logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lodówka Beko CNE520EE0ZGB - kompresor nie załączał się

mazurte 23 Kwi 2020 13:43 3240 4
REKLAMA
  • #1 18640761
    mazurte
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Moi Drodzy!

Problem z lodówką pojawił się po nocy. Całe oświetlenie działało, łącznie z panelem na drzwiach. Zmiana temperatury nic nie dawała. Ani chłodziarka, ani zamrażarka nie działały. Kompresor nie załączał się. Odłączyłem lodówkę od prądu i podłączyłem ponownie. Poczekałem chwilę, kompresor odpalił i zamrażarka zaczęła działać, i po jakiejś godzinie chłodziarka też zaczęła chłodzić. Na razie przydarzyło się to jeden raz. Lodówka póki co działa, ale mam pewne obawy.
    Lodówka nie jest już na gwarancji (ma 2 lata i 8 miesięcy...). Postanowiłem zajrzeć za tylną ścianę chłodziarki. Ku mojemu zdziwieniu, zastałem tam przetopioną jakąś otulinę (zdjęcia poniżej). Nie jestem pewien, co to jest dokładnie, ale wygląda to na coś co jest uszkodzone na skutek działania dużej temperatury.
    Zastanawiam się:
    - czy jest jakiś związek wyłączenia się kompresora z zastaną sytuacją za tylną ścianą chłodziarki?
    - co mogło być przyczyną takiego rozpadu otuliny, bo z tego co widzę to w tamtym miejscu panuje niska temperatura i raczej nie powinno się nic stopić?
    - czy jestem w stanie coś zaradzić na tą otulinę i czy to jest główny winowajca?
    - czy zaistniała sytuacja wskazuje na problem, z którymś podzespołem elektronicznym?
    - czy mogę zrobić jakieś testy diagnostyczne we własnym zakresie?
    Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam,
    Tomasz
    Lodówka Beko CNE520EE0ZGB - kompresor nie załączał się Lodówka Beko CNE520EE0ZGB - kompresor nie załączał się Lodówka Beko CNE520EE0ZGB - kompresor nie załączał się Lodówka Beko CNE520EE0ZGB - kompresor nie załączał się
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18641947
    viiking
    Poziom 26  
    Ocena: 420
    Czasami może się zdarzyć że elektronika się zawiesi i taki reset pomaga. A ta otulina to wygłuszenie żebyś nie słyszał jak czynnik się rozpręża w parowniku.
  • REKLAMA
  • #3 18642911
    mazurte
    Poziom 2  
    No to mnie uspokoiłeś. Dzięki! Masz pomysł, dlaczego ta otulina dosłownie się rozpadła/stopiła? Moim zdaniem to trochę dziwne. Ze starości?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18643191
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    mazurte napisał:
    No to mnie uspokoiłeś. Dzięki! Masz pomysł, dlaczego ta otulina dosłownie się rozpadła/stopiła? Moim zdaniem to trochę dziwne. Ze starości?
    Ta pianka to tzw. mikroguma i nie jest ona za trwała. Dlaczego się rozpadła? Zapewne jest to lodówka typu "nofrost", więc parownik ma zamontowaną grzałkę, która raz na jakiś czas się załącza w celu usunięcie szronu z parownika i stąd pewnie to rozpadanie tej pianki. Zdrówka
  • #5 18643602
    mazurte
    Poziom 2  
    Dziękuję bardzo za zainteresowanie tematem :) Wygląda na to, że jak się człowiek nie zna, to panikuje i to niepotrzebnie. Mam nadzieję, że lodówka jeszcze trochę podziała. Dzięki jeszcze raz za podpowiedzi, teraz jestem już trochę mądrzejszy :)
    Pozdrawiam!
REKLAMA