logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć zasilanie silnika trójfazowego SZJe 24a?

sonar101 18 Kwi 2020 17:42 759 3
  • #1 18628098
    sonar101
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dzień dobry Wszystkim

Zwracam się o pomoc w prawidłowym podłączeniu zasilania silnika trójfazowego SZJe 24a. Załozyłem nowy temat, bo inne tematy dotyczące tego silnika są zamknięte, a z ich treści nie mogę dojść do ładu w moim silniki. Próbowałem znaleźć informacje na ten temat w internecie, ale po wyszukaniu tematów o tym silniku, pokazywane sa jedynie modele, które mają cztery przewody wychodzące z korpusu, a w moim przewodów jest sześć (trzy czarne, niebieski, zielony i żółty). Silnik napędza pompę wody Grudziądz, którą chciałbym podłączyć do systemu nawadniającego. Niestety nie wiem jak prawidłowo podłączyć zasilanie, więc jeżeli ktoś z Was może pomóc, będę bardzo wdzięczny.
    Załączam zdjęcia styków i tabliczki znamionowej. Jak prawidłowo podłączyć zasilanie silnika trójfazowego SZJe 24a?
    Jak prawidłowo podłączyć zasilanie silnika trójfazowego SZJe 24a?
  • Pomocny post
    #2 18628113
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1605
    Pierwsza podstawowa sprawa to pomiary :rezystancja izolacji, uzwojeń oraz do obudowy.
    Jeśli pomiary ok to zasilanie L1;L2;L3 podajemy na zaciski gdzie podłączone są pojedyncze przewody natomiast tam gdzie spięta jest gwiazda ( trzy przewody pod jeden zacisk ) nic nie podłączamy. Ochronny PE podłączamy na obudowę silnika.
    Jeśli kol. ma problem z tymi czynnościami ( pomiary, podłączenie) to wskazana wizyta elektryka.
  • Pomocny post
    #3 18628133
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1321
    Ta tabliczka to ruina.
    Jeżeli pod tą śrubą co napisałem ŚRODEK są trzy przewody to jest środek gwiazdy.
    A pozostałe trzy śruby to początki uzwojeń. I tu trzeba podpiąć zasilanie.
    Najlepiej najpierw pomierzyć.
    Załączniki:
    • Jak prawidłowo podłączyć zasilanie silnika trójfazowego SZJe 24a? Silnik.png (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 18628136
    sonar101
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Z podłączeniem nie mam problemów, wcześniej zrobiłem właśnie tak jak Koledzy napisaliście, ale wolałem zapytać kogoś doświadczonego. Z pomiarami niestety, nie mam doświadczenia, a wizyta elektryka droższa od zakupu sprawnego, używanego silnika. Jeszcze raz dziękuję za pomoc!
REKLAMA