Witam, chciałbym sobie zakupić dysk SSD do laptopa (obecny dość znacząco niedomaga, sam Windows 10 uruchamia się około 1,5-2 minuty) jednak to jaki dysk na m.2 kupić jest dla mnie kompletną magią.
Mój laptop to HP Elitebook 850 G1
Tutaj link do producenta: https://support.hp.com/rs-en/document/c03963889
Producent deklaruje, że może być tam wrzucony dysk np. 120GB M.2 (NGFF) Solid State Drive aczkolwiek kiedy wklepuje sobie to w google wyskakują dyski, które mają kompletnie inne wejście niż to, które na mam na płycie głównej (w sumie to mam dwa podobne do siebie).
Poniżej zamieszczam obrazek tego co mam na płycie głównej.
(Jeśli na obrazku nie widać)
Górne wejście posiada 5 pinów i potem 28 pinów, to nie mam kompletnie pojęcia od czego może być. Wejście oznaczone SSD 4 piny i potem 29 pinów.
W takim razie czym jest górne wejście, a jeśli chodzi o SSD to jakie powinienem kupić? Jedyne jakie znalazłem o podobnym wejściu to NVMe.
Na Allegro znalazłem dyski, wśród których znajdują się dwa, które chyba powininny mi wejść (te u góry zdjęcia)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc oraz życzę zdrowia
Mój laptop to HP Elitebook 850 G1
Tutaj link do producenta: https://support.hp.com/rs-en/document/c03963889
Producent deklaruje, że może być tam wrzucony dysk np. 120GB M.2 (NGFF) Solid State Drive aczkolwiek kiedy wklepuje sobie to w google wyskakują dyski, które mają kompletnie inne wejście niż to, które na mam na płycie głównej (w sumie to mam dwa podobne do siebie).
Poniżej zamieszczam obrazek tego co mam na płycie głównej.
(Jeśli na obrazku nie widać)
Górne wejście posiada 5 pinów i potem 28 pinów, to nie mam kompletnie pojęcia od czego może być. Wejście oznaczone SSD 4 piny i potem 29 pinów.
W takim razie czym jest górne wejście, a jeśli chodzi o SSD to jakie powinienem kupić? Jedyne jakie znalazłem o podobnym wejściu to NVMe.
Na Allegro znalazłem dyski, wśród których znajdują się dwa, które chyba powininny mi wejść (te u góry zdjęcia)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc oraz życzę zdrowia