logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zainstalować Mac OS X 10.11 El Capitan na iMac A1207?

tereferator 20 Kwi 2020 12:37 840 2
REKLAMA
  • #1 18632860
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam,

dostałem od sąsiada starego Maca. Model A1207 z CPU C2D, bodajże z 2006r. Wgrany jest obecnie system Mac OS X 10.7.5. Mimo że komputer jest dosyć stary to jeśli chodzi o przeglądanie internetu radzi sobie dużo lepiej niż stary laptop z Windowsem 7 o podobnej konfiguracji. Chciałbym doposażyć ten komputer w dodatkowy RAM i dysk SSD i zapoznać się ze starym ale jednak produktem Apple. Mankamentem jest to że system już nie jest wspierany. Chciałbym wgrać jakiś nowszy wspierany system, czy jest taka możliwość?

W sieci na zagranicznych forach mam sprzeczne informacje, na jednym piszą że EFI jest 32bit i choć CPU 64bit to nic nowszego się nie zainstaluje, a na YT widzę takiego samego kompa z systemem Mac OS X 10.11 El Capitan .
  • REKLAMA
  • #2 18633959
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 111
    Według strony: https://everymac.com/systems/apple/imac/specs...-core-2-duo-2.16-20-inch-specs.html#macspecs1 ostatnim wspieranym jest 10.7.5. Ale zawsze możesz spróbować zainstalować nowszy. Dla bezpieczeństwa, po porostu, wyjmij obecny dysk i na nowym eksperymentuj. Wg specyfikacji jest to 32bit EFI. Możliwe, że ktoś modyfikował firmware z innego modelu by wgrać nowszy system. Pytań jest wiele i trzeba szukać na forach „macowych” jak ktoś coś zrobił. Ja bym pewnie spróbował, choć to mało prawdopodobne, że będzie działać, wgrać tego El Capitana na pałę i zobaczyć co z tego wyjdzie. Oczywiście na nowym dysku ;-)

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #3 19340263
    tereferator
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Zostałem przy systemie Lion 10.7.5 ,będę instalował po prostu starsze wersje apek pobrane z netu. Niby da się zainstalować wyższy system ale nie jest wówczas w pełni wspierana karta graficzna.
REKLAMA