logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa zapłon w Yamaha DT 80 MX z przełącznikami?

KulawyWiesiek2 18 Kwi 2020 12:12 2166 11
REKLAMA
  • #1 18627447
    KulawyWiesiek2
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam, tworzę instalacje do motocykla Yamaha Dt 80 MX, i mam problem z zapłonem:
    1) Jak to działa że przełączniki a) MAIN SWITCH(stacyjka) i b)ENGINE STOP SWITCH(na manetce) nie są połączone szeregowo? przez ten obwód idzie masa do cewki butelkowej. Proszę o wyjaśnienie na chłopski rozum. lepiej jest to widoczne na dużym schemacie elektryki.
    2) Drugi problem to jak to jest z 1) Main Switch(stacyjka) że na pozycji OFF i P jest zaplon a na ON nie ma. Dodatkowo przedzwoniłem stacyjkę i działa dokładnie jak na schemacie.
    Czuje że to ma jakoś działać sensownie razem. Na YT widać że te motorki jeżdżą na ON.

Jeszcze jedno pytanie o regulator napięcia. Oryginalnie jest tak że gdy przełącznik świateł jest na OFF to regulator jest na podpięty równolegle do obwodu ładowania. Zmiana pozycji przełącznika z OFF na PO i ON powoduje odłączenie regulatora z obwodu ładowania i podpięcie go rownolegle pod obwod świateł drogowych, przy zachowaniu ładowania, ale bez regulatora. Gdzieś czytałem temat o instalacji do tego wynalazku, być może nawet na elektrodzie że skośnoocy inżynierowie stwierdzili że prądnica bez świateł daje zbyt duże napięcie a na światłach mniejsze i dlatego tak to pokićkali. Tylko potrzeba do tego rozwiazania oryginalny przełącznik którego ciężko dostać, a więc wymyśliłem że mając 2 regulatory do tego motocykla podepnę na stałe równolegle obwody ładowania i świateł osobno do tych dwóch regulatorów, najwyżej będzie aku padał.
    I teraz pytanie czy RÓWNOLEGLE podpięcie regulatora jest prawidłowe?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18630116
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Ocena: 92
    ENGINE STOP SWITCH(na manetce) to guzik czy przełącznik?
  • #3 18630184
    KulawyWiesiek2
    Poziom 6  
    WarningDeadPL napisał:
    ENGINE STOP SWITCH(na manetce) to guzik czy przełącznik?

Orginalnie jest przełacznik, ale kupiłem chiński przełącznik zespolony i jest w nim guzik, działa tak że jak jest wycisnięty(normalnie) to obwód jest zamknięty, wciśnięcie guzika otwiera obwód. Guzik nie zatrzymuje się w pozycji wcisniętej.
  • Pomocny post
    #4 18630575
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Jak dobrze rozumiem zamknięcie obwodu powoduje zwarcie wyjścia z cewki z masą co z kolei oznacza że iskra nie przeskakuje i silnik (a razem z tym magneto ) zatrzymuje się. Czyli wszystko jak dla mnie ok. Wciśnięcie guzika = zwarcie, Pozycja stacyjki OFF (czy jak tam jest wyłączona) oznacza to samo co uniemożliwia odpalenie na pych. Na dużym schemacie jeśli dobrze go rozczytałem to tylko na pozycji ON wyjście cewki nie jest zwarte z masą.
  • REKLAMA
  • #5 18630679
    KulawyWiesiek2
    Poziom 6  
    WarningDeadPL napisał:
    Jak dobrze rozumiem zamknięcie obwodu powoduje zwarcie wyjścia z cewki z masą co z kolei oznacza że iskra nie przeskakuje i silnik (a razem z tym magneto ) zatrzymuje się. Czyli wszystko jak dla mnie ok. Wciśnięcie guzika = zwarcie, Pozycja stacyjki OFF (czy jak tam jest wyłączona) oznacza to samo co uniemożliwia odpalenie na pych. Na dużym schemacie jeśli dobrze go rozczytałem to tylko na pozycji ON wyjście cewki nie jest zwarte z masą.

Japończyk i Chińczyk 1:0 Ja ;) Nie wiedziałem że tak działa gaszenie motocykla i niepotrzebnie przelutowałem guzik ESS z chińskiego przełącznika. No dobra a więc do stacyjki nie idzie masa do cewki butelkowej jak myślałem tylko to jest zwarcie plusa do masy. Czyli jeden temat rozwiązany. Widzę że najlepszym wyjściem będzie poszukanie orginałopodobnej cewki WN.

Pozostaje jeszcze kwestia tego regulatora, ale widze że wystarczy jednak według schematu podpiąć równolegle wyście cewki do regulatora a dalej standardowo do odbiorników.
  • REKLAMA
  • #6 18631398
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Na schemacie masz prostownik nie regulator podłączony do akumulatora. Do świateł zaś podłączony jest regulator
  • #7 18631463
    KulawyWiesiek2
    Poziom 6  
    WarningDeadPL napisał:
    Na schemacie masz prostownik nie regulator podłączony do akumulatora. Do świateł zaś podłączony jest regulator

Regulator jest podłączony kiedy światła są wyłączone, oryginalny przełącznik po włączeniu świateł wyłącza regulator z obwodu ładowania i przełącza go na obwód świateł, popatrz na kabel W i Y/W
  • #8 18631539
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Dobra, już widzę jak to skośnookie wymyśliły. Przy wyłączonych światłach regulator ładuje akumulator a przy światłach włączonych wejście regulatora jest podłączone do odczepu na cewce co powoduje zmniejszenie napięcia na regulatorze przez co na oświetlenia nie idzie około 8v jak do ładowania akumulatora a 6v przez co żarówki się nie palą
  • #9 18631558
    KulawyWiesiek2
    Poziom 6  
    Tak to ma być tylko nie mam takiego przełącznika, ale za to mam dwa oryginalne regulatory które podlacze na stałe, moze jakos to bedzie hulac
  • #10 18631567
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Możesz zostawić ten odczep w spokoju i zostawić tylko ładowanie akumulatora, dokupić jakiś przełącznik ON/OFF i podłączyć pośrednio do akumulatora (za pośrednictwem stacyjki) . Mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi

Dodano po 1 [minuty]:

KulawyWiesiek2 napisał:
    dwa oryginalne regulatory

Regulator to nie prostownik
  • REKLAMA
  • #11 18631588
    KulawyWiesiek2
    Poziom 6  
    WarningDeadPL napisał:
    Mam nadzieje że rozumiesz o co mi chodzi

Dodano po 1 [minuty]:

KulawyWiesiek2 napisał:
    dwa oryginalne regulatory

Regulator to nie prostownik

No wlasnie nie bardzo, weź tez po uwagę ze ladowanie jest jednopolowkowe a swiatla dwupolowkowe(nieprostowane), dlatego przelacznik podłącza jedno lub drugie. Prostownik podłączony szeregowo uwzgledniam
  • #12 18631801
    WarningDeadPL
    Poziom 15  
    Czyli pewnie zostaje tak jak chciałeś na początku:
    cewka>prostownik>akumulator
    odczep>regulator>przełącznik>światła

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją zapłonu w motocyklu Yamaha DT 80 MX, szczególnie z działaniem przełączników: MAIN SWITCH i ENGINE STOP SWITCH. Wyjaśniono, że przełącznik ESS działa na zasadzie zwarcia, co uniemożliwia zapłon silnika. Użytkownik zauważył, że w pozycji OFF i P stacyjka umożliwia zapłon, a w ON nie. Dodatkowo, omówiono działanie regulatora napięcia, który w oryginalnej konfiguracji odłącza się od obwodu ładowania przy włączonych światłach. Użytkownicy sugerują różne rozwiązania dotyczące podłączenia regulatora i cewki, aby poprawić działanie instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA