logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature

ziomexxsan12 20 Kwi 2020 14:38 981 32
REKLAMA
  • #1 18633203
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Ocena: 26
    Witam, mam problem. Poniewaz mam stary komputer ktory chcialem sformatować, mam usb z bootowanym pendrive z windows 7 (tak, formatowalem za pomoca tego pendrive jakies 4msc temj swoj komputer) lecz problem jest taki gdy podobne pendrive i wejde do biosa ukazuje sie napis: 2 keyboard 1drive 1mouse i cos jeszcze chyba. Gdy wejde na priority jest SATA i USB 2.0, ale gdy zmienie priority 1st na USB 2.0 automatycznie zmienia sie na hardrive usb 2.0 a tam ma byc normalnie dysk SATA na pierwszym miejscu, jakies rady...?
  • REKLAMA
  • #2 18633223
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Na pierwszym miejscu ma być USB a na drugim twój dysk SATA. I tak ustawiasz bootowanie
  • #3 18633224
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18633291
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Ok zaraz ogarne, podpialem drugi pendrive na ktorym mam memtest do testowania ramu i odpala bez problemu wszystko tak jak ma byc, mozliwe ze wina pendrive. Chociaz w windowsie wchodzi swieci i w moj komputer wykrywa i sa w srodku pliki z windowsem... wiec nie wiem
  • #5 18633358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18633512
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Dobra nie wiem co jest, wgralem tego samego windowsa z tym samym pendrive bo jednak zaskoczyl. First priority jest USB na start Ale automatycznie przerzuca na hardrive USB 2.0 A tam powinno byc podobno SATA, ze dysk. Wgralem tego windowsa i jest pokazane ze jest nieoryginalny, a pol jakis czas temu wgrywalem na swoj komputer ten sam windows (jest on zrackowany) mozliwe ze musze szukac innego windowsa bo ten jest juz skasowany?
  • #7 18633549
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    ziomexxsan12 napisał:
    hardrive usb 2.0
    Tak Twój BIOS nazywa pendrive. Prawidłowo.
    Używaj legalnego oprogramowania.
  • #8 18633575
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    No tak ale czy tak powinny wygladac te opcje? Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature
  • REKLAMA
  • #9 18633604
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #10 18633609
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8189
    W kwestii legalności oprogramowania nie pomożemy - skoro jest to nielegalne (kradzione) oprogramowanie, to jak najbardziej prawidłowo pokazuje monit - i tego nikt nie będzie pomagał ominąć. Jak się chce korzystać z Windowsa to powinno się za niego zapłacić, tak to działa.

Żeby wystartować z urządzenia USB ten "USB DISK 2.0" powinien być na pierwszym miejscu listy. Albo podczas uruchamiania komputera można wcisnąć któryś z klawiszy ESC, F8, F11, F12 (zależnie od modelu płyty) - wtedy powinno się pojawić menu jednorazowego wyboru urządzenia startowego, z którego można wybrać start.
  • #11 18633677
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Wiem, wybacz zle zdjecia dalem. Okej wszystko dziala ale kolejny problem z karta sieciowa. Podpinam kabel od internetu i nic nie wyskakuje, nie wiem jakie sterowniki pobrac bo na internecie wszystkie sterowniki sa do wifi bo ta plyta chyba ma taka opcje, nie wiem jak to ogarnac. Nie moge znalezc sterownikow. Karta sieciowa to 802.11n Wireless LAN card. Gdy daje wyszukaj bledow pokazuje mi ,,Problem with wireless adapter or access point,,
  • REKLAMA
  • #13 18633736
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature Nie wiem czy sa tu sterowniki doklanie te ktorych szukam, wyskoczyla strona driverdentifer faktycznie trzeba sie na niej zarejestrowac? Takie sterowniki wyskoczy kore musze zainstalowac

Dodam ze nie zalezy mi zeby dzialalo wifi a internet na kablu? Wystarczy jakis jeden z nich pobrac?
  • #14 18633748
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18633766
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    tel-kom napisał:
    Tak to kontroler sieci

To ktore musze sciagnac abym mol korzystac tylko z kabla? Nie moge ich nalezc. Dobre opcje wybralem? Mam po angliesku i nie wiem ktore dokladnie to jest Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature
  • #16 18633785
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 18633794
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Ale to sa te tak? Je musze pobrac?

Tylko nie mam pojecia jak to zrobic czy faktycznie trzeba sie rejestrowac? Bo boje sie ze jakies oplaty mi naliczy. Jeden sterownik pobralem z innej strony ale zeby go zainstalowac tezeba byc podpietym do internetu XD juz nie wiem
  • #18 18633802
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 18633811
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature Nie wiem jaki to model plyty dokladnie to nie moj komputer, zotac. Procesor i3 jest. Zeby sie dowiedziec dokladny model plyty musialbym sciagnac chlodzenie procka
  • #20 18633857
    dt1
    Admin grupy komputery
    Karta sieci przewodowej to Ethernet Controller. Widać chyba w kategorii Other Devices kawałek. Podaj jej identyfikator. Powinienś też podać wszystkie inne identyfikatory z Other Devices, Jeśli nie jesteś w stanie przeczytać modelu płyty z niej, to rzucasz się może niepotrzebnie na głęboką wodę instalując komuś system. Nie jest sztuką wsadzić nośnik i przeklikać się dalej, sztuką jest zrobić to dobrze. Sprawdź także identyfikator karty graficznej w kategorii Display Adapters, jeśli jest to Standard VGA (jeśli jest to Nvidia Geforce/AMD Radeon to jest prawidłowy sterownik i nie trzeba nic zmieniać).
  • #21 18633865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 18633869
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Komputer nie jest moj, jest stary oddany do ,,zabawy,, dlatego sie w to bawie. Wpisalem LGA1156 bo pod procesorem jest taki napis, wyskoczyl model zotac h55-itx nie mam pewnosci czy to ta karta. Grafika to AMD Radeon 7470, zrovilem przed formatem zdj calego menagera urzadzen zeby wlasnie pozniejcbez problemu zainstalowac sterowniki...

Dodano po 5 [minuty]:

Wysle wszystko Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature
  • Pomocny post
    #23 18633906
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 18633910
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Karta sieci przewodowej to Ethernet Controller. Widać chyba w kategorii Other Devices kawałek. Podaj jej identyfikator. Powinienś też podać wszystkie inne identyfikatory z Other Devices, Jeśli nie jesteś w stanie przeczytać modelu płyty z niej, to rzucasz się może niepotrzebnie na głęboką wodę instalując komuś system. Nie jest sztuką wsadzić nośnik i przeklikać się dalej, sztuką jest zrobić to dobrze. Sprawdź także identyfikator karty graficznej w kategorii Display Adapters, jeśli jest to Standard VGA (jeśli jest to Nvidia Geforce/AMD Radeon to jest prawidłowy sterownik i nie trzeba nic zmieniać).

Dzieki za pomoc, z other device mam takie karty. Jak pobrac? W taki sam sposob jak te bezprzewodowe? Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature

Dodano po 3 [minuty]:

Nie mam karty, mam adapter zobacz. Dziwne, nie ma niby karty a mowili mi ze uzywali internetu z kabla i raz sie podpieli przez wifi...
    Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature
  • Pomocny post
    #25 18633937
    dt1
    Admin grupy komputery
    Kolega ma problemy z koncentracją, więc napiszę jeszcze raz.

ziomexxsan12 napisał:
    Karta sieci przewodowej to Ethernet Controller. Widać chyba w kategorii Other Devices kawałek. Podaj jej identyfikator.

Ethernet Controller jest, w Kolegi odpowiedzi nigdzie nie widać identyfikatora.

ziomexxsan12 napisał:
    Powinienś też podać wszystkie inne identyfikatory z Other Devices,

PCI Simple Communications Controller jest, identyfikatora nigdzie nie widzę.

ziomexxsan12 napisał:
    Sprawdź także identyfikator karty graficznej w kategorii Display Adapters, jeśli jest to Standard VGA (jeśli jest to Nvidia Geforce/AMD Radeon to jest prawidłowy sterownik i nie trzeba nic zmieniać).

I jak wyżej.

Zamiast się miotać - lepiej zacznij czytać krok po kroku - łatwiej otrzymasz pomoc, niż jak będziesz robić wszystko inne - tracąc niepotrzebnie swój czas.
  • #26 18633972
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Dobrze, wybacz jestem troszke zaklopotany stad ten moj nieogar, porobilem zdjecia wszystkiego. Mam standard vga, czyli sterownik do karty fraficznej tez bedzie trzeba wgrac. Ale najpierw wolalbym miec internet pozniej karte graf sie ogarnie. Przesylam zdjecja Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature
  • Pomocny post
    #27 18633991
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sterownik dla karty sieciowej jest tu:
    https://downloadcenter.intel.com/download/187...k-Adapter-Driver-for-Windows-7-?product=19297

Jest dla wersji 64 bit oraz 32 bit, wybierz sobie w zależności od zainstalowanego systemu,

Sterowniki do grafiki tutaj: https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-r.../amd-radeon-hd-7000-series/amd-radeon-hd-7470

Do PCI Simple... sterownik zainstaluj przez menedżer urządzeń (wchodząc we właściwości urządzenia jest guzik z odpowiednią opcją). Wskaż rozpakowany sterownik z załącznika. W pierwszej kolejności spróbuj sterownik z -1 na końcu, a jeśli on nie zadziała spróbuj wariant z -2.
    Załączniki:
    • 8086-3b64-2.zip (54.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 8086-3b64-1.zip (5.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 18634051
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Pobralem jak na razie tylko sterownik do karty. Dziala dziekuje ci z calego serca naprawde! Wybacz ze bylem nieogarem haha! Naprawde dziekuje, musze jeszcze raz zrobic formata i zainstalowac na nowo windowsa. Ale juz wiem ze te sterowniki dzialaja naprawde dziekuje

Dodano po 5 [godziny] 51 [minuty]:

dt1 napisał:
    Sterownik dla karty sieciowej jest tu:
    https://downloadcenter.intel.com/download/187...k-Adapter-Driver-for-Windows-7-?product=19297

Jest dla wersji 64 bit oraz 32 bit, wybierz sobie w zależności od zainstalowanego systemu,

Sterowniki do grafiki tutaj: https://www.amd.com/en/support/graphics/amd-r.../amd-radeon-hd-7000-series/amd-radeon-hd-7470

Do PCI Simple... sterownik zainstaluj przez menedżer urządzeń (wchodząc we właściwości
    urządzenia jest guzik z odpowiednią opcją). Wskaż rozpakowany sterownik z załącznika. W pierwszej kolejności spróbuj sterownik z -1 na końcu, a jeśli on nie zadziała spróbuj wariant z -2.

Jeszcze jedno, wgralem windows 10, znajde na windowsa 10 te sterowniki...?

I mam pytanie, jak rozpoznales dokladna nazwe karty sieciowej, po tych dziwnych ID?

Dodano po 33 [minuty]:

Dobra falszywy alarm, sterowniki zainstalowaly sie same po wgraniu win 10. Jeszcze jedno, gdy zainstalowalem sterowniki zamiast AMD Radeon HD 7470, mam AMD Radeon 700 series. Tak ma byc? Bios nie czyta pendrive z windowsem, odczytuje jaki druga klawiature
  • #29 18635014
    dt1
    Admin grupy komputery
    Windows 10 powinien mieć wbudowany sterownik do tej karty, więc prawdopodobnie nie musisz już szukać.
    Skorzystałem z Google aby sprawdzić model karty na podstawie ID.
  • #30 18637258
    ziomexxsan12
    Poziom 6  
    Który model ID dokladnie wpisales ze zdjecia? Ja wpisywalem i nic mi nie wyskakiwalo...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem bootowalnego pendrive'a z systemem Windows 7 na starym komputerze. BIOS nie rozpoznaje pendrive'a jako urządzenia startowego, zamiast tego wyświetla informacje o podłączonych klawiaturach i myszach. Użytkownik ustawił priorytet bootowania na USB, ale BIOS automatycznie zmienia go na dysk twardy. Po kilku próbach i podłączeniu innego pendrive'a, który działał poprawnie, użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w pendrive'ie z Windows. W trakcie dyskusji poruszono również kwestie związane z legalnością oprogramowania oraz problemami z kartą sieciową, która nie łączy się z internetem. Użytkownik zainstalował Windows 10, co spowodowało automatyczne zainstalowanie niektórych sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA