logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multiroom Orange - Multiroom z wykorzystaniem dodatkowego swojego routera.

VincentVS 17 Kwi 2020 15:09 5955 8
  • #1 18625050
    VincentVS
    Poziom 2  
    Witajcie,
    Posiadam wykupioną usługę multiroom na 2 dekodery. Pierwszy UHD 88 jest dekoderem podstawowym podłączonym bezpośrednio do FunBox 3.0 - działa poprawnie. Drugi dekoder (Samsung ICU 100) chcę podłączyć w wykorzystaniem routera Asus RT-AX56U - z powodu dużej odległości od FunBoxa nie mogę skorzystać bezpośrednio z WiFi ani lan FunBoxa. Czy jest możliwość wykorzystania routera lub switcha do połączenia: FunBox -> własny router lub switch -> drugi dekoder? Spróbowałem zrobić to tak: połączyłem lan FunBoxa z lanem Asusa, w Asusie ustawiłem adresację z puli FunBoxa, w Asusie wyłączyłem serwer DHCP. Efekt - w FunBoxie widoczny jest Samsung podobnie jak pierwszy router, drugi dekoder wykrył połączenie, poprawnie się zaktualizował i zalogował do głównego ekranu, można sprawdzić program, mogę obejrzeć zwiastuny filmó z VOD, nie ma jednak obrazu i dźwięku na poszczególnych kanałach (kod błędu L11-01). Wykonana procedura restartu urządzeń oraz ponownej konfiguracji daje taki sam efekt.Czy trzeba wykonać jakieś dodatkowe przekierowanie portów? Czy może chodzi o vlan? Na forach czytałem, że innym użytkownikom udało się w ten sposób podpiąć dekoder zarówno przez router (router nie obsługiwał vlan) jak i przez switch. Kontakt z infolinia nic nie dał. Z góry dziękuję za pomoc.
    Multiroom Orange - Multiroom z wykorzystaniem dodatkowego swojego routera.
  • #2 18634719
    wicu49
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Witam
    Sprawdź czy twój drugi router posiada funkcję repetera jeśli tak to włącz ja wtedy możesz przedłużyć sygnał z pierwszego routera.
  • #3 18635305
    VincentVS
    Poziom 2  
    Niestety takie rozwiązanie nic mi nie daje. Miejsce w którym jest router ma za słaby sygnał WiFi z FunBoxa. Poza tym chcę wykorzystać kabel który jest położony. Na razie działa tylko w opcji Media Bridge (sygnał z FunBoxa wchodzi do Wan, z LAN do dekodera), ale to też żadne rozwiązania bo o ile tuner działa normalnie to router stał się bezużyteczny (nie ma Internetu na innych urządzeniach podłączonych do routera (LAN) - zablokowana jest możliwość zmiany ustawień. Wykorzystałem dodatkowy switch i to na razie rozwiązało problem. Chciałbym jednak mieć tam tylko jedno urządzenie.
  • #5 18653016
    VincentVS
    Poziom 2  
    Próbowałem też tego i bez powodzenia.
  • #6 18933771
    sherod
    Poziom 11  
    Cześć czy udalo Ci sie rozwiazac problem ?

Ja zrobiłem tak że za FB3 mam router asusa bes dhcp i polaczony w siec aimesh z drugim routerem na pietrze.
    Do drugiego routera podlaczylem drugi dekoder po lan i dziala.
  • #7 18934784
    VincentVS
    Poziom 2  
    Niestety, obecnie wygląda to tak: FB3 ->switch i ze switch idzie jeden kabel do tunera a drugi do routera.
  • #8 18936009
    sherod
    Poziom 11  
    VincentVS napisał:
    Niestety, obecnie wygląda to tak: FB3 ->switch i ze switch idzie jeden kabel do tunera a drugi do routera.

To ja zrobiłem test inaczej. podlaczylem 2 transmittery po 220V i przez nie dekoder i dziala. A do portu Lan FB3 podlaczylem Wan routera mojego i dziala.
    minus taki ze nie widze z zewnatrz routera ale przyzwyczailem sie.
  • #9 20905943
    maciejkurnik
    Poziom 1  
    Router dodatkowy z podstawowym najlepiej połączyć ze sobą kablem portami LAN do LAN, ale zanim się to zrobi należy na routerze dodatkowym ustawić nazwę sieci i hasło oraz wyłączyć firewall i serwer DHCP. Czasem nawet dobrze jest zmienić podsieć na dodatkowym routera przed wyłączeniem DHCP. W razie czego, aby nie było konfliktu. Jeżeli tak skonfigurujemy sieć, to czy podłączymy się do routera głównego czy dodatkowego to router główny będzie myślał że jesteśmy do niego podpięci. Mam tak wykonaną sieć w domu i u siostry i dekoder Orange jest podpięty do dodatkowego routera i wszystko działa z zachowaniem maksymalnych prędkości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada usługę multiroom z dwoma dekoderami, z których jeden (UHD 88) jest podłączony bezpośrednio do FunBox 3.0, a drugi (Samsung ICU 100) ma być podłączony przez router Asus RT-AX56U z powodu dużej odległości. Po podłączeniu routera i wyłączeniu DHCP, dekoder wykrywa połączenie, ale nie ma obrazu ani dźwięku (błąd L11-01). Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym Media Bridge i switcha, ale napotkał problemy z dostępem do internetu na innych urządzeniach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują połączenie routerów przez LAN oraz wyłączenie firewalla i DHCP na dodatkowym routerze, co może rozwiązać problem. Użytkownik ostatecznie używa switcha, ale wciąż poszukuje lepszego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA