logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku Seagate ST340810A po upadku?

v1cks 16 Mar 2007 19:40 2232 13
REKLAMA
  • #1 3685084
    v1cks
    Poziom 11  
    Hej
    Posiadam dysk Seagate 40GB, model ST340810A
    W każdym razie, dysk leżał sobie na zewnątrz komputerka, na ziemi i działał.
    W obudowie jest mu chyba za gorąco i sie zawieszał.
    Jakiś czas temu spadła na niego zapalniczka ( proszę sie nie śmiać;] ) z wysokości około 40cm
    Po czym dysk zaczął wydawać dziwne odgłosy, takie jakby klekotanie, jakby głowica odbijała się od ścianki dysku cięgle.

Poradzono mi ze mogę sprobować rozkręcić dysk i zamienić talerze do innego lub spróbować nastawić głowice.
    Czy ktoś próbował cos takiego?
    Ma może jakieś linki które mogą być w tym pomocne? Lub inne rady?
    Chodzi mi o zrzucenie jak największej ilości danych z dysku, sam dysk może iść na śmieci po tym.
    Dysk przestał być wykrywany przez bios i cały czas tylko klekocze.. Pomocy! :)

pozdrawiam, v1ck
    Moderowany przez TONI_2003:

Poprawiłem temat postu!
    Zdania zaczynamy z dużej litery, a i przecinki czy kropki również by się przydały !
    Sugeruję poprawienie treści postu jak i jego gramatyki po napisaniu następnej odpowiedzi w temacie. Stosowne poprawki w tym już wykonałem, ale nie należy to do moich obowiązków.

• REKLAMA
  • #3 3685391
    v1cks
    Poziom 11  
    nieno nowy to on az tak nie jest :) ma z 8 lat juz chyba
  • REKLAMA
  • #4 3685556
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    A więc jeśli posiadasz tam bardzo ważne dane to proponuje oddać go firmie zajmującej się odzyskiwaniem danych. A jeśli nie i nie masz nic do stracenia to możesz spróbować delikatnie go rozebrać i zobaczyć co w nim piszczy. Ale po takiej operacji raczej w 97% dysk nie będzie działał bo zazwyczaj dyski mają w środku próżnię lub po prostu idealnie czysto.
  • #5 3685732
    v1cks
    Poziom 11  
    z czystoscia mozna sobie jeszce jakos poradzic, ale proznia to bedzie gorzej, aczkolwiek wydaje mi sie ze dysk oblepiony tasma izolacyjna chyba jest wlasnie zamkniety prozniowo, jak myslicie?
  • REKLAMA
  • #6 3685913
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Tak właśnie ta taśma może "oznaczać" tę próżnię. Ja osobiście rozmontowałem kilka dysków i każdy miał próżnie w środku. A ta próżnia jest po to aby tależe w dysku poruszały się z jak najmniejszym oporem
  • REKLAMA
  • #7 3685953
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    sliwek999 napisał:
    Ti każdy miał próżnie w środku

Proszę opisać w jaki sposób kolega stwierdził że wewnątrz dysku była próżnia.
  • #8 3685959
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    A ja sobie rozmontowałem i żadnej próżni nie było, co więcej dysk posiadał okienko wentylacyjne zaopatrzone w bardzo gęsty filtr przeciwpyłowy.
    Obudowa dysku zazwyczaj jest tylko pyłoszczelna, a głowica unosi się nad talerzem dzięki poduszce powietrznej powstającej w czasie szybkiego ruchu talerzy.
  • #9 3685983
    ks_fenix
    Poziom 23  
    Być może teraz nie ma próżni w dyskach. Ale jak ja rozmontowywałem swój dysk około 3 lata temu bo padła mu elektronika To podczas rozbierania i zrywania tej właśnie zaślepki w postaci jakiejś foli, wyraźnie zostało zassane powietrze do środka.
  • #10 3686199
    v1cks
    Poziom 11  
    mialem nadzieje ze mi pomozecie zamiast klocic sie o proznie w dyskach ;]

w kazdym razie rozkrecilem dysk, glowica w srodku wykonuje cykliczne ruchy tzn porusza sie od srodka do zewnatrz talerza trwa to jakies 1 , 2 sekundy i tak przez jakis czas, a pozniej dysk staje na dobre,

bios proboje go wyszukac przez jakies 2 minuty po czym sie poddaje, chyba dobry znak, moglby go nie znalesc wogole a tak to sie chociaz stara:) w kazdym razie co to moze byc? padnieta elektronika ze glowica nie wie co robic? help please..

jeszce jedno posiadam drugi dysk seagate, podpiety pod server, jest to troche starsza wersja 8gb oznaczona ST38410A
    w kazdym razie czy elektronika ( rozumiem ze ta plytka podspodem wykrecana) pasowalaby do mojego modelu zeby wprowadzic rozruch dysku?

pozdrawiam
  • #11 3686725
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    v1cks napisał:
    w kazdym razie rozkrecilem dysk

To dość poważny i jak dotąd dość powszechny błąd .

Cytat:
    glowica w srodku wykonuje cykliczne ruchy tzn porusza sie od srodka do zewnatrz talerza trwa to jakies 1 , 2 sekundy i tak przez jakis czas, a pozniej dysk staje na dobre

Uszkodzony preamp - zespół głowic do wymiany .
    A tak wogóle , to najpierw należało podpiąć dysk do terminala i sprawdzić odczyt .

Pozdrawiam .
  • #12 3687576
    v1cks
    Poziom 11  
    Do terminala? nie bardzo wiem o co chodzi?
  • #13 3688570
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    v1cks napisał:
    Do terminala? nie bardzo wiem o co chodzi?

Czy kolega również nie będzie wiedział, o co chodzi, jak zapytam, co kolegę powstrzymuje przez użyciem funkcji SZUKAJ i wyszukaniem takiego oto ciągu znaków: +terminal +dyskowy ?
  • #14 3688824
    v1cks
    Poziom 11  
    probowalem szukac ale ta opcja byla przez jakis czas nieczynna ;]

w kazdym razie znalazlem jakis schemat do seagate`a ale kompletnie sie na tym nie znam.. sa moze jakies sklepy gdzie mozna to dostac? allegro? albo ktos moglby mi to tanio wykonac..?

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST340810A o pojemności 40GB uległ uszkodzeniu po upadku zapalniczki z wysokości około 40 cm, co spowodowało nietypowe odgłosy klekotania i brak wykrycia dysku przez BIOS. Dysk zawieszał się wcześniej z powodu przegrzewania w obudowie. Próby samodzielnej naprawy, takie jak rozkręcenie dysku i wymiana głowic lub talerzy, są ryzykowne ze względu na obecność próżni lub bardzo czystego środowiska wewnątrz dysku, co jest standardem w nowoczesnych konstrukcjach. Dyskusja wskazuje, że dyski mają próżnię lub pyłoszczelną obudowę z filtrem przeciwpyłowym, a głowice unoszą się na poduszce powietrznej. Uszkodzenie może dotyczyć preampu lub zespołu głowic, co wymaga ich wymiany. Podłączanie dysku do terminala w celu diagnostyki odczytu jest zalecane, jednak wymaga specjalistycznej wiedzy. Próba zamiany elektroniki (płytki PCB) z innego modelu Seagate (np. ST38410A) jest rozważana, ale kompatybilność jest niepewna. Wskazane jest skorzystanie z usług profesjonalnej firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych, zwłaszcza gdy dane są ważne. Schematy i części do naprawy można próbować znaleźć na forach lub aukcjach internetowych, jednak samodzielna naprawa jest trudna i często nieskuteczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA