logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Willem 4.0 (3.0b)- hardware error i stale świecąca dioda Vpp

SanceS 01 Paź 2005 21:14 4140 15
  • #1 1865502
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Witam, złożyłem willem'a na płyce dwustronnej od Gotronik.pl. Jest to programator z przetwornicą i czterema diodami sygnalizacyjnymi (Vpp, Vcc 3.3v i POWER.

Problem polega na połączeniu tego programat5ora z portem LPT komputera.
    Kupiłem na giełdzie kabelek LPT null modem, piny odpowiednio przelutowałem uzyskując kabel dokładnie 1:1 (kabel sprawdzony miernikiem, bez zwarć między pinami). Po przyłączeniu kabla do komputera i zasilania, na willemie zapala się dioda Vpp i POWER, przy czym ustawienie w programie nie jest w stanie jej wyłączyć (diody vpp). Próbowałem kabel podmienić, zastosowałem kabel od skanera - również nie działa, dioda Vpp swieci cały czas.

Teraz uwaga CUDA: po połączeniu willema bez przewodu, wszystko działa idealnie, nie wykazuje błędu hardware error, dioda Vpp świeci dopiero po włączeniu napięcia Vpp w programie.

Powtarzam, że kabel sprawdziłem miernikiem i jest on dokładnie kablem 1:1.

Proszę o pomoc, tracę już nadzieję
    Dariusz Ciupiński
  • #2 1879925
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    no nie mozna sobie sklecić byle jakiego kabelka,
    pewno jak go skrócisz o połowe to będzie działać,
    łapiejakieś zakłócenia po drodze
  • #3 1880025
    staszek44
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    SanceS napisał:

Teraz uwaga CUDA: po połączeniu willema bez przewodu,wszystko działa idealnie....

- no rzeczywiście CUDA jak można połączyć coś bez przewodu,mógłbyś mnie oświecić??..
  • #4 1880035
    fachman
    on go włożył bezpośrednio do gniazda LPT w kompie
  • #5 1880083
    staszek44
    Poziom 14  
    - aaaaaaa,teraz jasne...soory ale nie bardzo zrozumiale to napisane było..,pomimo wszystko "fahman" ma rację,albo też nie sam kabel tylko może od złej strony liczysz wyprowadzenia z gniazda Willema,sprawdż i przedzwoń w/g schematu biorąc początek z płytki drukowanej (po podłączeniu kabla do Willego i bez podpięcia do kompa),sprawdż czy 1 na płytce willema odpowiada 1 na wtyku z drugiego końca kabla,potem kolejno 2,3,4 itd... pozdro..
  • #6 1880178
    SanceS
    Poziom 22  
    Właśnie też myślałem o zakłóceniach. Ale ludzie ? Na metrze ? Dzisiaj postaram się skrócić kabel zobaczymy jakie efekty.

staszek44: Czy takie sprawdzanie ma sens ? Jeżeli kabel jest kablem 1:1 to niezależnie od tego jakie są wyprowadzenia z willema to powinien działać. (sam kabel jeszcze raz podkreślam 1:1). Kabel jest poprostu jakgdyby przedłużaczem. Może przewody tego kabla powinny być w ekranie ?

Pozdrawiam
  • #7 1880230
    fachman
    albo źle sprawdzasz kabel, zresztą tak robi większość,
    to że są wszystkie przejścia to jeszcze nie znaczy że kabel jest dobry !
    cieniutkie druciki moga w sposób niewidoczny dla oka robić zwarcia
    a o tym już mało kto pamięta
  • Pomocny post
    #8 1880455
    asterix99
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    patrząc na zdjęcie płyki na stronie gotronika w programator wlutowałeś pewnie gniazdo DB25 a jeżeli tak to 1 pin jest w lustrzanym odbiciu.
    podejrzewam, że trzeba w twoim kablu z jednej strony zrobić lustrzane odbicie tj 1 na 13, 2-12...., 14-25, 15-24....
    pozdrawiam
  • #9 1880474
    SanceS
    Poziom 22  
    Jeżeli kabel jest dobry to myslę również o tym, że nie ma zwarć ....
    A co do lustrzanego odbicia...
    Rzeczywiście to może być powód.. (zamontowane gniazdo DB25 !)
    Biorę się za przelutowywanie
  • #10 1880603
    fachman
    w progu jest napewno dobre złącze bo pasuje pod LPT,
    więc kabel do przelutowania
  • #11 1880709
    asterix99
    Poziom 19  
    sugerując się położeniem 1pinu na płytce ze zdjęcia ze strony wykonawcy to pasuje pod męski DB25 i wtedy przejścówka żeńsko-żeńska. albo wlutowanie gniazda od spodu płytki tak aby pin 1 gniazda pokrył się z pinem 1 na płytce
  • #12 1880765
    fachman
    asterix99 napisał:
    sugerując się położeniem 1pinu na płytce ze zdjęcia ze strony wykonawcy to pasuje pod męski DB25 i wtedy przejścówka żeńsko-żeńska.

a od kiedy to złacze w kompie jest ze szpilkami?
    tu potrzebny zwyczajny przedłużacz Db25M/DB25F
  • #13 1880774
    asterix99
    Poziom 19  
    chodziło mi o przejściówkę do jego kabla 1-1 z wtykami męskimi po obu stronach
  • #14 1880781
    staszek44
    Poziom 14  
    SanceS napisał:
    Jeżeli kabel jest dobry to myslę również o tym, że nie ma zwarć ....
    A co do lustrzanego odbicia...
    Rzeczywiście to może być powód.. (zamontowane gniazdo DB25 !)
    Biorę się za przelutowywanie

-właśnie "lustrzane odbicie" miałem namyśli...
  • #15 1880824
    SanceS
    Poziom 22  
    Panowie !
    Oczywiście po przelutowaniu wszystko działa, dziękuję serdecznie - nie miałem już siły, a tutaj taka prosta rzecz.

Odczytałem dane z eproma, którego miałem pod ręką (bios ze starej płyty) wszystko ładnie odczytał, jak z zapisem naraziee nie będę sprawdzał, gdyż nie chcę zniszczyć programu w tym epromie.

Czy willem umożliwia zaprogramowanie PIC12F675 ? Jeśli nie, to czy widzicie jakiś zamiennik tego układu (chodzi mi o schemat z elektrody włącznika na klaśnięcie).

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc
  • #16 1887847
    sp6vga
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam użytkowników programatora Wilem 4.0!!!
    poszukuję wmiarę dokładnego opisu zworek i używanych podstawek
    do programatora wilem 4.0.
    Konkretnie potrzebuję zaprogramować układ AT27C256 PLCC32
    oraz 27C512 dil.
    dostępne oprogramowanie nie pokazuje zworkologi dla AT27C32.
    Za info zgóry serdeczne dzięki balanz(_at_)poczta.onet.pl

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył programatora Willem 4.0 (wersja 3.0b) zbudowanego na dwustronnej płytce z Gotronik.pl, wyposażonego w przetwornicę i diody sygnalizacyjne (Vpp, Vcc 3.3V, POWER). Po podłączeniu do portu LPT komputera dioda Vpp świeciła stale i nie dało się jej wyłączyć z poziomu oprogramowania. Kabel LPT null modem, wykonany jako 1:1 i sprawdzony miernikiem, nie rozwiązywał problemu. Połączenie bez kabla działało poprawnie, dioda Vpp zapalała się tylko przy aktywacji napięcia Vpp w programie. Wskazano, że problemem może być lustrzane odbicie wyprowadzeń wlutowanego gniazda DB25 na płytce programatora względem standardowego ułożenia pinów w kablu LPT. Po przelutowaniu kabla z uwzględnieniem lustrzanego odbicia połączeń (np. pin 1 na 13, 2 na 12 itd.) programator zaczął działać poprawnie, umożliwiając odczyt danych z EPROM. Dyskusja zawierała także sugestie dotyczące jakości kabla, ekranowania i możliwych zakłóceń. Na koniec pojawiło się pytanie o możliwość programowania mikrokontrolera PIC12F675 oraz o alternatywne układy do projektu włącznika na klaśnięcie. Dodatkowo pojawiła się prośba o opis zworek i podstawek do programatora Willem 4.0, zwłaszcza dla układów AT27C256 PLCC32 i 27C512 DIL.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA