Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Saunier Duval Thelia Condens 25 -A (H-PL)- zwarcie

Łukasz4444 19 Apr 2020 10:49 1233 8
    Łukasz4444
    Level 5  
    Dzień dobry,
    poszukuję pomocy, mam problem z Saunier Duval Thelia Condens 25 -A (H-PL)- wierciłem wczoraj otwór w grażu i wwierciłem się w przewód zasilający oraz przewód od programatora, udało mi się wymienić wczoraj płytę główną oraz płytę z wyświetlaczem i nic nie działa- nie włącza się, tylko po włączeniu wtyczki delikatnie miga wyświetlacza, widać to tylko patrząc pod kątem oraz w ciemności.
    prośba o pomoc.
    dziękuję z góry
    Łukasz
  • Helpful post
    Wojtermet25
    Level 30  
    Może wiele nie pomogę, ale może spróbuj odłączyć wszystko od płyty głównej (programator, pompy, czujniki, zawory i co tam jeszcze jest oprócz wyświetlacza) i wtedy zobacz czy się uruchomi do jakiegoś momentu. Wtedy można zacząć podłączać peryferia i sprawdzać co blokuje.

Dodano po 2 [minuty]:

Oczywiście zakręć gaz na czas testów.
  • Helpful post
    zales.vip
    Level 30  
    Odłącz całkiem programator, a sam kocioł podłącz np. przedłużaczem z zupełnie innego gniazda (zabezpieczonego innym bezpiecznikiem). Oczywiście zachowując fazowość - czyli użyć przedłużacza z tzw. "bolcem" czyli z uziemieniem
    Łukasz4444
    Level 5  
    Dziękuję, rozwiązanie z odłączeniem wszystkiego prócz  plyty z wyswietlaczem i zasilania pozwoliło zdiagnozować iż czujnik ciśnienia wody był trafiony i to on powodował duże zwarcie iż na wyświetlaczu nic nie było widać. Czujnik wymieniłem  ale nadal coś nie tak, wyświetlacz lekko miga jakby drżał, a piec się nie załącza, nie można też ustawić opcji wody, czasem po resecie się uda. Czasem przestaje drżeć wyświetlacz i wtedy jest takie pyk, wentylator robi pół obrotu i koniec, pompa nie startuje, niema też żadnego błędu.  Ciężka sprawa, wszystkie wtyczki wtyczka po wtyczce odlaczlem, nie Wiem co robić generalnie słabo.  
    zales.vip
    Level 30  
    Jaki czujnik ciśnienia wody? To gdzie Ty się wwierciłeś? Nie było mowy o tym ze wwierciles się w kocioł. Czujnik ciśnienia wody jest wewnątrz kotła.
    A próbowałeś podłączyć przedłużaczem do całkiem innego gniazda?
    Łukasz4444
    Level 5  
    jednoczenie w kabel z fazą w ścianie i kabel od czujnika temperatury, zwarcie poszło po kablu od temperatury (od tyłu :().
    masakra
    zales.vip
    Level 30  
    Ale piszesz tez o czujniku ciśnienia wody.
    Napisz czy podłączyłeś kocioł do innego gniazda przedłużaczem?
    imariusz
    Level 11  
    Skoro czujnik robił zwarcie to może nową płytę "załatwił"?
    Łukasz4444
    Level 5  
    odłączyć wszystkie czujki i urządzenia jak pompa od płyty głównej, następnie podłączać jedno po drugim i sprawdzać po podłączeniu którego pojawia się błąd. U mnie skończyło się iż spalone były dwie płyty główna i od wyświetlacza, najpierw wymieniłem główną i i ta od wyświetlacza uszkodziła nową płytę główną. także skończyło się na: nowej płycie od wyświetlacza, dwóch płytach głównych oraz czujniku ciśnienia od wody.
    tak się kończy wiercenie otworów bez sprawdzenia gdzie idą kable i wwiercenie się w fazę i kabel od czujki od termometru zewnętrznego, zwarcie poszło po kablu od czujki od termometru ( od tyłu bez zabezpieczeń), wydałem dużo ale zawsze może być gorzej, myślałem iż już wszystko padło włącznie z pompą....