logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV 55cali za około 3000 - 3700zł. samsung philips sony?

Sebiczz 25 Kwi 2020 10:47 876 20
REKLAMA
  • #1 18645305
    Sebiczz
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Interesuje mnie tv głównie do filmów meczy z fajnym dźwiękiem i obrazem trochę internetu co polecicie?
  • REKLAMA
  • #3 18666934
    KanS217
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    W tej cenie z dobrym obrazem i jednym z lepszych wbudowanych głośników były np Philipa pus8804. Tv działa na androidzie, wiele aplikacji, raczej niczego nie zabraknie. Głośniki od firmy bowers&wilkins. Dodatkowo pilot z klawiaturą i ambilight (kwestia gustu,mozna wylaczyc).
  • REKLAMA
  • #4 18669585
    Kerose
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Philipa 55Pus8804 jest dość ciekawy wyborem (rozwiązanie kompleksowe dobra jakość obrazu i dźwięku) można też trochę zaoszczędzić i wybrać model 55Pus7334 bardzo podobny model, główna różnica to jakość głośników jeśli chciałbyś zewnętrzne głośniki lub sound bar to lepiej Philipsa Serii 7 żeby zmieścić się z budżetem. Z głośników polecam PHILIPS HTL3325 lub PHILIPS TAPB603 (sam posiadam serie 603 ma lepszą jakość wysokich tonów ale też jest droższy o 500 zł). Aktualnie w mediaexpert jest w promocji dodając dwa produkty na koszyka dolicza się rabat z kodem rabatowym.

55pus7334 -link

HTL3325 - link

Zestaw 55Pus7334 + HTL3325 bez rabatu 3 498.00 z kodem 3 148,00 zł

Moderowany przez Ludwik XVI:

3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.

• REKLAMA
  • #6 18670551
    greru
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Jak dźwięk to zdecydowanie 8804, fakt 60Hz czasami przytnie, ale niektóre 120Hz potrafią tak samo działać, więc reguły nie ma co do meczy. Ja mam 50pus7334, mecze na NC+ gicior. Na kodim też zaleta "różnorodności" meczy ;)
  • REKLAMA
  • #8 18673942
    Noldor
    Poziom 6  
    W takim razie pomijając tego Philipsa, co Pan Ludwik XVI poleci. Ja jestem zdecydowany na zakup 55PUS8804 i dzisiaj zacząłem przeglądać to forum aby jeszcze zebrać informacje od postronnych ludzi, odnośnie konkretnych firm i opinii o nich. Pytam Pana bezpośrednio ponieważ jest Pan Moderatorem i w kolejnym już temacie który czytam odradza Pan firmę Philips, co jest podejrzane. Jestem ciekawy w takim razie co by Pan zaproponował z dobrym dźwiękiem w tej cenie. Pozdrawiam.
  • #10 18675021
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 252
    Do wszystkiego tv powinien mieć 120Hz.
    Chyba, że kogoś absolutnie na to nie stać, to musi się pogodzić z tanimi 60Hz telewizorami.
  • #11 18675595
    pan.arnold
    Poziom 10  
    Cały czas spotykam się z tymi 120hz. Wiele osób patrzy tylko na ten parametr. Tylko, że jest to tylko możliwość matrycy. Jak procesor obrazu jest słaby to i 120hz nie uchroni przed judderem czy przycięciami obrazu.
  • #12 18675792
    Ludwik XVI
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 788
    pan.arnold napisał:
    Cały czas spotykam się z tymi 120hz. Wiele osób patrzy tylko na ten parametr

Większość osób lubi płynny obraz i stąd 120Hz.
    Na matrycy 60Hz nie da się uzyskać płynnego obrazu. Technologicznie niemożliwe.
  • #13 18676218
    pan.arnold
    Poziom 10  
    Ludwik XVI napisał:

Większość osób lubi płynny obraz i stąd 102Hz.
    Na matrycy 60Hz nie da się uzyskać płynnego obrazu. Technologicznie niemożliwe.

Nieprawda. Upłynnienie obrazu polega na kopiowaniu klatek i uzupełnianie ich do około 60fps. Do wyświetlenia 60fps wystarczy ekran 60Hz. To kwestia procesora obrazu, który wykonuje algorytmy upłynniania. Sama matryca 120Hz nie upłynni obrazu :)
  • #14 18676906
    Ludwik XVI
    pan.arnold napisał:
    Nieprawda

Niestety to prawda o czym piszę. Postaram się to Ci prosto wytłumaczyć...

Ty piszesz tylko o BFI czyli Black Frame Insertion. Tutaj co druga klatkę przygasa podświetlenie ekranu. Można te technikę stosować ale mocno przyciemni się obraz - stracisz cały bajer efektow HDR lub w ciągu dnia przy treściach SDR będziesz mało widział szczegółów.
    Najlepiej te technikę zastosowano w OLEDach, bo tutaj można wyświetlić czarna klatkę przez połowę pełnej klatki.
    Największy minus BFI to migotanie obrazu - nic miłego dla oka :(

Sygnał kamera jest nagrywany w 24 klatkach (FPS) i na matrycy 120Hz można go bardzo dobrze upłynnic wyświetlając każdą klatkę 5 razy. 5 * 24 = 120
    Przy tej opcji otrzymujemy płynny oraz nie smużący obraz, bez potocznego rwania.
    Na TV 60Hz nie da się tego uzyskać, bo tv ten może wyswietelic max 60 klatek. Aby upłynnic 24 klatki do 60 klatek software tv musi użyć systemu pulldown 3:2. Tak najprościej mówiąc jedna klatka jest wyświetlana 3 razy, druga 2 razy, kolejna 3 razy i znowu kolejna 2 razy. Płynności niestety nie da się tutaj osiągnąć.

Jest jeden przypadek kiedy nie ma znaczenia ile Hz ma TV. Jak wyświetlisz na nim sygnał 60fps. Wtedy oba tv zachowają się tak samo i wyświetla obraz z takim samym poziomem płynności.
    To generalna zasada ale już są od niej odstępstwa jak np. Samsungowy Motion Plus Gra
  • #15 18683044
    pan.arnold
    Poziom 10  
    Oczywiście, ale mi chodziło, że obrazu nie upłynnia matryca lecz software. Co za tym idzie, na dobrych bebechach nawet i 60Hz może wypaść płynnie. Podkreślając, że płynnie to pojęcie względne. Przy takim budżecie zwyczajnie można ominąć judder i rzucające się w oczy klatkowanie obrazu.
  • #17 18683634
    ...:::Mały:::...
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wszystko zalezy od preferencji uzytkownika. Ja np mam porownanie pomiedzy Samsungiem a Philipsem. Samsung był duzo lepszy jesli chodzi o android TV niz obecny Philips ktory potrafi sie zawieszac albo ogladajac np Netflixa wywala mi blad działania aplikacji Youtube z ktorego nie korzystam...
  • #18 18683844
    Noldor
    Poziom 6  
    W moim modelu Phillips 55PUS8804 jest matryca 60Hz, ale dopłaca się w nim do jednego z lepszych procesorów obrazu na rynku. Obraz jest świetny. Wszystko widać bardzo dobrze nawet przy szybkich scenach. Android TV działa bez zarzutów. Można było kupić Samsunga 120Hz z serii 8002, ale procesor i ogólnie obraz ma tragiczny. Ciemny, słabe kąty, beznadziejne doświetlenie matrycy. Matryca 120Hz w bieda telewizorach to nie argument.
  • #19 18684162
    Ludwik XVI
    55pus88 i 55RU80 mają taką samą jasność HDR. Kwestia nieumiejętności zmiany trybu wyświetlania w TV.
    TV 60Hz to technologiczna "bieda", zarabia się na nich więcej dodając dodatki, które ukrywają główna funkcje tv czyli prawidłowe wyświetlanie obrazu.
    Tak działa marketing i PR producentów TV i część ludzi się na to łapie...
  • #20 18684373
    pan.arnold
    Poziom 10  
    Ludwik XVI napisał:
    TV 60Hz to technologiczna "bieda", zarabia się na nich więcej dodając dodatki, które ukrywają główna funkcje tv czyli prawidłowe wyświetlanie obrazu.

To brzmi jakby każdy nabywca tv z 60Hz matrycą popełnił życiowy błąd. Piszesz bardzo ładnie, ale nijak się to ma w praktyce. Polecasz goły telewizor, który jedyne co może zaoferować to 120Hz. Na matrycy VA czerń na nim kuleje. Jasność nie powala. Testowałem ten tv i jedyne co oferuje to płynny obraz. Odpalając fragment gry o tron z 8 sezonu podczas tej "bitwy w mroku" nie było nic widać na tym modelu, a niby VA :)

Fajnie jest opierać się parametrami, ale jak już się sprawdzi ten tv to jest właśnie BIEDA.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat telewizorów 55 cali w przedziale cenowym 3000 - 3700 zł, zwracając szczególną uwagę na modele Philipsa, Samsunga i Sony. Wskazują na model Philips 55PUS8804 jako dobry wybór ze względu na jakość obrazu i dźwięku, a także na wbudowane głośniki Bowers & Wilkins oraz system Android TV. Alternatywnie, model 55PUS7334 jest polecany dla tych, którzy chcą zaoszczędzić, ale z mniejszą jakością głośników. W dyskusji poruszono również kwestie związane z częstotliwością odświeżania, gdzie niektórzy użytkownicy podkreślają, że telewizory 60Hz mogą być wystarczające, jeśli mają dobry procesor obrazu. Wspomniano również o problemach z aplikacjami na telewizorach Philipsa w porównaniu do Samsunga.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA