logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ryobi R18DDBL - Spalony Mosfet 7L86, naprawa?

krzakx 22 Kwi 2020 14:29 8586 5
REKLAMA
  • #1 18638304
    krzakx
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Cześć.
    Staram się naprawić wkrętarke Ryobi R18DDBL.
    Po rozbiórce łatwo było zauważyć że upalony jest mosfet. Zamówiłem więc na AliExpress i dziś odlutowałem uszkodzą sztukę.
    Ścieżki/generalnie powierzchnia wokół MOSFETu jest bardzo mocno wypalona. Nie widzę szans na naprawę w tym miejscu. Za to w sąsiadujących polach można zauważyć pola lutownicze o odpowiednim footprintcie.
    Czy mogę sądzić, że są to zapasowe pola wlutować w nie nowy MOSFET? Czy mogę prosić o wskazówki jak to sprawdzić?

Ryobi R18DDBL - Spalony Mosfet 7L86, naprawa?

PS. Jakim cudem te tranzystory obsługują "Continuous Drain Current, VGS @ 10V (Silicon Limited) 132A" Czy mogę prosić o wyjaśnienie? Źródło - dokumentacja techniczna.
  • REKLAMA
  • #2 18638377
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 844
    Witam - można sprawdzić czy są ( czynne ) omomierzem na przejście . Ryobi R18DDBL - Spalony Mosfet 7L86, naprawa?

Dodano po 1 [minuty]:

Czerwony punkt to elektroda G , czarna D , żółta S .
  • REKLAMA
  • #3 18957035
    szejkman
    Poziom 11  
    Część.
    Czy kolega posiada może schemat elektryczny do tej wkrętarki ? Też mam z nią problem, przestała działać po dwóch dniach na deszczu 😊 ale nie widzę żadnych uszkodzeń i nie wiem za bardzo od czego zacząć.
  • REKLAMA
  • #4 18957742
    bfgggggg
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    "Continuous Drain Current, VGS @ 10V (Silicon Limited) 132A" - przy odpowiednim chłodzeniu, znoszenie takiego natężenia przez tranzystor to raczej żaden wyczyn.
  • REKLAMA
  • #5 19803911
    Hesus29
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam. Mam podobną sytuację z pilarką ryobi. Także upalił mi się mosfet ale nie ma tam miejsca na drugi i ścieżki też trochę się popaliły tak ze te dwie "żołte" zniknęły i moje pytanie brzmi czy one mogą być po prostu zwarte do tych pozostałych 3 "żółtych" czy po prostu mogę je olać i też będzie działać?
  • #6 19813005
    popiol21
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Hesus29 napisał:
    Witam. Mam podobną sytuację z pilarką ryobi. Także upalił mi się mosfet ale nie ma tam miejsca na drugi i ścieżki też trochę się popaliły tak ze te dwie "żołte" zniknęły i moje pytanie brzmi czy one mogą być po prostu zwarte do tych pozostałych 3 "żółtych" czy po prostu mogę je olać i też będzie działać?
    w

Raczej będzie działać
REKLAMA