logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z doborem dysku SSD M.2 do laptopa ze względu na wejście

Mederios 24 Kwi 2020 09:35 801 4
REKLAMA
  • #1 18642728
    Mederios
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam, chciałbym sobie zakupić dysk SSD do laptopa (obecny dość znacząco niedomaga, sam Windows 10 uruchamia się około 1,5-2 minuty) jednak to jaki dysk na m.2 kupić jest dla mnie kompletną magią.

Mój laptop to HP Elitebook 850 G1
    Tutaj link do producenta: https://support.hp.com/rs-en/document/c03963889

Producent deklaruje, że może być tam wrzucony dysk np. 120GB M.2 (NGFF) Solid State Drive aczkolwiek kiedy wklepuje sobie to w google wyskakują dyski, które mają kompletnie inne wejście niż to, które na mam na płycie głównej (w sumie to mam dwa podobne do siebie).

Poniżej zamieszczam obrazek tego co mam na płycie głównej.
    Problem z doborem dysku SSD M.2 do laptopa ze względu na wejście

(Jeśli na obrazku nie widać)
    Górne wejście posiada 5 pinów i potem 28 pinów, to nie mam kompletnie pojęcia od czego może być. Wejście oznaczone SSD 4 piny i potem 29 pinów.
    W takim razie czym jest górne wejście, a jeśli chodzi o SSD to jakie powinienem kupić? Jedyne jakie znalazłem o podobnym wejściu to NVMe.
    Na Allegro znalazłem dyski, wśród których znajdują się dwa, które chyba powininny mi wejść (te u góry zdjęcia)
    Problem z doborem dysku SSD M.2 do laptopa ze względu na wejście

Z góry bardzo dziękuję za pomoc oraz życzę zdrowia ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18642843
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Do tego laptopa pasuje karta z tymi dwoma wycięciami. czyli NGFF - next generation form factory w kluczami B & M wersja 2242.
  • REKLAMA
  • #3 18642904
    Mederios
    Poziom 5  
    zen3x napisał:
    Do tego laptopa pasuje karta z tymi dwoma wycięciami. czyli NGFF - next generation form factory w kluczami B & M wersja 2242.

Z tego co pogrzebałem w internecie i jeśli oba wejścia czyli górne i dolne można poświęcić na pamięć to odszukałem, że do górnego wejścia mogę wpiąć dysk ten, o którym Pan wspomniał. Natomiast do dolnego wychodzi na to (po ilości styków), że mogę wpiąć NVMe SSD.

Jeśli robię z siebie głupca to proszę o wybaczenie ponieważ nie chcę zakupić dysku, który nie będzie dało się wpiąć, a jeżeli będzie się dało wpiąć NVMe to wolę to zrobić.

@Edit Teraz rozumiem, czyli mój laptop mimo tego, że mogę do niego wpiąć SSD na NVMe może go nie obsługiwać, mam rację? W takim razie pozostaje mi zakup tego typu, o którym Pan wspomniał?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18642941
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    NVMe ten protokół nie jest obsługiwany przez ten laptop.
    To złącze w tym laptopie można wykorzystać jako miejsce montażu dodatkowego dysku, ale nie licz na jakieś mocne przyspieszenie.
  • #5 18643010
    Mederios
    Poziom 5  
    Wychodzi na to, że dla przyspieszenia ładowania systemu pozostaje mi zakup wyżej wymienionego dysku. Obecnie mam HDD więc różnica powinna być dość znacząca.
REKLAMA