegro :(
  • #10 1867568
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Trzeba było napisać na PW przesłał bym program. Ja mam takie szczęście, że o dziwo dyski które regenerowałem działają po dziś dzień. Warto sprzedać choć by dla samej elektroniki.
  • #11 2264408
    ~sojer
    Poziom 27  
    Niestety nic mi się nie udało się zrobić. Dysk poszedł na allegro i o dziwo dostałem za niego 60zł, gdzie za nowy z 3 letnią gwarancją dałem 200zł :D

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Seagate ST380020A 80GB wykazywał początkowo 8MB bad blocków i problemy z utratą plików, a następnie całkowicie przestał działać mimo wykrywania w BIOS-ie. Próby naprawy obejmowały usuwanie partycji programem PQMagic, zerowanie dysku narzędziem Killdisk, które zatrzymywało się na 31% oraz skanowanie i naprawę bad sektorów programem HDD Regenerator, który naprawił tylko część uszkodzonych sektorów. Zalecano także użycie MHDD do testów i tworzenia logów, a także ograniczenie liczby głowic jako zaawansowaną metodę. Dysk posiadał firmware w wersji 3.34 i był modelem U6 5400 obr./min. Ostatecznie naprawa okazała się nieskuteczna, a dysk sprzedano na Allegro za 60 zł, mimo że nowy kosztował około 200 zł z gwarancją. W dyskusji poruszono również kwestie komunikacji z uszkodzonymi dyskami na poziomie elektroniki, w tym sprawności układów sterujących i pamięci na płytce dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA