logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić miganie wyświetlacza w Saunier Duval Thelia Condens 25?

Łukasz4444 19 Kwi 2020 10:49 2775 8
REKLAMA
  • #1 18629557
    Łukasz4444
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,
    poszukuję pomocy, mam problem z Saunier Duval Thelia Condens 25 -A (H-PL)- wierciłem wczoraj otwór w grażu i wwierciłem się w przewód zasilający oraz przewód od programatora, udało mi się wymienić wczoraj płytę główną oraz płytę z wyświetlaczem i nic nie działa- nie włącza się, tylko po włączeniu wtyczki delikatnie miga wyświetlacza, widać to tylko patrząc pod kątem oraz w ciemności.
    prośba o pomoc.
    dziękuję z góry
    Łukasz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18629651
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Może wiele nie pomogę, ale może spróbuj odłączyć wszystko od płyty głównej (programator, pompy, czujniki, zawory i co tam jeszcze jest oprócz wyświetlacza) i wtedy zobacz czy się uruchomi do jakiegoś momentu. Wtedy można zacząć podłączać peryferia i sprawdzać co blokuje.

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście zakręć gaz na czas testów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18630099
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Odłącz całkiem programator, a sam kocioł podłącz np. przedłużaczem z zupełnie innego gniazda (zabezpieczonego innym bezpiecznikiem). Oczywiście zachowując fazowość - czyli użyć przedłużacza z tzw. "bolcem" czyli z uziemieniem
  • REKLAMA
  • #4 18631163
    Łukasz4444
    Poziom 5  
    Dziękuję, rozwiązanie z odłączeniem wszystkiego prócz  plyty z wyswietlaczem i zasilania pozwoliło zdiagnozować iż czujnik ciśnienia wody był trafiony i to on powodował duże zwarcie iż na wyświetlaczu nic nie było widać. Czujnik wymieniłem  ale nadal coś nie tak, wyświetlacz lekko miga jakby drżał, a piec się nie załącza, nie można też ustawić opcji wody, czasem po resecie się uda. Czasem przestaje drżeć wyświetlacz i wtedy jest takie pyk, wentylator robi pół obrotu i koniec, pompa nie startuje, niema też żadnego błędu.  Ciężka sprawa, wszystkie wtyczki wtyczka po wtyczce odlaczlem, nie Wiem co robić generalnie słabo.  
  • #5 18631906
    zales.vip
    Poziom 31  
    Jaki czujnik ciśnienia wody? To gdzie Ty się wwierciłeś? Nie było mowy o tym ze wwierciles się w kocioł. Czujnik ciśnienia wody jest wewnątrz kotła.
    A próbowałeś podłączyć przedłużaczem do całkiem innego gniazda?
  • #6 18632233
    Łukasz4444
    Poziom 5  
    jednoczenie w kabel z fazą w ścianie i kabel od czujnika temperatury, zwarcie poszło po kablu od temperatury (od tyłu :().
    masakra
  • REKLAMA
  • #7 18632454
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ale piszesz tez o czujniku ciśnienia wody.
    Napisz czy podłączyłeś kocioł do innego gniazda przedłużaczem?
  • #8 18634440
    imariusz
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Skoro czujnik robił zwarcie to może nową płytę "załatwił"?
  • #9 18670466
    Łukasz4444
    Poziom 5  
    odłączyć wszystkie czujki i urządzenia jak pompa od płyty głównej, następnie podłączać jedno po drugim i sprawdzać po podłączeniu którego pojawia się błąd. U mnie skończyło się iż spalone były dwie płyty główna i od wyświetlacza, najpierw wymieniłem główną i i ta od wyświetlacza uszkodziła nową płytę główną. także skończyło się na: nowej płycie od wyświetlacza, dwóch płytach głównych oraz czujniku ciśnienia od wody.
    tak się kończy wiercenie otworów bez sprawdzenia gdzie idą kable i wwiercenie się w fazę i kabel od czujki od termometru zewnętrznego, zwarcie poszło po kablu od czujki od termometru ( od tyłu bez zabezpieczeń), wydałem dużo ale zawsze może być gorzej, myślałem iż już wszystko padło włącznie z pompą....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Saunier Duval Thelia Condens 25, który przestał działać po przypadkowym uszkodzeniu przewodów zasilających. Po wymianie płyty głównej i wyświetlacza, urządzenie nie włącza się, a wyświetlacz delikatnie miga. Użytkownicy sugerują odłączenie wszystkich peryferiów od płyty głównej, aby zdiagnozować problem, oraz podłączenie kotła do innego gniazda z uziemieniem. Po wymianie czujnika ciśnienia wody, problem nadal występuje, co może sugerować uszkodzenie nowej płyty głównej. Wskazano również na ryzyko uszkodzenia komponentów w wyniku zwarcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA