logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zsumować dane z wielu arkuszy Excel w jednym podsumowaniu?

asdcxz 15 Kwi 2020 14:17 882 16
REKLAMA
  • #1 18619596
    asdcxz
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam!
    potrzebuje pomocy!!! mam taką tabelkę jak w załączniku i potrzebna jest mi formuła do zakładki ZAKUP, która zsumuje mi wszystkie AA, BB itd. z każdej zakładki. (IV+V+VI+....)= ???. Udało mi się zrobić żeby każdy miesiąc podsumował mi się bez dublowania nazw, ale nie umiem zrobić tego w łącznym podsumowaniu wszystkich miesięcy. Wiem, że chaotycznie napisane ale może ktoś mi pomoże ??
    Załączniki:
    • WZÓR.xlsx (98.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18619956
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    asdcxz napisał:
    potrzebna jest mi formuła do zakładki ZAKUP, która zsumuje mi wszystkie AA, BB itd. z każdej zakładki.

A w jakiej sytuacji formuła zastosowana w załączonym pliku (oparta na funkcji suma.jeżeli ) nie spełnia Twoich oczekiwań :?: :D

No dopiero po dłuższej analizie znalazłem Twój kardynalny błąd :D - dla wszystkich arkuszy miesięcznych (ze względu na ich identyczną budowę) formuła winna być identyczna tzn. np =SUMA.JEŻELI('Z IV'!$K$5:$K$13;$B4;'Z IV'!$L$5:$L$13)+SUMA.JEŻELI('Z V'!$K$5:$K$13;$B4;'Z V'!$L$5:$L$13)... itd
  • #3 18620612
    Andrzej59
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Można to zrobić używając Power Query dodatku do Excela 2010 i 2013 od 2016 wbudowany
    Załączniki:
    • Wzór 2.xlsx (108.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18621440
    asdcxz
    Poziom 9  
    Prot napisał:
    asdcxz napisał:
    potrzebna jest mi formuła do zakładki ZAKUP, która zsumuje mi wszystkie AA, BB itd. z każdej zakładki.

A w jakiej sytuacji formuła zastosowana w załączonym pliku (oparta na funkcji suma.jeżeli ) nie spełnia Twoich oczekiwań :?: :D

No dopiero po dłuższej analizie znalazłem Twój kardynalny błąd :D - dla wszystkich arkuszy miesięcznych (ze względu na ich identyczną budowę) formuła winna być identyczna tzn. np =SUMA.JEŻELI('Z IV'!$K$5:$K$13;$B4;'Z IV'!$L$5:$L$13)+SUMA.JEŻELI('Z V'!$K$5:$K$13;$B4;'Z V'!$L$5:$L$13)... itd

Ok wiem, że powinna być taka sama i wtedy liczy ok. Tylko moje pytanie jak zrobić żeby lista miast zaczytywała mi się automatycznie do tabeli w zakładce ZAKUP (na tą chwilę muszę ręcznie wpisywać i chodzi o to żeby nie pominąć jakiegoś miasta). Podsyłam nowy poprawiony plik excel.
    Załączniki:
    • 2019-2020 .xlsx (80.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18622105
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Można to zrobić np. za pomocą VBA. Napisałem funkcję UDF, która tworzy listę (tablicę) nazw miejscowości odczytanych z zakresów wg podanego schematu.
    Wywołanie funkcji:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

schemat adresu zawiera nazwę arkusza ze znakami zastępczymi w postaci akceptowanej przez operator Like w VBA, to znaczy w tym przypadku:

Tu nazwy arkuszy zaczynają się od litery Z i spacji, a dalszą część nazwy zastępujemy gwiazdką. Dalej po wykrzykniku adres zakresu w każdym arkuszu.
    Wywołanie podane powyżej zwraca tablicę, ale ponieważ nie wiemy z góry ile tych miast będzie proponuję wywoływać to indywidualnie w taki sposób:
    jakkolwiek ten sposób jest mniej efektywny, bo obliczenia są powtarzane za każdym razem (w każdej komórce).
    Funkcja jest umieszczona w module uniwersalnym:
    Kod: VBScript

Załączam plik w formacie .xls ze względu na ograniczenia tego forum. Proszę po odczytaniu zapisać w formacie .xlsm.
    Załączniki:
    • 2019-2020 .xls (300.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 18622125
    Prot
    Poziom 38  
    asdcxz napisał:
    jak zrobić żeby lista miast zaczytywała mi się automatycznie

Można tak :idea: przenieść 12 tablic cząstkowych do arkusza Zakup :arrow: z nich utworzyć tablicę wartości unikalnych :idea: i połączyć ją z Twoją tablicą "Okres sprawozdawczy" :spoko:
    Przykład takiego rozwiązania "formułowego" widać na zrzucie i w załączonym pliku
    Jak zsumować dane z wielu arkuszy Excel w jednym podsumowaniu?2020-04...png (53.96 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    ProtZes..xlsx (85.18 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18622318
    asdcxz
    Poziom 9  
    Maciej Gonet napisał:
    Można to zrobić np. za pomocą VBA. Napisałem funkcję UDF, która tworzy listę (tablicę) nazw miejscowości odczytanych z zakresów wg podanego schematu.
    Wywołanie funkcji:

schemat adresu zawiera nazwę arkusza ze znakami zastępczymi w postaci akceptowanej przez operator Like w VBA, to znaczy w tym przypadku:

Tu nazwy arkuszy zaczynają się od litery Z i spacji, a dalszą część nazwy zastępujemy gwiazdką. Dalej po wykrzykniku adres zakresu w każdym arkuszu.
    Wywołanie podane powyżej zwraca tablicę, ale ponieważ nie wiemy z góry ile tych miast będzie proponuję wywoływać to indywidualnie w taki sposób:
    jakkolwiek ten sposób jest mniej efektywny, bo obliczenia są powtarzane za każdym razem (w każdej komórce).
    Funkcja jest umieszczona w module uniwersalnym:

Załączam plik w formacie .xls ze względu na ograniczenia tego forum. Proszę po odczytaniu zapisać w formacie .xlsm.

Dziękuję :)

Dodano po 30 [sekundy]:

Prot napisał:
    asdcxz napisał:

Można tak :idea: przenieść 12 tablic cząstkowych do arkusza Zakup :arrow: z nich utworzyć tablicę wartości unikalnych :idea: i połączyć ją z Twoją tablicą "Okres sprawozdawczy" :spoko:
    Przykład takiego rozwiązania "formułowego" widać na zrzucie i w załączonym pliku

Dziękuję :)
  • #8 18622596
    Andrzej59
    Poziom 20  
    Tak jak pisałem wcześniej można to zrobić prościej i szybciej . Wystarczy kilkanaście kliknięć w PQ i tabela się robi
    Załączniki:
    • 2019-2020 .xlsx (88.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 18623066
    Prot
    Poziom 38  
    asdcxz napisał:
    żeby lista miast zaczytywała mi się automatycznie

Z tych 3 rozwiązań, które Ci zaproponowano :D warunek automatyczności spełnia jedynie rozwiązanie "formułowe" :please:
    Proponuje zrobienie testu = poprzez dopisanie w którymś miesiącu nowej nazwy miasta (np. MAKÓW MAZOWIECKI :idea: )
    W wariancie z PQ konieczne będzie odświeżenie zapytania (o ile nie zginiesz wcześniej w ustawieniach źródła danych - tu pozdrowienia dla kolegi @Andrzeja59, który źródła pięknej tabelki wyniósł na dysk E: :D ).
    W wariancie z funkcją UDF w zasadzie powinno wystarczyć ponowne przeliczenie arkusza :D , ale i tu można się zetknąć z pewnymi niezrozumiałymi (jak dla mnie :-o) błędami np taki jak na zrzucie
    Jak zsumować dane z wielu arkuszy Excel w jednym podsumowaniu?2020-04-1..2).png (42.78 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 18624182
    asdcxz
    Poziom 9  
    Prot napisał:
    asdcxz napisał:

już się gubię :) nie ogarniam niektórych nazw, sporadycznie mam styczność z excel w takim wydaniu :)
    Jak mam zmienić formułę (przykład w załączonym screenie), aby formuła ='Z IV'!$K$5:$K$10 zaczytywała mi kolumnę K do 16 wiersza??
    Potrzebuję prostych wskazówek :)
    Załączniki:
    • Nowy Dokument programu Microsoft Word (3).docx (440.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 18624190
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Masz sztywne odwołania ($)
    a formuła będzie wyglądać tak:
    ='Z IV'!$K$5:$K$16
  • #12 18624254
    asdcxz
    Poziom 9  
    Zbych034 napisał:
    Masz sztywne odwołania ($)
    a formuła będzie wyglądać tak:
    ='Z IV'!$K$5:$K$16

jak wpiszę taką formułę to #ARG!
  • #13 18624313
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    To sprawdź komórki źródłowe, wstaw w nie np 1, może tam jest błąd.
  • Pomocny post
    #14 18624348
    Prot
    Poziom 38  
    asdcxz napisał:
    Jak mam zmienić formułę (przykład w załączonym screenie), aby formuła ='Z IV'!$K$5:$K$10 zaczytywała mi kolumnę K do 16 wiersza??

Uważaj koleżanko na tak poważne zmiany :idea: bo operujemy w takim arkuszu formułami tablicowymi - przenosimy elementarne tabelki do arkusza zakupy - jeśli chcesz to przykładowo ='Z IV'!$K$5:$K$16, ale blokowo (ta funkcja musi być jednocześnie wprowadzona do 12 wierszy) i zatwierdzona klawiszami ctr+shift+enter :D . W arkuszu zakupy całą kolumnę musisz odpowiednio powiększyć, żeby zmieściło się 12 x 12 wierszowych tablic, oraz stosownie rozszerzyć zakresy formuł sąsiednich.
  • #15 18624362
    Andrzej59
    Poziom 20  
    tu pozdrowienia dla kolegi @Andrzeja59, który źródła pięknej tabelki wyniósł na dysk E: ).
    Nie widzę problemu ze zmianą źródła Skoro dotarłeś do tego gdzie jest plik źródłowy to przecież można go zmienić . Taka jest " uroda " PQ że przenoszenie pliku z komputera na komputer trzeba zmieniać źródło
    Załączniki:
    • Jak zsumować dane z wielu arkuszy Excel w jednym podsumowaniu? Zrzut ekranu (22).png (243.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 18625031
    asdcxz
    Poziom 9  
    Prot napisał:
    asdcxz napisał:

Uważaj koleżanko na tak poważne zmiany :idea: bo operujemy w takim arkuszu formułami tablicowymi - przenosimy elementarne tabelki do arkusza zakupy - jeśli chcesz to przykładowo ='Z IV'!$K$5:$K$16, ale blokowo (ta funkcja musi być jednocześnie wprowadzona do 12 wierszy) i zatwierdzona klawiszami ctr+shift+enter :D . W arkuszu zakupy całą kolumnę musisz odpowiednio powiększyć, żeby zmieściło się 12 x 12 wierszowych tablic, oraz stosownie rozszerzyć zakresy formuł sąsiednich.

dziękuję :) działa, trochę skomplikowane dla mnie :) ale w potrzebnych mi zestawieniach działa tak jak chciałam :)
  • #17 18627076
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Jeśli chodzi o moje rozwiązanie, to aby formuła przeliczała się automatycznie przy każdym przeliczeniu skoroszytu trzeba dopisać linijkę
    na początku funkcji, czyli po deklaracjach przed linijką:
    W razie czego przeliczenie skoroszytu można wymusić przez naciśnięcie klawisza F9, a gdyby nie było tej instrukcji Volatile, to Ctrl+Alt+F9.
    Zakres komórek do analizy podaje się w argumencie. Można go powiększyć w miarę potrzeby, ja przyjąłem dość ograniczony, bo w kilku arkuszach pod miastami były wpisy "OD POCZĄTKU", które dopisałyby się do listy miast. Takich sytuacji należy unikać. Komórki poniżej miast powinny być puste tak, żeby można było bez obawy powiększać zakres do analizy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem sumowania danych z wielu arkuszy Excel w jednym podsumowaniu. Użytkownik potrzebował formuły do zakładki ZAKUP, która zsumuje wartości z różnych miesięcznych arkuszy. Oferowane rozwiązania obejmowały użycie funkcji SUMA.JEŻELI, Power Query oraz VBA do automatyzacji procesu. Użytkownik zadał pytania dotyczące automatycznego zaczytywania listy miast oraz zmiany zakresu formuły. Wskazówki obejmowały również użycie formuł tablicowych oraz konieczność przeliczenia arkusza dla aktualizacji danych. Użytkownik ostatecznie potwierdził, że rozwiązania działają, mimo że były dla niego skomplikowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA