logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SSD 850 EVO - partycja systemowa jest uszkodzona

trzesniaczek 25 Kwi 2020 11:35 966 9
REKLAMA
  • #1 18645408
    trzesniaczek
    Poziom 5  
    Siemka, zaczynając od początku:

jakieś 2 tygodnie temu wymieniłem w kompie płytę główną, z uwagi na to że stara się zepsuła. Komputer na początku wyrzucił blue screen że nowy sprzęt prawdopodobnie nie został poprawnie zainstalowany - więc odinstalowałem wszystkie sterowniki znajdujące się na kompie i zainstalowałem nowe, w tym oczywiście dla nowej płyty głównej. Przez ok. półtora tygodnia wszystko było ok, po czym komputer nagle się zrestartował, uruchomił się ponownie, jednak po 1-2h znowu się zrestartował i już się nie uruchomił. Pojawił się komunikat, że "nie można uruchomić pozycji rozruchu, ponieważ wymagane urządzenie jest niedostępne". Próbowałem naprawić to narzędziem do naprawy z dysku windowsa (pojawia się komunikat że wolumin systemowy na dysku jest uszkodzony), przy czym najpierw dysk się pojawiał a jego wielkość wynosiła 0 MB, a potem gdy próbowałem ręcznie naprawić MBR za pomocą konsoli dostępnej na dysku windowsa, dysk nie był widoczny już w ogóle. Dodam, że po podłączeniu przez kabel usb-sata widoczna jest druga partycja dysku, która jest całkowicie sprawna, problem jest tylko z partycją systemową C:. Po próbie wejścia do dysku przez program DMDE, wyświetla się komunikat że "nie ma żadnych prawidłowych klastrów początkowych MFT. Po zrobieniu obrazu dysku i pełnym skanowaniu, jakieś pliki pojawiają się, ale są to przede wszystkim pliki RAW. Dodam, że próbowałem już to zrobić za pomocą programu test disk, jednak niestety status mirror MFT jest również określany jako "bad" (dodam, że korzystam cały czas z kopii posektorowej wykonanej w DMDE). Moje pytanie - czy istnieje możliwość odbudowy plików MFT, odzyskania struktury tych plików? Bo photorec odzyskuje niestety dosłownie wszystko, bez jakiejkolwiek struktury..

Z góry dzięki za pomoc

Samsung SSD 850 EVO - partycja systemowa jest uszkodzona Samsung SSD 850 EVO - partycja systemowa jest uszkodzona Samsung SSD 850 EVO - partycja systemowa jest uszkodzona
  • REKLAMA
  • #2 18645556
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 651
    Ile jest tych wyników RAW po skanowaniu obrazu?
    Wszystko wskazuje na uszkodzenie oprogramowania dysku.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 18645576
    trzesniaczek
    Poziom 5  
    Jak próbowałem odzyskać pliki za pomocą programu PhotoRec, to po kilkunastu minutach samych folderów z plikami było już około kilkadziesiąt - w każdym folderze było też około kilkadziesiąt plików, przy czym program odzyskiwał np. nie tylko zdjęcia, a ponadto np. pliki ikon, jakichś innych obrazów, tak że generalnie odzyskiwał ale pliki te nie posiadały żadnej struktury, po kilkunastu minutach przerwałem skanowanie gdyż stwierdziłem że takie odzyskiwanie nie ma sensu

EDIT: Wrzucam screenshot po skanowaniu DMDE, źle przeczytałem posta. Samsung SSD 850 EVO - partycja systemowa jest uszkodzona
  • REKLAMA
  • #4 18645716
    Łukasz_W

Cokolwiek z tych RAWów się otwiera?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 18645780
    trzesniaczek
    Poziom 5  
    tak, odzyskałem kilka - otwierają się.
  • REKLAMA
  • #6 18646971
    Łukasz_W

No dobrze, a co masz w wynikach NTFS?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #7 18661224
    trzesniaczek
    Poziom 5  
    W wynikach NTFS jest masa różnych plików - szczęśliwie między innymi folder użytkownika, ze zdjęciami, filmami, dokumentami itd. Jednak niestety sporo plików brakuje. Czy istnieje jakaś możliwość odbudowy tej struktury plików? Czy pozostaje tylko odzysk brakujących za pomocą RAW?
  • #8 18661535
    Łukasz_W

Może istnieje, może nie. Ogólnie wygląda na sprawkę CHKDSK.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #9 18661550
    trzesniaczek
    Poziom 5  
    Jesteś bardzo enigmatyczny, spytam inaczej - czy jesteś w stanie mi pomóc z odzyskaniem tych plików? Cokolwiek doradzić? Bo jeśli nie, to nie bardzo widzę sens ciągnąć dalej ten temat ;)
  • #10 18661714
    Łukasz_W

To ty nie zamieszczasz żadnych sensownych informacji, więc uzyskujesz odpowiedzi na bazie podanych danych.
    Odnośnie MFT:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3679010.html#18599295
    Jak wspomniałem, checkdisk (albo TRIM, albo jedno i drugie) zrobił porządek i nie masz innej opcji jak odzyskiwać danych przez RAW lub po tym, co udało się odnaleźć po fragmentach MFT.
    Podstawą pracy powinno być zabezpieczenie tego dysku poprzez wykonanie jego kopii, bo to dysk SSD i może zadziałać TRIM.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem SSD Samsung 850 EVO, który po wymianie płyty głównej przestał działać, wyświetlając komunikat o uszkodzeniu woluminu systemowego. Po próbie naprawy za pomocą narzędzi Windows, dysk przestał być widoczny. W odpowiedziach poruszono kwestie odzyskiwania danych, wskazując na uszkodzenie struktury plików oraz możliwość użycia programów takich jak PhotoRec i DMDE do odzyskiwania danych. Użytkownik uzyskał częściowy dostęp do plików, ale wiele z nich brakuje. Sugerowano wykonanie kopii zapasowej dysku, aby uniknąć dalszej utraty danych, oraz rozważenie użycia CHKDSK w celu naprawy MFT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA